TASR/AP
StoryEditor

Liek na koronavírus? Vynašli ho Američania pod vedením Čecha, Čína žiada o patent

05.02.2020, 11:25
Autor:
ČTKČTK
Látku pod názvom remdesevir vyvinul tím vedcov pod vedením Čecha Tomáša Cihlářa. Pôvodne ho zamýšľali použiť proti ebole.

Štátny čínsky výskumný ústav požiadal o miestny patent na experimentálny americký antivírusový liek remdesivir firmy Gilead Sciences, ktorý by podľa vedcov mohol pomôcť s liečbou ľudí, ktorí sa nakazili novým koronavírusom.

Ten už zabil skoro 500 ľudí a tisíce ďalších infikoval. O čínskej žiadosti informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Americká spoločnosť Gilead Sciences poskytla v Spojených štátoch na experimentálnu liečbu koronavírusu liek, ktorý bol pôvodne zamýšľaný na boj s ebolou. Látku nazvanú remdesivir pred niekoľkými rokmi vyvinul tím vedcov na čele s Čechom Tomášom Cihlářom.

Nový liek má výsledky

Virologický ústav Čínskej akadémie vied v utorok oznámil, že požiadal o patent pre Čínu na použitie remdesiviru pri liečbe. Ústav, ktorý sídli v meste Wu-chan, teda priamo v centre terajšej epidémie, predložil žiadosť 21. januára spoločne so zdravotným ústavom vojenskej akadémie čínskej armády.

Žiadosť o patent namiesto "nútenej licencie", umožňujúcej vláde v prípade núdze povoliť výrobu patentovo chráneného lieku bez povolenia vlastníka, podľa agentúry Bloommberg naznačuje, že Čína sa súbežne so snahou obmedziť šírenie nákazy snaží ukázať svoj rešpekt k duševnému vlastníctvu.

Podľa agentúry nie je jasné, či a kedy čínske úrady poverené ochranou duševného vlastníctva žiadosť ústavu schvália. Experimentálny liek firmy Gilead zatiaľ nie je nikde vo svete povolený či schválený.

​Štúdia publikovaná minulý týždeň v New England Journal of Medicine uvádza, že stav pacientov s koronavírusom v Spojených štátoch sa po užití lieku remdesivir zlepšil.

Zaberie aj liek na maláriu

Účinným spôsobom ako koronavírus zvládnuť môže byť okrem remdesiviru tiež prípravok chloroquine, využívaný na liečbu malárie. Vedci z wuchanského a čínskeho vojenského ústavu to uviedli v utorok v príspevku uverejnenom v odbornej publikácii Nature's Cell Research.

"Aj keď bude žiadosť wuchanského ústavu schválená, úloha lieku bude veľmi obmedzená, pretože Gilead stále vlastní základný patent," upozornil expert na duševné vlastníctvo Čao Jou-pin zo šanghajskej spoločnosti Purplevine IP Service Co. "Každé využitie patentu musí vyžadovať súhlas Gileadu," zdôraznil.

​Ani wuchanský ústav, ani firma doteraz neodpovedali agentúre Reuters na žiadosť o podrobnejšie vyjadrenie.

Gilead však minulý týždeň uviedol, že s Čínou spolupracuje pri testovaní remdesiviru na malom počte pacientov s koronavírusom.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:45