Reuters
StoryEditor

Hormóny a covid. Aký veľký podiel majú na jeho ťažkom priebehu?

22.04.2021, 15:18
Autor:
sansan
Ženy a muži majú rozdielne hladiny niektorých hormónov. To, že ovplyvňujú ich imunitný systém sa ukazuje aj pri pandémii koronavírusu.

Čo zatiaľ zistili štúdie o vplyve mužských a ženských hormónov na covid?

Ukázalo sa napríklad, že nízka hladina testosterónu by mohla zvýšiť jeho závažnosť. Nová štúdia zistila, že nerovnováha v hladinách testosterónu u mužov je spojená so závažnosťou priebehu koronavírusu.

Skúmali štyri testovacie skupiny

V experimente, ktorý viedla lekárka Andrea Salonia z milánskeho Urologického výskumného ústavu, sa porovnávali hladiny cirkulujúceho celkového testosterónu u potvrdených a hospitalizovaných mužov s koronavírusom a zdravých darcov krvi.

Nálezy boli zverejnené 26. februára vo vedeckom časopise American Society of Andrology and European Academy of Andrology.

Výskum identifikoval možné spojenie medzi imunitnými odpoveďami a biologickým pohlavím, u mužov je štatisticky pravdepodobnejšie, že vírus chytia.

Cieľom experimentu bolo otestovať hladinu testosterónu a prítomnosť hypogonadizmu, dysfunkcie produkcie pohlavných hormónov, u mužov s covidom.

Asi 286 chorých pacientov bolo hospitalizovaných s pozitívnymi laboratórnymi výsledkami na koronavírus a s doporučením z rádiografie hrudníka alebo počítačovej tomografie.

Boli rozdelení do štyroch testovacích skupín: tí, ktorí boli okamžite prepustení, tí, ktorí boli prijatí v relatívne stabilných podmienkach, tí, ktorí sa neskôr zotavili na ventilácii na JIS, a tí, ktorí na JIS zomreli.

Nízka hladina testosterónu je problém

Zo štyroch skupín 90 percent pacientov trpelo nízkymi hladinami testosterónu svedčiacimi o hypogonadizme.

Zistilo sa tiež, že hypogonadizmus bol šesťkrát pravdepodobnejší v skupinách s koronavírusom ako v zdravej kontrolnej skupine.

Hladiny testosterónu pod 9,2 nmol/l boli zaznamenané u 257 pacientov s koronavírusom (89,8 percenta), zatiaľ čo iba 42 zdravých mužov (14,9 percenta) malo tieto nízke hladiny. Celkovo nižšie hladiny testosterónu predpovedali vyššie prípady úmrtnosti a kritických stavov u pacientov.

Táto štúdia má veľa dôležitých dôsledkov pre budúcu medicínu a výskum vírusovej patológie. Nízka hladina testosterónu môže zvýšiť závažnosť ochorenia.

Je zrejmé, že androgény, mužské pohlavné hormóny vrátane testosterónu, nie sú také účinné pri vytváraní imunitných reakcií ako ženské hormóny, ako je estrogén a progesterón.

Nízka hladina testosterónu postihuje až 20 percent mužov stredného a staršieho veku. Výsledky tejto štúdie môžu znamenať, že hladiny mužských hormónov prispievajú k zdraviu a imunitnej odpovedi.

Vírusy môžu byť tiež faktorom znižujúcim hladinu mužských pohlavných hormónov a spôsobujúcim kolaps mužského endokrinného systému.

Vyššie riziko ťažkého covidu u plešatých mužov

V súvislosti s mužskými hormónami iná štúdia z júna zistila, že u plešatých mužov môže byť vyššie riziko, že budú trpieť závažnými príznakmi covidu.

Táto súvislosť je taká silná, že niektorí vedci naznačujú, že plešatosť by sa mala považovať za rizikový faktor.

Vedúci autor štúdie, profesor Carlos Wambier z Brown University, pre The Telegraph uviedol: „Naozaj si myslíme, že plešatosť je dokonalým prediktorom závažnosti.“

Vedci stále viac veria, že by väčšia úmrtnosť medzi mužmi na covid mohla byť preto, že androgény - mužské pohlavné hormóny, ako je testosterón - môžu hrať úlohu nielen pri vypadávaní vlasov, ale aj pri zvyšovaní schopnosti koronavírusu napádať bunky.

To zvyšuje možnosť, že liečba potláčajúca tieto hormóny, napríklad liečba plešatosti, ako aj chorôb ako rakovina prostaty, sa môžu použiť na spomalenie vírusu a poskytnúť pacientom čas na jeho potlačenie.

„Myslíme si, že androgény alebo mužské hormóny sú určite vstupnou bránou pre vírus do našich buniek,“ uviedol profesor Wambier.

Naznačujú to dva malé výskumy realizované v Španielsku. V jednej štúdii bolo 79 percent mužov trpiacich covidom v troch madridských nemocniciach plešatých.

Štúdia 122 pacientov publikovaná v časopise Journal of the American Academy of Dermatology sledovala predchádzajúcu prácu medzi 41 pacientmi v španielskych nemocniciach, z ktorých 71 percent bolo plešatých.

Ženy majú výhodu

Ako sme už v skratke spomenuli, ženské hormóny môžu mať naopak proti koronavírusu výhodu. V článku, ktorý bol v novembri publikovaný v časopise Trends in Endocrinology & Metabolism, Graziano Pinna z University of Illinois v Chicagu načrtáva dôkazy naznačujúce, že ženské reprodukčné hormóny môžu hrať ochrannú úlohu pri covide.

Pinna opísal niektoré účinky estrogénu a progesterónu na imunitný systém, ktoré môžu pomôcť zabrániť závažným príznakom a smrti. Tieto hormóny pôsobia protizápalovo, formujú kompetencie imunitných buniek a stimulujú vyššiu hladinu protilátok proti vírusom.

Napríklad progesterón stimuluje aktiváciu a diferenciáciu T buniek a moduluje signalizáciu receptora T buniek. Potláča tiež bunkovú cytotoxicitu.

Progesterón sa viaže na rad ďalších imunitných buniek, vrátane prirodzených zabíjačských buniek, makrofágov a dendritických buniek.

Tiež sa viaže na neimunitné bunky, vrátane epiteliálnych a endoteliálnych buniek v dýchacích cestách, kde moduluje bunkovú signalizáciu a aktivitu spôsobmi, ktoré zmierňujú infekciu.

Estrogény sú účinnými regulátormi procesov imunitného systému a majú protizápalové a neuroprotektívne účinky.

Pinna v novembri apeloval na klinické skúšky, ktoré by skúmali, či by tieto hormóny mohli byť prospešné pre mužov a ženy po menopauze, ktorým hrozí riziko vzniku závažného covidu.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 09:22