StoryEditor

Lochnesská príšera: Neexistujúce zviera zarobí na turistoch desiatky miliónov ročne

24.05.2022, 00:00
  • Tunajšia trochu chladnejšia klíma má rozhodne svoje čaro a početné zrúcaniny hradov rozprávajú o bohatej histórii.
  • Ako by to však Škótom nestačilo, pridali si ešte ďalší magnet na turistov.
  • V naozajstnom ľadovcovom jazere Loch Ness má žiť vodná príšera
  • Legenda ich pritom nestála nič. Ale zarába neuveriteľne.

Ponuro lákavý Edinburgh, nedobytný Stirling, pamiatky mesta Glasgow, Inverness, svojrázne čaro Škótskej vysočiny, golf a ochutnávka whisky, obrí viadukt Glenfinnan, výstup na Ben Nevis - to sú lákadlá, ktoré nechýbajú v žiadnom zozname toho, čo by ste mali v Škótsku vidieť a zažiť. A žiadny bedeker nezabudne spomenúť ešte jednu populárnu destináciu – jazero Loch Ness.

Toto rozlohou druhé najväčšie sladkovodné jazero Škótska má určite svoju osobitú krásu. Ale ak by ste si mali vybrať medzi ním a zhruba 30-tisícmi ďalších, objavíte aj krajšie. Napriek tomu práve k brehom jazera Loch Ness zamieri každú priemernú sezónu 1,5 milióna zahraničných turistov.

Len pre porovnanie: do oveľa lepšie dostupného zámku v Edinburghu, ktorý ponúka priehrštie pamiatok a história sa tu ozýva z každého zákutia, zavíta každý rok „len“ 2,2 milióna ľudí. Nie je to malé číslo, ale v porovnaní s jazerom, stratenom kdesi v pustatinách vysočiny, je to predsa len trochu nepomer.

image

Legendárny pilot Charles Lindbergh: Jeho sláva bola predohrou neskoršej tragédie

A znovu: Loch Ness so svojimi 37 kilometrami štvorcovými nie je ani najväčšie škótske jazero. Tým je Loch Lomond s 56 štvorcovými kilometrami. Dokonca nie je ani najhlbšie, prvé miesto v tomto smere obsadil totiž s 230 metrami Loch Morar. Nie je fotogenické ako Loch Shiel.

Pozrite si video, v ktorom mal fotograf zachytiť bájneho tvora: 

A nemá takú čistú vodu ako Loch Maree. Čím je teda jazero Loch Ness také unikátne, že z 3,58 miliónov zahraničných turistov, ktorí do Škótska zavítajú, sa skoro každý druhý vydá práve sem? Áno, odpoveď sa dá predpokladať. Všetok ten humbuk je kvôli lochneskej príšere.

Príšera, ktorá dostala Škótsko do sveta

Záhadný tvor sa familiárne prezýva Nessie. Toto kryptozoologické zjavenie je pre mnohých nadšencov živou fosíliou prehistorického jaštera, možno plesiosaura. Prvýkrát ho mdlo spomínajú kresťanské misionárske legendy zo 6. storočia, potom si naň celégenerácie nikto z miestnych nespomenul.

Teda až do roku 1933, keď históriu lochneskej príšery oprášil Rupert Gould, poručík z Kráľovského námorníctva na dôchodku. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Emirát plný adrenalínu a perál: Vyšiel z tieňa známejších bratov a uchvátil svet
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:54