Reuters
StoryEditor

Zriedkavé zrazeniny, ktoré môžu súvisieť s AstraZenecou. Tu je všetko, čo o nich potrebujete vedieť

09.04.2021, 15:30
Autor:
sansan
Momentálne prebieha vyšetrovanie, či sú prípady zriedkavého typu krvných zrazenín spojené s vakcínou AstraZeneca. Aké sú ich príznaky? Dajú sa liečiť? Tu sú všetky potrebné informácie.

Podľa Európskej liekovej agentúry existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek a vakcínou Vaxzevria od AstraZeneca.

Navrhla, aby sa tieto zrazeniny uviedli ako veľmi zriedkavý vedľajší účinok tejto vakcíny. Celkové prínosy očkovacej látky však podľa agentúry prevyšujú nad jej možnými rizikami

Súvislosť medzi vakcínou a zrazeninami známymi ako cerebrálna venózna sínusová trombóza (CVST) však zatiaľ nie je dokázaná.

Čo sú zrazeniny CVST?

CVST znamená trombózu mozgových žilových dutín. Zjednodušene povedané, ide o zrazeninu nachádzajúcu sa vo veľkej žile v mozgu, vysvetľuje britský portál BBC.

Môže blokovať prietok krvi v mozgu, znižovať prísun kyslíka a potenciálne spôsobiť poškodenie, teda zabrániť správnemu fungovaniu centrálneho nervového systému.

Zriedkavé zrazeniny sa našli aj v brušnej dutine a v niekoľkých prípadoch v niektorých tepnách, ktoré vedú krv zo srdca do orgánov.

Prečo sa tvoria?

Nikto si zatiaľ nie je istý prečo, ale sú tu určité spoločné faktory. V skúmaných prípadoch CVST sa zistilo, že všetci pacienti majú nízky počet krvných doštičiek, sú to krvinky, ktoré zvyčajne pomáhajú napraviť krvácanie v tele.

Tiež sa zistilo, že pacienti majú v krvi konkrétnu protilátku - imunitný proteín, ktorý často pomáha v boji proti infekcii - ktorá aktivuje krvné doštičky.

Protilátka spôsobuje, že sa krvné doštičky omylom zhlukujú a vytvárajú zrazeniny, a následne aktivuje ďalšie časti systému zrážania tela.

Ako zistím, či mám zrazeninu?

Každý, kto má niektorý z nasledujúcich príznakov štyri dni alebo viac po podaní vakcíny, by mal okamžite vyhľadať lekársku pomoc:

  • Silná a pretrvávajúca bolesť hlavy
  • Rozmazané videnie
  • Lapanie po dychu
  • Bolesť na hrudi
  • Opuch nôh
  • Pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha
  • Neobvyklé podliatiny alebo červené či fialové drobné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu vakcíny 
  • Neurologické príznaky ako slabosť nôh alebo záchvaty

Za aký dlhý čas po očkovaní sa zrazeniny objavili?

Väčšina prípadov bola zaznamenaná medzi štyrmi dňami a niekoľkými týždňami od podania vakcíny.

Aké sú zriedkavé?

Napríklad vo Veľkej Británii, ktorá vakcínou AstraZenecy očkovala najviac, bolo dosiaľ identifikovaných 79 prípadov a 19 ľudí zomrelo.

To je z celkového počtu viac ako 20 miliónov dávok AstraZenecy, ktoré boli v tejto krajine podané. To sa rovná asi jednému prípadu na 250-tisíc očkovaných ľudí a jednej smrti z milióna.

Môžu sa zrazeniny liečiť?

Spravidla platí, že čím rýchlejšie sú prípady identifikované, tým lepšie pre pacienta. Liečba môže zahŕňať množstvo liekov a zahŕňa imunoglobulíny.

Niektorí pacienti, ktorí sú poslaní domov, dostávajú lieky na riedenie krvi novej generácie a sú pravidelne sledovaní.

Podľa odborníka na poruchy zráženia krvi, Adriana Newlanda, súčasné dôkazy naznačujú, že 75 percent ľudí prežije.

Sú aj iné vakcíny Covid spojené so zrazeninami?

Profesor Anthony Harnden, podpredseda britského Výboru pre očkovanie a imunizáciu, povedal, že došlo k niekoľkým prípadom s Pfizerom a k prípadu v rámci klinického skúšania vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. „Sú však extrémne zriedkavé a je ťažké rozhodnúť, či sú spôsobené vakcínou alebo nie,“ dodal pre BBC.

Tvrdí, že ak sa preukáže súvislosť s AstraZenecou, vedci by sa museli dôkladne pozrieť aj na ďalšie vakcíny, ktoré používajú podobné metódy, napríklad Janssen.

01 - Modified: 2021-04-08 17:49:42 - Feat.: 0 - Title: Nad AstraZenecou visí temný oblak. Druhýkrát by sa do výroby vakcíny nepustila, tvrdí vedenie 02 - Modified: 2021-04-08 14:06:03 - Feat.: 0 - Title: Krčméry vakcínu AstraZeneca nezatracuje: Jej používanie by som však pre dva dôvody pozmenil 03 - Modified: 2021-04-08 07:07:24 - Feat.: 0 - Title: Španielsko bude vakcínou od AstraZenecy očkovať len ľudí od 60 do 65 rokov 04 - Modified: 2021-04-07 16:02:55 - Feat.: 0 - Title: Imunológ: Dôležité bude identifikovať rizikových ľudí pre očkovanie AstraZenecou 05 - Modified: 2021-04-07 17:54:05 - Feat.: 0 - Title: Súvis vakcíny od AstraZenecy a krvných zrazenín je možný, ale nepotvrdený, tvrdí WHO
01 - Modified: 2024-01-22 11:09:54 - Feat.: - Title: Máme viac ako milión dávok. Vakcíny proti covidu už aj spaľujeme, ďalšie sme poslali do Kambodže či Brazílie 02 - Modified: 2023-12-13 12:40:45 - Feat.: - Title: Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze sa vyčerpali zásoby detských vakcín 03 - Modified: 2023-10-12 07:05:47 - Feat.: - Title: Chrípka už udiera, ruší vyučovanie na prvých školách. Toto o nej potrebujete vedieť (otázky a odpovede) 04 - Modified: 2023-10-10 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia sa nezlepšuje, len chýbajú iné lieky 05 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Porážka chrípky sa blíži: prevratný typ vakcíny sľubuje ochranu proti všetkým chrípkovým vírusom súčasne
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:07