Vedci v experimente účastníkov rozdelili na hostiteľov a pozvaných.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Chcete vynechať vianočný večierok? Podľa vedcov pokojne môžete

13.12.2023, 14:18
Autor:
ČTKČTK
  • Pokiaľ radšej strávite večer v pyžame, než aby ste šli na vianočný večierok do kancelárie, môžete si vyddýchnuť.
  • Podľa vedcov majú hostitelia na odmietnutie pozvania väčšie pochopenie, než sa predpokladalo.
  • Ľudia sa síce často obávajú, že zrušená účasť hostiteľa rozruší a povedie k tomu, že v budúcnosti budú dostávať menej pozvánok, ale ich obavy bývajú prehnané.

"Aj keď sa môže zdať, že jediné, čo pozvaný vezme do úvahy, je skutočnosť, že ste odmietli, pravdepodobne toho posúdi oveľa viac, takže negatívne dôsledky sú menej závažné, než si myslíte," napísal denník The Guardian s odkazom na amerických vedcov. Ich výskum zahŕňal päť experimentov, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 2000 ľudí.

image

Šťastný život nie je ľahký: Poznáte paradoxy spokojnosti?

Skúmali pozvaných aj hostiteľov 

V prvom experimente bolo 382 on-line účastníkov rozdelených do dvoch skupín. Jednu z nich požiadali, aby si prečítala pozvánku od hypotetického priateľa na výstavu v miestnom múzeu, ktorá sa koná cez víkend, a predstavila si, že ju odmietne s vysvetlením, že chce len zostať doma a odpočívať.

Niektorým účastníkom bolo povedané, že sú jedinou pozvanou osobou, zatiaľ čo iným bolo oznámené, že bolo pozvaných viac ľudí.

Pozvaní potom boli požiadaní, aby na stupnici ohodnotili, aké závažné by podľa nich boli prípadné dôsledky, vrátane toho, ako veľmi by sa podľa nich hostiteľ nahneval, ako veľmi by si myslel, že o neho nestoja, a do akej miery by podľa nich odmietnutie viedlo k menšiemu počtu pozvaní v budúcnosti.

Druhá skupina bola požiadaná, aby predstierala, že je hostiteľom, a hodnotila, ako by sa cítila v prípade odmietnutia. Výsledky ukázali, že tí, ktorí pozvanie odmietli, mali tendenciu hodnotiť predpokladané dôsledky negatívnejšie ako hostitelia.

A to ako z hľadiska toho, ako by sa hostiteľ cítil, tak z hľadiska toho, či by odmietnutie viedlo k menšiemu počtu pozvaní – alebo k tomu, že by hostiteľ odmietol pozvanie od nich.

Dôsledky pre reálny svet

"V rámci našich experimentov sme zhodne zistili, že pozvaní preceňujú negatívne dôsledky, ktoré v očiach hostiteľov vyvstanú po odmietnutí pozvania," uviedol Julian Givi, hlavný autor štúdie z Univerzity v Západnej Virgínii.

Iný experiment však ukázal, že obavy účastníkov z odmietnutia pozvania klesli, keď prvýkrát odmietol ich vlastné pozvanie niekto iný.

Výsledky naznačujú, že obavy z odmietnutia pozvania nie sú spôsobené prehnaným pocitom vlastnej dôležitosti alebo myšlienkami na budúce pozvanie, ale spočívajú v tom, že si ľudia myslia, že sa hostiteľ sústredí viac na odmietnutie než na jeho odôvodnenie.

Podľa tímu majú tieto zistenia dôsledky pre reálny svet. "Naše štúdie naznačujú, že negatívne dôsledky odmietnutia pozvania nie sú také zlé, ako si pozvaní myslia," píše tím, "a že by pravdepodobne mohli rozdávať viac pozvánok, než v súčasnosti robia."

01 - Modified: 2022-12-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hanba na vianočnom večierku: Prejdite sa s nami jeho trápnymi aj zábavnými príhodami 02 - Modified: 2023-12-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šťastný život nie je ľahký: Poznáte paradoxy spokojnosti?
01 - Modified: 2024-04-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Či už je to partner, kolegyňa alebo blízka rodina: Takto zistíte, že s vami niekto manipuluje 02 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 03 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 04 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 05 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 17:24