Pixabay
StoryEditor

Keď telo pri počítači trpí. Takto tomu zabránite

06.10.2017, 12:35
Sedíme pri počítači a telo trpí: oči, ruky alebo chrbát. Existujú však spôsoby, ako prácu s počítačom "prežiť" bez väčšej ujmy.

Kto dnes v práci nesedí pri počítači? Kto dnes nečíta e-maily, ktoré už skoro vytlačili klasickú poštu? Skôr sa možno niekto ubránil, ale dnes už patrí práca s počítačom k štandardnej výbave človeka, ktorý chce urobiť nejakú kariéru.

"Ešte pred tridsiatimi rokmi by nikto nepredpokladal, že ak nepôjde elektrina, môžu sa všetci úradníci zbaliť a ísť z práce domov. Bez počítača totiž nič neurobia. Dnes však elektronizácia nabrala také obrátky, že neexistuje časť života, v ktorej by sme sa s výpočtovou technikou nestretli," hovorí pre Lidovky lekárka Hana Lehocká, vedúci Národného referenčného laboratória pre fyziológiu práce Zdravotného ústavu so sídlom v Ostrave.

Šírka stola je odstupom od kolegov
Možno si v práci môžete sami vytvoriť v kancelárii pracovné miesto, kam umiestnite svoj počítač. Je to podľa doktorky Lehockej dôležité pre to, či budete pri práci, ale hlavne po práci pokojní, vyrovnaní a bez vážnejších zdravotných problémov.

"Výber pracovného stola, umiestnenie počítača na stole a tiež umiestnenie stola v priestore, výber stoličky alebo spôsob sedenia by mal vychádzať zo základných ergonomických pravidiel. Teda tak, aby sa podmienky práce prispôsobili človeku. A mám na mysli konkrétneho človeka, s danou výškou, špecifickými požiadavkami na priestor, zrakové a hlukové podmienky, tepelne vlhkostné podmienky a podobne," upozorňuje Hana Lehocká.

Najprv sa zamerajme na pracovný stôl všeobecne. Mal by mať potrebnú šírku (minimálne 120, optimálne 160 cm), výšku (štandardne 68 až 76 cm) a hĺbku (minimálne 60, optimálne 90 cm). Šírka stola je potrebná tiež pre umiestnenie klávesnice.

"Jeho šírka tiež veľmi často vymedzuje odstup jednotlivých pracovníkov, sediacich vedľa seba. Nie je nič horšie ako kolega pri vedľajšom stole, ktorý si práve pochutnal na cesnaku, alebo kolegyňa, ktorá sa zamilovala do Diora! Nepríjemné čuchové vnemy nás dokážu poriadne otráviť a znepríjemniť ďalšiu prácu," pokračuje ostravská lekárka. Výška stola podľa nej býva štandardná a v poriadku je, ak máme výškovo nastaviteľnú stoličku. Tak bude dostatočný priestor pre nohy dvojmetrového dlháňa aj kolegyne so 155 centimetrami.

Za monitorom sa neotáčajte
"Mnoho stále vyrábaných a ponúkaných pracovných stolov má dokonca v jednom zo zadných rohov vyvýšené miesto, to aby užívateľ nebol na pochybách, kam má postaviť počítačový monitor. Toto umiestnenie monitora je však úplne nevhodné. Núti používateľa počítača, aby pri práci otáčal hlavu smerom k monitoru, a to dokonca ešte v miernom záklone hlavy. Divme sa potom, že keď u takého počítača budeme denne sedieť niekoľko hodín, bude nás veľmi skoro bolieť nielen krčná chrbtica, ale  potom aj ruky," opisuje Hana Lehocká.

Mali by sme si tiež dobre pamätať, že akýkoľvek monitor by mal byť umiestnený priamo pred nami, aby sme nemuseli otáčať hlavu. Horná hrana monitora by potom mala byť vo výške očí, takže pohľad na celý monitor následne smeruje v miernom uhle smerom nadol. Mimochodom, to isté pravidlo platí aj pre monitory televízorov. "Táto požiadavka sa bohužiaľ nedá splniť napríklad na dispečerských pracoviskách, keď jeden pracovník sleduje aj niekoľko monitorov. V tom prípade platí zásada - najpoužívanejší monitor by mal byť umiestnený v strede zorného poľa na zrakovo optimálnom mieste. So stále sa zväčšujúcou plochou monitorov iste nikoho neprekvapí, že potrebujeme mať väčší odstup od monitora, aby sme ho bez problémov celý prehliadli. Aj z týchto dôvodov je hĺbka pracovného stola taká dôležitá," líči lekárka.

Nôžku cez nôžku radšej nie
O nohách sme sa už zmienili. Mali by mať dostatok miesta nielen na výšku, ale aj do hĺbky. Preto je podľa doktorky Lehockej úplne nevhodné umiestnenie rôznych prekážok do priestoru, ktorý je určený pre nohy.
"Pri nohách by sa chodidlá mali opierať v uhle 90 stupňov o zem a rovnaký uhol by mal zvierať kolenný kĺb. A tu si dovolím apelovať na dámy - sedenie pri počítači štýlom nôžku cez nôžku je to najhoršie, čo pre svoje dolné končatiny môžete urobiť. Rovnako tak dochádza k stláčaniu cievneho systému pri skrčení dolných končatín pod stoličkou. Môže sa to vypomstiť kŕčovými žilami," varuje Hana Lehocká.

Dôležité je tiež umiestnenie klávesnice a myši na stole. Výrobcovia si už uvedomujú, že zasúvacia doska pre klávesnicu ušetria miesto, ale už nerieši umiestnenie myši. "Táto doska by mala mať taký rozmer, aby sa na ňu pohodlne vošla aj myš, pretože inak je pracovník nútený prechádzať pravou rukou z jednej pracovnej roviny do druhej. To znamená dlhšie dosahovať vzdialenosť pre ruku hore a ovládanie myši v nefyziologickej, nezdravej polohe v značnom predpažení za súčasného ohnutia v zápästí. Veľmi často tak dochádza k vysokej svalovej námahe ruky a utláčaniu nervov a ciev v zápästí so všetkými ďalšími dôsledkami, odborne to nazývame syndróm karpálneho tunela. Zaujímavé je, že po prvýkrát bolo toto ochorenie popísané u pisárok na počítači," pripomína doktorka Lehocká.

Drevený povrch je stále najlepší
Ešte jedna požiadavka je dôležitá - povrch pracovného stola. "Žijeme v dobe skla, kovu, betónu a plastu. Betónové stoly síce sú, ale nie príliš bežne. Je ale potrebné povedať, že všetky tieto materiály sú úplne nevhodné pre výrobu pracovných dosiek. Sú to veľmi chladné povrchy, ktoré ešte umocňujú negatívne dopady nezdravej práce s myšou. Hoci sa mnohé mení, to dobré by malo pretrvávať. V tomto prípade staré dobré drevo v najrôznejších úpravách," pokračuje Hana Lehocká.

Tiež požiadavka na výškovo nastaviteľnú stoličku je dnes už štandardom a kancelárske stoličky či kreslá dnes ponúkajú úplne skvelé podmienky pre optimálne ergonomické sedenie aj na základe ďalších vlastností. "Je to napríklad kvalita materiálov. Optimálne sú tie priedušné, ktoré zabraňujú poteniu. Pre podrúčky, o ktoré sa opierajú predlaktia, sú najlepšie mäkké a teplé materiály. Dôležité je aj nastavenie uhlu opierky tak, aby podopierala bedrovú chrbticu. A v neposlednom rade môžem odporučiť hlavovú opierku, ktorá umožňuje krátkodobú relaxáciu celej chrbtice," uzatvára doktorka Lehocká.

01 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 02 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 03 - Modified: 2024-03-19 08:30:11 - Feat.: - Title: Silné nohy vás „vystrelia“ na vrchol 04 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne 05 - Modified: 2024-03-01 10:16:52 - Feat.: - Title: Žena spadla do najsmrteľnejšej rastliny na svete. Mala som pocit, že horím zaživa, bolesť cítim aj deväť mesiacov po nehode
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:23