V Štokholme vyhlásili tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za fyziku.FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nobelovku za fyziku získali experimenty so svetlom, ktoré zachytávajú „najkratšie okamihy“

03.10.2023, 12:14
Autor:
sansan
  • Tohtoročná Nobelova cena za fyziku odmeňuje vedu v „malom časovom rámci“.
  • Ide o experimenty so svetlom, ktoré zachytávajú „najkratšie okamihy“.
  • Ocenenie získali Pierre Agostini, Ferenc Krausz a Anne L'Huillierová.

Práca troch vedcov demonštrovala spôsob, ako vytvoriť extrémne krátke pulzy svetla, ktoré možno použiť na meranie rýchlych procesov, v ktorých sa elektróny pohybujú alebo menia energiu, píše BBC.

image

Ich práca umožnila mRNA vakcínu proti covidu. Teraz dostali nobelovku

Procesy v atómoch a molekulách 

Kráľovská švédska akadémia vied uviedla, že experimenty troch laureátov vytvorili pulzy svetla také krátke, že sa merajú v attosekundách. Jedna attosekunda je kvintilióntina sekundy.

Tieto pulzy potom využili na zobrazenie procesov vo vnútri atómov a molekúl, ktoré sú také rýchle, že bolo pre odborníkov donedávna nemožné ich sledovať.

Základy pre ocenený výskum položila Anne L’Huillierová v roku 1987 pokusy, kedy nechala prenikať infračervené laserové lúče vzácnym plynom.

V roku 2001 sa Pierrovi Agostinimu podarilo vyrobiť a preskúmať sériu po sebe idúcich svetelných pulzov, pričom každý pulz trval iba 250 attosekúnd.

Ferenc Krausz zároveň pracoval na inom type experimentu, ktorý umožnil izolovať jediný svetelný pulz, ktorý trval 650 attosekúnd.

Uplatnenie v mnohých odboroch

"Attosekundová fyzika nám dáva príležitosť pochopiť mechanizmy, ktoré sú riadené elektrónmi. Ďalším krokom bude ich využitie," povedala Eva Olssonová, ktorá je predsedníčkou Nobelovho výboru pre fyziku.

Objavy vyznamenaných fyzikov môžu podľa Nobelovho výboru nájsť uplatnenie v širokej škále odborov. V elektronike je napríklad dôležité pochopiť a kontrolovať, ako sa elektróny chovajú v určitom materiáli. Attosekundové pulzy môžu byť tiež využité na identifikáciu rôznych molekúl, napríklad v lekárskej diagnostike.

Profesor Pierre Agostini pôsobí na Ohio State University v USA. Profesor Ferenc Kraus pôsobí na Inštitúte kvantovej optiky Maxa Plancka v Nemecku a profesorka Anne L‘Huillierová je z Lund University vo Švédsku. L’Huillierová je iba piatou ženou, ktorá Nobelovu cenu za fyziku získala. 

V minulom roku ocenenie dostali Francúz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakúšan Anton Zeilinger za experimenty s previazanými fotónmi.

Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu, ohlásenú v pondelok, získala dvojica vedcov, ktorí vyvinuli technológiu, ktorá viedla k mRNA vakcínam proti covidu. O cenu sa podelili americká biochemička Katalin Karikó a americký imunológ Drew Weissman.

Ocenenie, ktoré je tento rok dotované 11 miliónmi švédskych korún, bude tento týždeň poznať svojich laureátov ešte za chémiu, za literatúru a za mier; na záver budúci týždeň v pondelok aj za ekonómiu.

Ceny budú slávnostne odovzdané 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, na základe ktorého závetu vznikli.

01 - Modified: 2023-10-02 10:28:47 - Feat.: 0 - Title: Ich práca umožnila mRNA vakcínu proti covidu. Teraz dostali nobelovku
01 - Modified: 2024-02-06 11:01:41 - Feat.: - Title: Už len krôčik. A máme v rukách takmer neobmedzený zdroj energie, hovorí fyzik 02 - Modified: 2023-11-30 08:46:16 - Feat.: - Title: Aktivistom a mimovládkam odovzdali alternatívne Nobelove ceny. Je medzi nimi aktivistka za práva žien aj záchranári migrantov 03 - Modified: 2023-10-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Koniec nádejí všetkých fanúšikov sci-fi? Nová divoká fyzikálna teória vysvetľuje, prečo nie je cestovanie v čase možné 04 - Modified: 2023-10-04 13:56:07 - Feat.: - Title: Nobelovka za chémiu putuje za výskum kvantových bodiek 05 - Modified: 2023-09-20 12:13:19 - Feat.: - Title: Stretávame sa s nimi každý deň. Poznáš ich správne názvy? Otestuj sa, či ovládaš základné fyzikálne javy
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 05:09