StoryEditor

Klamstvo o vitamínoch. Kedy škodí aj obyčajné céčko?

22.04.2018, 00:00
Až štvrtina Slovákov prehĺta denne multivitamínové tabletky. Má to však zmysel? Čo všetko nám vie pokryť vyvážená strava a kde si musíme pomôcť? A kto by si mal na „umelé“ vitamíny dať pozor? Priveľa otázok? Prídu aj odpovede.

Ste unavení a nervózni? Možno vám chýba horčík... Ani dnes nejeme toľko ovocia a zeleniny ako kedysi, preto sa spoliehame na... Najobľúbenejšie multivitamíny v celej galaxii... To je len niekoľko úryvkov z reklám, ktoré sa nás snažia presvedčiť o tom, že máme niečoho nedostatok.

Vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, antioxidanty... Tie slová sa nám obtierajú o uši aj o oči takmer dennodenne a my ľahko podľahneme. Veď každý je občas vyčerpaný, podráždený, bolí ho hlava alebo sa mu štiepia nechty.

Tak prečo to nevyriešiť jednoducho a rýchlo? Dať si želatínovú tobolku alebo dokonca tabletku rozpustiť vo vode na osviežujúci nápoj? Ako to však býva, žiadna jednoduchá cesta zvyčajne nie je ideálna a na jej konci nemusí byť vytúžené zdravie alebo telesná a duševná pohoda.

Odborníci čoraz častejšie upozorňujú, že platí staré zlaté príslovie: všetkého veľa škodí. Aj vitamínov. Ako to teda s nimi je? Máme alebo nemáme ich dosť?

Niekedy stačí pohár čaju

Ešte na začiatku si ujasnime jednu vec. Vitamíny a ďalšie mikronutrienty (teda súčasti výživy, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu, ale ich denný príjem je kvantitatívne veľmi malý) sú pre normálne fungovanie našich tiel naozaj veľmi dôležité.

Vďaka nim všetky orgány pracujú správne, sú odolné proti infekciám či iným chorobám. Ich nedostatok mal kedysi zhubné následky – na skorbut neraz zomierali námorníci pri ďalekých plavbách, nedostatok vitamínu D bolestivo deformoval kosti podvyživených detí, choroba beri-beri, pri ktorej chýba vitamín B1, zas napádala nervový systém.

„Stavy, vznikajúce pri nedostatku vitamínu B či C, ktoré učíme študentov v škole, už v praxi nevídame,“ povedal pred časom pre HN magazín prednosta Ústavu patologickej fyziológie na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach profesor Oliver Rácz.

Väčšina z týchto ťažkých stavov zostala naozaj už len v učebniciach, alebo výnimočne vo veľmi chudobných krajinách či oblastiach sveta s nedostatočnou výživou. V čom je teda problém? Práve v množstve. Keď chýbajú vo veľkom, je zle. Keď v malom, môže byť zle.

No ani keď ich je priveľa, nie je to ideálne. A fígeľ je v tom, že sa bavíme ani nie o gramoch, ale o miligramoch a nezriedka ešte aj o rádovo menších množstvách, ktoré znamenajú dennú odporúčanú dávku.

Keďže paleta potrebných prvkov je vskutku široká, nie je v silách bežného smrteľníka, aby sledoval výskyt takýchto mikroskopických množstiev v strave. A tu narážame na ďalšiu časť podstaty – drvivú väčšinu vitamínov a minerálov si totiž naše telo nedokáže vyrobiť samo, musí ich prijať v jedle alebo v nápojoch. No a dostávame sa k základnému neuralgickému bodu, ktorý by však mohol (a mal) súčasne byť riešením celej hádanky – vyvážená strava.

Základná teória hovorí, že ak ju budeme pravidelne konzumovať, dostaneme všetko potrebné a v primeraných množstvách. Prax však prináša mnoho situácií, ktoré sa začínajú slovom „ale...“. Kým si jednotlivé „ale“ rozmeníme na drobné, citujme ešte Olivera Rácza na dôkaz, že to nemusí byť žiadna veda.

„Napríklad mangán a molybdén sú dôležité stopové prvky, ale keď denne vypijeme šálku čaju, už ich máme dosť, takže tam žiadna suplementácia nemá význam,“ vysvetľuje ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 13:54