Narušenie melatonínu môže tiež vplývať na hormóny, ktoré kontrolujú hlad a rastie tým potenciálne riziko obezity.Pixabay
StoryEditor

Obezita pravdepodobne urýchľuje starnutie mozgu, ukazuje medzinárodná štúdia

15.06.2021, 17:18
Autor:
ČTKČTK
Obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu a zhoršuje priebeh psychických chorôb, ukázala medzinárodná štúdia vedcov, do ktorej sa zapojil aj český Národný ústav duševného zdravia (NUDZ).

Napríklad obézni pacienti s bipolárnou poruchou alebo schizofréniou majú častejšie závažnejší priebeh duševného ochorenia, väčšie riziko samovraždy a horšiu odpoveď na psychiatrickú medikáciu. Štúdia ešte pokračuje, prvé výsledky vedci zverejnili na začiatku júna, povedal hovorca NUDZ Jan Červenka.

Čo bolo prvé? 

Staršie štúdie ukázali, že pacienti s obezitou a duševným ochorením majú významne častejšie výraznejšie zmeny mozgu než ľudia len s jednou z týchto porúch.

"Nebolo však jasné, čo je príčina a čo následok. Obezita môže poškodzovať mozog, alebo je tiež možné, že niektoré zmeny mozgu spôsobujú vyššie riziko obezity napríklad tým, že zvýšia impulzívnosť, zhoršia reguláciu príjmu potravy atď. Jedným zo spôsobov, ako zistiť, čo bolo prvé, či obezita, alebo zmeny na mozgu, je dlhodobo sledovať pacientov v takzvanej prospektívnej štúdii," opísal Tomáš Hájek, ktorý štúdiu viedol.

Súčasťou tímu boli aj vedci z kanadskej Dalhousie University a nemeckej Jene University Hospital. Pri štúdii pacientov odborníci vyšetrili na začiatku a potom znovu po zhruba jednom až dvoch rokoch.

Vplyv obezity merali vedci pomocou snímok z magnetickej rezonancie, prístup sa nazýva BrainAGE. "Iste ste niekedy skúšali odhadnúť vek ľudí z ich tváre. Urobili sme to isté, ale namiesto tváre sme vek odhadovali z MRI snímky mozgu. To samozrejme nie je niečo, čo dokáže človek. Použili sme snímky z magnetickej rezonancie cca 500 zdravých dobrovoľníkov a pomocou strojového učenia sme naučili počítač odhadovať vek mozgu s veľmi vysokou presnosťou," vysvetlil vedúci štúdie.

Psychóza starnutie mozgu nezrýchľovala

Potom vedci tento model aplikovali na snímky mozgu ľudí zapojených do štúdie, u každého počítač vygeneroval odhadovaný vek mozgu.

"Ak napríklad osoba A má BrainAGE +4, tak to znamená, že jej mozog vyzeral o štyri roky starší, než bol skutočný vek tohto človeka. Podobne ako asi nechcete, aby vaša tvár vyzerala staršie, než ste, tiež vyšší BrainAGE sme považovali za indikátor väčšieho poškodenia mozgu," doplnil Hájek.

Výsledky ukázali, že u ľudí s prvou epizódou psychózy vyzeral mozog v priemere o tri až štyri roky starší, než bol ich vek. Čím vyšší bol odhadnutý vek mozgu pacientov, tým mali viac príznakov aj horší priebeh choroby.

"Najviac nás ale zaujímalo, či dokážeme odhadnúť, u koho bude mozog v budúcnosti starnúť rýchlejšie. Ukázalo sa, že samotná psychóza starnutie mozgu nezrýchľovala, čo je pozitívne zistenie tak pre pacientov, ako aj pre lekára. Jediný faktor, ktorý bol spojený so zrýchleným starnutím mozgu, bol Body Mass Index, mierka obezity," upozornil vedúci. "Zrýchlené starnutie" mozgu vedci pozorovali u duševne chorých aj u ľudí bez tejto diagnózy.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 05 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:57