Gastrofyzika prichádza s vysvetlením, prečo niektoré veci v kuchyni fungujú a iné nie. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Ako najlepšie osmažiť cibuľku či uvariť špagety? Vedci objasňujú rady od babičiek

03.02.2025, 13:44
Autor:
Radek JohnRadek John
  • Ako nový hraničný odbor gastrofyzika sľubuje vyriešiť odveké kuchynské záhady, uvádzajú Lidovky.cz.
  • Ako správne uvariť špagety alebo pripraviť tú najlepšiu zmrzlinu? Fyzika objasní všetko.
  • Ale pozor: autor textu je nekuchár. Všetky postupy sú zjednodušené a ich požitie pri varení je na vlastné nebezpečenstvo.

Pracovať v cudzej krajine je náročné z mnohých dôvodov. Ak ste však Talian zamestnaný v Nemecku, môže jeden z nich ľahko prevážiť nad ostatnými: bude vám chýbať dobré jedlo. Priletíte zo zeme preslávenej svojou kuchyňou do kraja, ktorého gastronómia jemne povedané príliš nevyniká; zlé jazyky by zrejme neváhali označiť nemeckú kuchyňu v najlepšom prípade za mdlú, podobne ako sú mdlé napríklad nemecké filmy.

A presne v tejto nepríjemnej situácii sa ocitol taliansky fyzik Ivan Di Terlizzi, keď prijal ponuku zamestnania v preslávenom Inštitúte Maxa Plancka. Konkrétne išlo o jeden z ústavov zameraný na fyziku komplexných systémov. Di Terlizzi riešil svoju prekérnu kulinárnu situáciu podobne ako mnoho talianskych expatov: začal viac variť. Jedno z jedál, o ktoré sa často pokúšal, sa volá cacio e pepe, teda „syr a korenie“. Je to zdanlivo jednoduchý pokrm pôvodom zo stredotalianskeho kraja Lazio.

Skladá sa z tvrdého syra pecorino romano, čierneho korenia a špaget alebo špagetám podobných cestovín tonnarelli. Za vynálezcov pokrmu sú považovaní lázijskí pastieri. Ingrediencie totiž veľmi nepodliehajú skaze, môžete ich ľahko schovať do torby a pripraviť si ich niekde na ohni na pastve.

Avšak urobiť cacio e pepe poriadne je však prekvapivo ťažké. Recept zahŕňa rozpustenie syra vo vode, v ktorej sa cestoviny varili, čím vznikne skvelá omáčka. Môžu sa v nej však urobiť hrudky, takže výsledok sa potom dá jesť, nie je však dobrý. „Veľa som varil a v päťdesiatich percentách prípadov, keď som pripravoval...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vesmír môže skončiť počas toho, ako čítate tento článok. Fakt, hovoria to seriózni vedci 02 - Modified: 2024-12-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo vo vesmíre nie je počuť zvuk? Vyskúšajte sa v kvíze, čo si pamätáte z predmetu fyzika 03 - Modified: 2024-08-22 11:44:54 - Feat.: 0 - Title: Vedci chystajú prevrat v elektronike. Nová forma uhlíka môže nahradiť kremík 04 - Modified: 2024-05-10 10:54:41 - Feat.: 0 - Title: NASA ukázala, čo by ste videli pred možno najbolestivejšou smrťou vo vesmíre
01 - Modified: 2025-01-30 16:00:00 - Feat.: - Title: Tento KVÍZ zvládne len skutočný fanúšik: Ako dobre poznáte reláciu Bez servítky? 02 - Modified: 2025-01-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Biologička a blogerka: Čo je dobré na bravčovej masti a ktoré známe jedlá sú pri chudnutí úplný nezmysel? 03 - Modified: 2024-12-10 13:54:59 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Martin Novák: Vlastnú reštauráciu mal, no odišiel. Prečo sa svojho biznisu vzdal? 04 - Modified: 2024-12-03 10:25:25 - Feat.: - Title: Do Bez servítky miery hviezda, o ktorej ste už dávno nepočuli. Vie údajne až deväť jazykov 05 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
07. február 2025 00:03