Bolesti hlavy z červeného vína ľudia prežívajú takmer odkedy sa naučili vyrábať alkoholické nápoje z fermentovaného ovocia. Vedci sa dlho pokúšali prísť s vysvetlením, prečo to tak je; najskôr vinili triesloviny, siričitany a histamíny, píše denník The Washington Post (WP).
Teraz, po testovaní asi 12 zlúčenín vyskytujúcich sa v červenom víne, prichádzajú výskumníci s novou, pravdepodobnou možnosťou – za bolesti môže kvercetín, ktorý si víno vytvára v šupkách bobúľ na ochranu pred slnečným žiarením.
Pre ľudí predstavuje kvercetín významný antioxidant, ktorý môže pomôcť znížiť riziko infarktu alebo niektorých typov rakoviny, píše WP.
"Keď sa však v tele zmieša s alkoholom, môže pôsobiť bolesti hlavy, pretože narúša schopnosť odbúravať alkohol," dodáva Waterhouse.
"Nie je jasné, koľko ľudí presne bolesťami hlavy po červenom víne trpí, ale ide o pomerne bežný úkaz. Možno tretina mojich pacientov spomína, že má takú skúsenosť," povedal Morris Levin, profesor neurológie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu a spoluautor štúdie.
Lacnejšie víno podľa enológa Waterhouse typicky obsahuje menej kvercetínu, pretože jeho bobule neboli pri zrení vystavené takému množstvu slnečného žiarenia. Minuť menej peňazí za víno tak paradoxne môže byť riešením, ako zmierniť bolesť hlavy.