StoryEditor

Med je liek aj jed. Aké sú riziká zdravého sladidla

14.06.2020, 00:00
Patrí k privilegovaným potravinám každej domácnosti. A hoci jeho súvislosť s medicínou je z etymologického hľadiska čisto náhodná, skutočne dokáže liečiť. Dokonca oveľa účinnejšie, ako väčšina z nás tuší. Sladké osídla medu však vedia ukrývať aj mnohé riziká. V čom spočívajú a ako sa im vyhnúť?

„Pi mlieko, jedz med, cvič, chodievaj do divadla a dožiješ sa vysokého veku.“ Súčasný človek by z nápisu na chráme v Luxore už zrejme vyškrtol mlieko, koronakríza dočasne vložila do zátvorky aj zdravotné účinky divadla, zato imidž medu je čoraz lepší. O včelách ani nehovoriac. Nečudo – zvlášť u našinca.

Včelárstvo má na našom území dlhú históriu a slovenské medy dodnes patria k svetovej špičke. Veď naša domáca „medová“ legislatíva je ešte prísnejšia ako tá európska. A vedeli ste, že okrem tradičného agátového, lipového, repkového či medovicového sa na Slovensku stáča aj ďatelinový, facéliový, gaštanový, horčicový, pohánkový, vrbkový či javorový?

​Navyše, chuťový profil medov sa stále vyvíja – a to aj vďaka presunu včiel do miest, v ktorých je úplne iné zloženie rastlín. Od mája okrem panelákových striech či parkov okupujú dokonca aj prezidentskú záhradu. A odborníci dúfajú, že expanzia úľov bude pokračovať. Okrem ekologických dôvodov za tým treba hľadať aj tie pragmatické.

Spotreba medu stúpla u Slovákov od prevratu takmer sedemnásobne, zato množstvo včelárov kleslo na polovicu. A vzhľadom na ich priemerný vek (62 rokov) treba očakávať ešte horšie časy. A teda aj nezdravšie. Lebo medy z Číny či Argentíny, ktoré vo veľkom obsadzujú poličky supermarketov, sa kvalitou tým slovenským obvykle ani len neblížia.

Samozrejme, z toho automaticky nevyplýva, že domáci med rovná sa kvalitný med. No pokiaľ dobre poznáte rizikové faktory, šanca, že sa dopátrate nádoby so skutočne výživným jantárovým obsahom, sa prudko zvyšuje.

O ťažkých kovoch a pesticídoch

Pesticídy. Obávaný postrach moderného človeka sa skloňuje aj v súvislosti s medom. A názov toho najdesivejšieho znie – neonikotinoidy. V súčasnosti najrozšírenejšie insekticídy vedci pod vedením Alexa Aebiho našli v medoch z celého sveta, a to až v 75 percentách vzoriek. Informuje o tom štúdia, ktorú v roku 2017 zverejnil vedecký magazín Science.

„Zaujímavosťou uvedenej štúdie je aj skutočnosť, že niektoré neonikotinoidy boli nájdené aj v medoch na Novom Zélande, kde sa nepoužívajú žiadne zo spomínaných látok,“ upozornil pre HN magazín Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.

No zároveň upokojuje, že tieto chemické zlúčeniny nie sú pre človeka až natoľko rizikové: „Škodia predovšetkým prirodzeným opeľovačom ako včely a čmeliaky a výrazne sa podieľajú na znižovaní počtu včiel celosvetovo. Koncentrácia týchto pre včelu škodlivých látok v mede však neohrozuje ľudské zdravie a nedosahujú kritické koncentrácie.“

Nuž, takže v konečnom dôsledku žiadna dobrá správa. Nehovoriac o tom, že aj v prípade človeka môže predstavovať problém takzvaný kokteilový efekt. Odborníci ním označujú skutočnosť, že sa nám v organizme hromadia rôzne chemické látky v koncentráciách, ktoré samy osebe škodlivé nie sú. No nikto zatiaľ nevie odhadnúť, čo spôsobí ich vzájomná kombinácia. Atakovaní sme nimi zo všetkých strán: z vody, jedla, oblečenia, ale aj z kozmetiky či okolitého prostredia.

Podstatne lepšou správou je, že medy 21. storočia už prakticky vôbec neobsahujú ťažké kovy, čo bol problém dlhých desaťročí ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 22:07