Reuters
StoryEditor

Vírus na vás preskočí za sekundy, nie za pätnásť minút, varuje imunológ

27.01.2021, 10:04
Imunológ, biochemik a profesor patológie Zdeněk Hel je jedným zo zakladateľov apolitickej Iniciatívy Sneh, ktorá združuje expertov, spolupracujúci okrem iného na zmiernenie dopadov pandémie SARS-CoV-2.

Český vedec v relácii portálu iDNES.cz hovoril o budúcom vývoji pandémie, o koronavírusových mutáciách, o ruskej vakcíne Sputnik a vyvracal mnoho mýtov. Okrem iného aj ten, že covidom sa človek nakazí po 15 minútach.

Zdeněk Hel, ktorý okrem iného pôsobí aj ako profesor na prestížnej Alabamskej univerzite v americkom Birminghame, sa v úvode relácie vyjadril k tomu, akým veľkým nebezpečenstvom je šírenie britskej mutácie koronavírusu.

"Riziko je to veľké. Táto nová mutácia sa najskôr objavila v južnej Británii, teraz sa rozširuje po Spojenom kráľovstve, Írsku aj v USA. V USA pôjde o dominantný kmeň už v priebehu marca," hovorí imunológ.

"Ale nemáme dôkazy o tom, že by to bola viac zabijácka mutácia. Problém je v tom, že má väčšiu infektivitu a v populácii sa veľmi rýchlo rozširuje. Skracuje sa nám tak interval, počas ktorého by sme imunizovali podstatnú časť obyvateľstva pred tým, než bude vírusom infikovaná."

15 minút? Mýtus! Vírus sa prenesie behom sekúnd

Zdeněk Hel hovoril aj o tom, ako sa vírus prenáša medzi ľuďmi. Doteraz sa uvádza, že k prenosu dôjde pri aspoň pätnásťminútovom spoločnom kontakte medzi ľuďmi, ktorí nemajú rúško, a že sa vírus prenáša aerosólom a mikrokvapôčkami. To je síce podľa imunológa pravda, ale k nákaze stačí oveľa kratšia doba.

Dá sa to vraj ľahko prirovnať k šíreniu vyfukovaného dymu do priestoru. Keď ho človek pomyselne vydýchne a má rúško, aj tak sa dym šíri pozdĺž jeho okrajov do okolia.

Bez rúška sa dym šíri ešte rýchlejšie. Výraznejšie tak zabráni šíreniu infekcie iba dobre utesnený respirátor.

"Vírusom sa nakazíte za pár sekúnd. Neveril mi to ani pán premiér. On hovoril, že bol s nakazeným prezidentom Macronom v jednej miestnosti a nenakazil sa. Ale je to individuálne. Niektorí ľudia sú rezistentní. Ale vírusu je jedno, či ste s niekým v styku pätnásť minút alebo niekoľko sekúnd."

"Odporučil by som ľuďom, aby necestovali, ak nemusia," vysvetľuje imunológ. "Ak nemusíte používať MHD, nepoužívajte ju. Nepoužívajte výťahy, radšej choďte pešo. Na ulici sa radšej vyhýbajte ľuďom. Predstavte si, že vedľa vás niekto vyfúkol cigaretový dym a vy tým miestom za okamih prejdete. Ten dym predsa ucítite. Tým istým spôsobom sa chová vírus."

Aj vzhľadom k výskytu britskej mutácie vírusu v ČR tak Zdeněk Hel podporuje povinnosť nosiť respirátor v obchodoch a MHD, ako navrhuje ministerstvo zdravotníctva. "Ale ak by sa toto pravidlo zaviedlo, musíme sa uistiť, že všetci občania budú mať prístup k respirátorom."

Testovanie sa politizuje

Zdeněk Hel hovoril aj o očkovaní. Podľa posledných informácií by Európska únia mohla do konca januára schváliť vakcínu spoločnosti AstraZeneca. Podľa imunológa je to dobrá správa.

"Aj keď u tejto vakcíny máme veľa otázok. Je to dobrá firma. Európska agentúra pre lieky (EMA) je vo schvaľovaní vakcín veľmi prísna."

"A to je dobre, je to záruka našej bezpečnosti," dodáva Hel. "Ak to prejde, bude vakcína bezpečná." V rozhovore sa vyjadril aj k tomu, že podľa stredajšieho vyjadrenia predsedu KSČM Vojtěcha Filipa by mohla nemecká kancelárka Angela Merkelová usilovať o nákup ruskej a čínskej vakcíny.

"Nám, vedeckej komunite, vadí, že sa otázka pandémie, testovanie aj očkovanie politizuje. Bohužiaľ k tomu dochádza po celom svete. Odmietať teda vakcíny podľa krajiny pôvodu je zlé. Ale v Rusku, v Číne a takmer aj v Spojených štátoch došlo k tomu, že vakcíny neotestovali dostatočne v tretej fáze klinických pokusov a nemohla tak byť zaistená bezpečnosť," čo sa podľa imunológa týka najmä ruskej vakcíny Sputnik.

"Na druhej strane je princíp vakcíny v poriadku, a ako už sa ľudí očkujú, získavajú ďalšie dáta," dopĺňa Hel. "Otázkou je, ako môžeme ruským a čínskym úradom veriť na rozdiel od európskych úradoch. Ak sa preukáže, že je vakcína bezpečná, tak áno, je možné ich používať, ale prihováral by som sa za to, aby dáta boli na úrovni EÚ a USA."

Vakcína vstrekovaním miesto vpichom?

"Mimochodom k niečomu podobnému mohlo dôjsť aj v USA, kedy sa dnes už bývalý prezident Donald Trump snažil vypustiť americkú vakcínu za každú cenu ešte pred voľbami. A to je absolútne neprípustné. Našťastie firmy, ktoré vakcínu vyvíjali, sa spoločne dohodli na tom, že politickému tlaku neustúpi."

Profesor Hel sa vyjadril aj k tomu, prečo v súčasnosti rastie počet nových prípadov covidu-19 v Izraeli, ktorý už má pritom s očkovacou látkou docela početnú časť obyvateľov. Zjednodušene tiež vysvetlil, ako súčasné vakcíny proti ochoreniu covid-19 vlastne fungujú.

"Vakcíny pôsobia takto: patogén vojde do organizmu, začne sa množiť, tým pádom bude aktivovať pamäťové bunky, tie začnú veľmi rýchlo rásť. Počas piatich až siedmich dní teda vzrastie bunková imunita a počas siedmich až štrnástich dní dôjde k nárastu koncentrácie protilátok v krvi."

Podľa imunológa sa vyvíjajú aj ďalšie generácie vakcín, ktoré dokážu rovnako dobre vyvolať sterilnú imunitu. Jedna z nich sa vyvíja priamo na Alabamskej univerzite v americkom Birminghame, kde Zdeněk Hel pôsobí.

"Naša vakcína je založená na vstrekovaní rekombinantného vírusu priamo na nosovú sliznicu. Táto vakcína bude súčasťou takzvanej tretej generácie vakcín. Je podstatne ťažšia na vývoj, takže by mohla byť k dispozícii v budúcom roku. Ale jednu takú vstrekovaciu vakcínu k dispozícii máme. Je na chrípku a funguje výborne," mieni imunológ.

01 - Modified: 2021-01-27 08:32:37 - Feat.: 0 - Title: Astmatici dostanú vakcínu proti ochoreniu Covid-19 skôr, rozhodol Krajčího rezort 02 - Modified: 2021-01-27 10:43:30 - Feat.: 0 - Title: Moderna po mutácii mení vakcínu. Slovensko má od giganta tisíce starých dávok 03 - Modified: 2021-01-26 15:39:23 - Feat.: 0 - Title: Má vakcína od AstraZenecy nízku účinnosť u seniorov? Dáta to nenaznačujú, tvrdí nemecké ministerstvo 04 - Modified: 2021-01-26 12:25:04 - Feat.: 0 - Title: Jednodávková vakcína proti covidu má dobré výsledky, ale výroba sa zdrží 05 - Modified: 2021-01-26 12:00:15 - Feat.: 0 - Title: Vakcinácia na Slovensku sa posunula do novej fázy, očkovať sa môže ďalšia kategória ľudí
01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 09:16