IPčko umiestňuje ku koľajniciam tabule s kontaktom na svoje krízové linky. FOTO: IPčko
StoryEditor

Psychológovia sa vracajú na koľajnice. Tento rok už riešili vyše 3400 pokusov o ukončenie života

24.11.2023, 12:23
Autor:
sansan
  • Psychológovia a psychologičky z občianskeho združenia IPčko od začiatku roka riešili 3407 akútnych kontaktov, ktoré súviseli s pokusmi o ukončenie života.
  • Niektoré prišli priamo z koľajníc, kde IPčko umiestňuje tabule s kontaktom na svoje krízové linky.
  • Situácia sa na jeseň vždy zhoršuje a IPčko preto s podporou Železníc SR začalo novú sériu výjazdov na miesta, kde sa tragédie najčastejšie opakujú.

IPčko už od roku 2020 pravidelne chodí na koľajnice, aby dodali nádej ľuďom, ktorí zvažujú ukončenie svojho života. Na miesta, kde opakovane dochádza k tragédiám, lepia špeciálne tabule s kontaktmi na krízové linky. Za tri roky vylepili viac ako 500 tabúľ a priamo z koľajníc za ten čas prijali 313 akútnych telefonátov.

image

Záhadná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždami. Mohol by čistejší vzduch znížiť ich riziko?

Spoločne za zníženie počtu samovrážd

„To ticho je asi najdlhšie aké poznám,” hovorí riaditeľ IPčka Marek Madro. „To ticho, keď volá niekto, kto sa rozhodol ukončiť svoj život. A teraz zvažuje, čo ďalej.”

Na jeseň sa podľa údajov IPčka situácia vždy zhoršuje. Občianske združenie sa preto rozhodlo opäť vyraziť na cesty, aby vymenili poškodené či odstránené tabule a nalepili ich aj na nové miesta. Ohniská tragédií identifikujú s pomocou Železníc Slovenskej republiky.

„Ľudský život má najväčšiu hodnotu a preto sme radi, že aj vďaka spolupráci Železníc Slovenskej republiky s občianskym združením IPčko je možné zvýšiť informovanosť verejnosti, ktorú s OZ IPčko dokážeme spoločne zabezpečiť. Prevencia je v takýchto prípadoch kľúčová a veríme, že tieto aktivity pomôžu znižovať počet samovrážd na železnici a ŽSR naďalej budú poskytovať pomocnú ruku,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako.

Tento týždeň IPčko absolvovalo prvý výjazd po jednom z deviatich krajov. Na 21 miest umiestnili spolu 52 tabúľ a v ďalších týždňoch plánujú nalepiť ďalšie.

Zníženie nákladov - menej pomoci pre ľudí 

„Dostať sa k odbornej pomoci je niekedy veľmi komplikované, no pomoc existuje, ako napríklad aktivity IPčka, ale aj iných združení, či ešte existujúcich liniek pomoci. Systémová starostlivosť o duševné zdravie je oblasť, v ktorej ako krajina máme čo dobiehať. Dlhé čakacie doby, nie veľmi prehľadný systém pomoci, nedostatočné kapacity psychológov sú témy, ktoré určite musíme riešiť. Aj napriek týmto faktom však stojí za to skúšať a hľadať pomoc, a to aj opakovane a nenechať sa odradiť a ostať so svojím problémom sám alebo sama,” hovorí predsedníčka Asociácie klinických psychológov Slovenska Katarína Jandová.

Práve preto je dôležitá dostupnosť anonymnej, bezplatnej a nonstop psychologickej pomoci akú poskytuje aj IPčko. Organizácia však aktuálne bojuje so znižovaním nákladov. 

„Práve v týchto dňoch sme bohužiaľ so zhoršenými vyhliadkami na finančnú podporu v budúcom roku museli zredukovať naše náklady o 30%, a to zahŕňa aj zníženie počtu psychológov a psychologičiek na krízových službách IPčka. Vzhľadom na to, že množstvo krízových kontaktov však neustále stúpa sa obávame, že nebudeme tento nápor zvládať. Potrebujeme preto pomoc a spustili sme aj fundraisingovú kampaň,“ hovorí riaditeľ IPčka, Marek Madro.

Psychológovia a psychologičky z IPčka každý deň bezplatne a nonstop odpovedajú na volania o pomoc od ľudí v krízových situáciách. Ich pomoc nespočíva iba v akútnych zásahoch.

Poskytujú nielen prvý kontakt cez krízové linky či osobne, ale aj krízové poradenstvo, zasahujú v teréne, či poskytujú podporu pre blízke okolie.

Robia tiež preventívne aktivity po celom Slovensku - na školách aj v našich krízových centrách a v kluboch pre mladých. „Náš cieľ je, aby sme pomohli čo najviac ľuďom v núdzi a aby k tým koľajniciam ani len neprišli,“  uzatvára Marek Madro.

O IPčku

IPčko pomáha zadarmo, nonstop a anonymne ľuďom, ktorí už ďalej nevládzu sami niesť svoje ťažkosti. Len za prvý polrok 2023 odpovedali na takmer 97 000 prosieb o pomoc.

Do dnešného dňa uskutočnili takmer 16 380 pomáhajúcich komunikácií v téme myšlienok na samovraždu a viac ako 3400 krízových kontaktov pri pokusoch o ukončenie života.

Psychológovia a psychologičky v IPčku pritom pomáhajú nielen cez linky pomoci, email a online chat, ale aj cez centrá krízovej intervencie Káčko, krízové intervenčné tímy KITIP,  či kluby pre mladých.

01 - Modified: 2023-09-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Stúpa počet samovrážd, u dôchodcov, dokonca aj u detí 02 - Modified: 2023-09-20 13:14:49 - Feat.: 0 - Title: Psychika sa môže s jeseňou zhoršiť. Náročnejšie je však iné ročné obdobie, hovorí odborník 03 - Modified: 2023-09-13 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Záhadná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždami. Mohol by čistejší vzduch znížiť ich riziko? 04 - Modified: 2023-09-08 13:05:16 - Feat.: 0 - Title: U mladých rastú myšlienky aj pokusy o samovraždu. IPčko spúšťa preventívnu kampaň
01 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 02 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 03 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 04 - Modified: 2024-03-10 21:35:00 - Feat.: - Title: Deň pred maturitou je dobré naplánovať si cestu do školy a pripraviť sa 05 - Modified: 2024-03-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Niekedy už jednoducho nevládzeme. Cítiš, že máš low social battery? Tieto tipy ti pomôžu dobiť energiu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 08:31