Na dlážkach tried si študenti nájdu otázku: Máš dosť životov? FOTO: Oz Ipčko
StoryEditor

U mladých rastú myšlienky aj pokusy o samovraždu. IPčko spúšťa preventívnu kampaň

08.09.2023, 15:05
Autor:
sansan
  • Počet myšlienok a pokusov o samovraždu za posledné roky stúpa.
  • Najväčší nárast pritom vidieť u mladých ľudí od 15 do 19 rokov.
  • Občianske združenie IPčko preto spúšťa kampaň na školách, ktorá má mladým ľuďom ukázať, že môžu požiadať o pomoc.

Mladí ľudia po celom Slovensku si v pondelok 11. septembra na dlážkach svojich tried nájdu jednoduchú otázku: Máš dosť životov? 

Nálepky a vizitky, ktoré ich budú čakať na laviciach, sú súčasťou preventívnej kampane občianskeho združenia IPčko. Pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd, ktorá pripadá na 10. september, sa do kampane zapojilo 150 tried 8. a 9. ročníkov po celom Slovensku.

Často nevedia, kde hľadať pomoc

„Podľa WHO je samovražda štvrtým najčastejším dôvodom smrti u 15 - 24 ročných ľudí, pričom najčastejšie súvisí s prítomnosťou psychických ochorení, predovšetkým depresie,“ hovorí Veronika Marcinčáková Husárová, detská psychiatrička z kliniky CALMA. 

image

Depresia môže prispieť k rozvoju cukrovky druhého typu

„Mladí ľudia s depresiou sa môžu cítiť osamelí,  izolovaní, môžu mať pocity viny alebo hanby hovoriť o tom s rodičmi a nevedia, kde nájsť pomoc. Zároveň odborníkov v oblasti duševného zdravia, ktorí by sa venovali deťom a adolescentom je veľmi málo.”

OZ IPčko sa spojilo s mladými ľuďmi z Nexterie, ktorí vytvorili kampaň v dizajne a jazyku počítačových hier, cez ktorú mladým komunikujú informácie o psychologickej pomoci.

QR kódy na nálepkách a vizitkách v školách vedú na stránku www.ipcko.sk/mas-dost-zivotov/, kde sú zverejnené linky a miesta pomoci, ale aj príbehy samotných tvorcov kampane, ktorí sa delia o vlastné skúsenosti.

„Hráčsku tematiku sme nezvolili náhodne,” vysvetľuje psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro. „Práve pri online hrách sa totiž mladí rozprávajú o živote a niekedy aj o myšlienkach na jeho ukončenie. Tým, že ich mozog je ešte vo vývine, majú niekedy navyše pocit, že aj experimentovanie so smrťou je forma hry. Nerozumejú plne tomu, že na rozdiel od hier tu nemajú dosť životov.”

Súčasťou je aj online kampaň s videom, v ktorom vystupuje známy influencer a hráčska osobnosť Matej Slažanský, alias Selassie.

Počet pokusov o samovraždu rastie

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2022 najviac samovražedných pokusov práve u mladých od 15 do 19 rokov.

Počet pokusov v tejto vekovej skupine už druhý rok po sebe výrazne narástol a celkovo išlo o najvyšší počet zaznamenaných pokusov o samovraždu za sledované obdobie (od roku 2008).

Údaje NCZI pritom zachytávajú iba prípady, ktoré prejdú psychiatrickou sieťou pomoci. Omnoho väčší počet je tých, ktorých systém nezachytí.

Len za prvý polrok 2023 IPčko zaznamenalo medzi mladými od 15 do 18 rokov 369 pokusov o ukončenie života. V tom istom období psychológovia IPčka riešili 1620 kontaktov s myšlienkami na ukončenie života od mladých v rovnakom veku.

Napriek hrozivým číslam je sieť psychologickej a psychiatrickej pomoci na Slovensku stále deravá. „Pre celé Slovensko máme iba 48 pedopsychiatrov a stále máme školy, kde školských psychológov nemáme alebo pracujú na čiastočné úväzky. Mnoho detí nemá možnosť požiadať o pomoc, keď prežívajú niečo náročné,” uvádza Lucia Košťálová, prezidentka Asociácie školskej psychológie.

O to dôležitejšie sú online a telefonické formy pomoci, ktoré sú rýchlo a ľahko dostupné. Ak sa pritom zameriame práve na tínedžerov, je kľúčové ísť pri pomoci priamo za nimi - do ich online komunít.

 „Preto v IPčku pôsobíme aj na hráčskych a chatových platformách ako sú Twitch či Discord. Nemôžeme očakávať, že mladí budú vždy vedieť kde a ako vyhľadať pomoc. Musíme ísť za nimi a ponúknuť im pomocnú ruku,” dodáva Madro.

O IPčku

IPčko pomáha zadarmo, nonstop a anonymne ľuďom, ktorí už ďalej nevládzu sami niesť svoje ťažkosti. Len od januára odpovedali na takmer 97 000 prosieb o pomoc, z čoho sa cez 9 361 sa týkalo myšlienok na samovraždu.

Psychológovia a psychologičky v IPčku pritom pomáhajú nielen cez linky pomoci a online chat, ale aj cez centrá krízovej intervencie, krízové intervenčné tímy či kluby pre mladých.

01 - Modified: 2023-09-07 11:50:54 - Feat.: 0 - Title: Depresia môže prispieť k rozvoju cukrovky druhého typu 02 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník na liečivé rastliny: V Európe sa liečba depresie začína ľubovníkom 03 - Modified: 2023-08-25 05:25:31 - Feat.: 1 - Title: Situácia s detskými psychiatrami je kritická. Rapídne rastie napríklad počet prípadov poruchy príjmu potravy
01 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 02 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 03 - Modified: 2024-03-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána 04 - Modified: 2024-02-27 16:01:21 - Feat.: - Title: Štúdia: Miera samovrážd stúpa, keď kvalita vzduchu klesá 05 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:21