Flickr/modup.net
StoryEditor

Nové vyšetrenie nádorov na Slovensku. Je dostupnejšie a skráti čakacie doby

25.09.2017, 19:15
Autor:
sansan
Jedna z poisťovní prepláca poistencom s podozrením na nádory mozgu vyšetrenie novým rádiofarmakom.

Všeobecná zdravotná poisťovňa začína po dohode s PET centrom BIONT ako prvá na Slovensku preplácať poistencom s podozrením na onkologické ochorenie mozgu vyšetrenie novým rádiofarmakom.

To má označenie 18 F-FET (18 fluoroetyl-L-tyrozín) a vyšetrujú sa ním onkologické ochorenia centrálnej nervovej sústavy, drvivá väčšina z nich sú nádory mozgu.

Nádory mozgu predstavujú na Slovensku asi jedno percento zo všetkých onkologických ochorení, napriek tomu patria k najvážnejším.  

"Nová diagnostika je pomerne známa vo svete, ale nie je bežným štandardom vo všetkých európskych krajinách. Pre pacienta je prínosom v tom, že tieto látky dokážu spresniť rozsah nádoru. Neurochirurga zas dokážu naviesť do tej časti nádoru, ktorá je najhoršia. Narozdiel od magnetickej rezonancie je v tomto presnejšia", vysvetlil na tlačovej konferencii primár II. Neurochirurgickej kliniky FN a LF Peter Kalina.

Podľa neho sa ukazuje, že u prakticky všetkých pacientov s najčastejšími nádormi mozgu to môže mať veľký význam.

Doteraz boli pacienti pri tejto diagnóze vyšetrovaní podobnou látkou, tzv. 11-C Metyonínom, ktorý sa však pre krátky polčas rozpadu nedal použiť nikde inde ako v tomto PET centre, ktoré sídli v Bratislave. Nové rádiofarmakum tak už bude možné použiť aj v iných mestách. 

Jeho výhodou je širšia dostupnosť pre väčší počet pacientov, skrátenie čakacích lehôt, aj o desať percent nižšia cena.

Zatiaľ boli novým rádiofarmakom úspešne vyšetrení štyria pacienti, tento týždeň je na vyšetrenie objednaných ďalších desať pacientov a vyšetrenia sú naplánované vždy na jeden deň v týždni.

„Som veľmi rád, že zazmluvnením tohto nového rádiofarmaka uľahčíme diagnostiku a ako prví na Slovensku skrátime čakacie lehoty na vyšetrenie našim pacientom s podozrením na onkologické ochorenie mozgu,“ povedal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.

Vyšetrenie jedného pacienta novým rádiodiagnostikom stojí 2 214 eur. V roku 2016 bolo celkovo vyšetrených takmer 600 pacientov, pre neustály nárast onkologických ochorení sa na budúci rok očakáva okolo 800 takýchto vyšetrení.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:26