Na nedatovanej snímke tmavé obrysy údajne lochnesskej príšery v Škótsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Niekoľko podvodných zvukov, veľa radosti. Vo veľkom sa pátralo po lochnesske

28.08.2023, 16:04
Autor:
HNHN
  • Grandiózna akcia, najväčšia za päťdesiat rokov a s najmodernejšou technikou, bola pre účastníkov veľkým zážitkom.
  • Pri pátraní po lochnesskej príšere zdieľali radosť, fantáziu, mýtus. Aj humor.
  • A iste si ako vždy zachovali nádej, že lochneska možno predsa len existuje.

Rozsiahle pátracie akcie organizované Loch Ness Centre a nezávislým výskumným tímom Loch Ness Exploration sa v sobotu 26. augusta a nedeľu 27. augusta zúčastnilo vyše dvesto dobrovoľníkov, ktorí prepadli magnetizmu mýtu o lochnesskej príšere a ktorí chceli jej existenciu vyvrátiť alebo dokázať za použitia najpokročilejších technológií, vrátane tých, ktoré sa doteraz nepoužili ani vo vyhlásenom škótskom jazere, ani v iných sladkovodných lokalitách, píše iDnes.cz.

image

Lochnesská príšera: Neexistujúce zviera zarobí na turistoch desiatky miliónov ročne

Humor, nadhľad a zvuky

Pátranie komplikovalo počasie, podľa príspevkov vo facebookovej skupine Loch Ness Exploration to však niesli milovníci Nessie s humorom.

Zážitok, nadšenie zo spoločného úsilia to nemohlo pokaziť. Účastníci a účastníčky akcie sa vzájomne vyzývali, aby publikovali fotky, ako v daždi okolo brehov a na lodiach sústredne pátrajú, v pláštenkách a pod dáždnikmi, ale plní entuziazmu.

Nielen to, z času na čas hlásili oznámenie typu „niečo som videl, je to na ľavej strane snímky“, „otázka pre vás: ukazujú tieto dve fotky rovnakú vec?“, „nejasný objekt v diaľke“.

K jazeru sa však zišli nadšenci, nie blázni, v hodnoteniach tak víťazila obozretnosť a skepsa. Istotou sa pýšili iba spokojné reporty o tom, ako si pátrači chvíle pri jazere Loch Ness užili: „Mali sme dosť šťastia, aby sme sa zjedli svoje fish&chips a porozprávali sa s kačicami na brehu.“ Účastníci a účastníčky sadli skôr na humor: „Ideme domov, možno nás Nessie bude nasledovať.

Starostliví, sústredení, usilovní. Pre mnohých pátračov bola akcia splneným snom. Pán Michael Holian k nim patril. Alan McKenna. Práve on bol mozgom aj rukami pátracej akcie.

Alan McKenna pred hotelom Drumnadrochit. Práve tu ohlásila v roku 1933 slečna Aldie MacK...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-24 05:52:14 - Feat.: 0 - Title: Lochnesská príšera: Neexistujúce zviera zarobí na turistoch desiatky miliónov ročne
01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 03 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 04 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 05 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:42