StoryEditor

Neuroimunológ Žilka: Sme na čele vo vývine vakcíny proti Alzheimerovej chorobe

29.05.2021, 00:00
Je živým dôkazom, že veda sa dá robiť špičkovo aj v našich podmienkach. Nedávno vydal vôbec prvú popularizačnú knihu o Alzheimerovej chorobe a tímy pod jeho vedením vyvíjajú vakcínu proti tomuto ochoreniu, ako aj protilátky proti COVID-19.

S Norbertom Žilkom z Neuroimunologického ústavu sme sa rozprávali aj o tom, ako dostať pandémiu Alzheimerovej choroby pod kontrolu.

Práve prišiel do kníhkupectiev váš Malý sprievodca Alzheimerovou chorobou. Vnímali ste dopyt po takejto knihe? Chýba na Slovensku dostatok informácií o tejto chorobe?

Áno, to bola hlavná motivácia. Literatúra na túto tému je na Slovensku výlučne odborná. Chýba tá laická, ktorá by vysvetlila, čo je to za ochorenie, ako oddialiť jeho nástup, a podobne. Dnes je na Slovensku zhruba 100-tisíc pacientov s rôznymi formami demencie, no trpiacich je oveľa viac: do úvahy treba brať aj rodinných príslušníkov.

Práve oni sú zväčša tí, ktorí vyhľadávajú informácie. Knihu som začal písať pred osemnástimi rokmi. Keď som mal hotovú prvú kapitolu, uvedomil som si, že o demencii nič neviem a písanie som ukončil (smiech). Až pred tromi rokmi som sa rozhodol, že dozrel čas a ja už môžem knihu konečne dopísať.

Niektoré veci ste asi aj prepisovali.

Mnohokrát som prepisoval. Ten progres, najmä v oblasti diagnostiky, je obrovský.

Tak si ho rozoberme. A začnime od prevencie – čo sa zmenilo na tomto poli?

Dlhodobo sme vnímali, že existujú rizikové a ochranné faktory. V horizonte posledných 5 – 6 rokov sa viaceré vedecké tímy rozhodli urobiť s nimi niečo ako klinické skúšanie – na spôsob testovania liekov. Začali s ľuďmi postihnutými Alzheimerovou chorobou cvičiť, vytvorili pre nich diétu, zadávali im pamäťové tréningy. A naozaj sa im podarilo identifikovať efekt spomalenia ochorenia u tých, ktorí boli aktívni vo všetkých smeroch. Dlhodobo sme si mysleli, že tieto faktory pomáhajú, no až teraz sme si to overili prostredníctvom rigorózneho klinického skúšania.

Už je pomerne známe, že Alzheimerova choroba sa rozvíja dávno pred nástupom prvých symptómov. Čo presne môžeme robiť pre to, aby sme ich oddialili?

Áno, ochorenie sa začína zhruba dvadsať rokov pred nástupom symptómov, teda približne medzi 40. až 55. rokom života. Práve toto je najvhodnejší čas na to, aby sme do neurodegeneračných procesov, ktoré v mozgu začínajú prebiehať, pozitívne zasiahli. No, samozrejme, môžeme ich ešte aj urýchliť, ak, naopak, do svojho života pridávame negatívne faktory.

Aké konkrétne aktivity pomáhajú?

Čokoľvek, čo stimuluje aktivitu mozgu. Pri čom musím premýšľať, koncentrovať sa. Čím je to pestrejšie, čím je to častejšie, čím rozličnejšie aspekty kognície stimulujem – chcem si niečo zapamätať, chcem niečo vyhodnotiť, chcem sa naučiť cudzí jazyk – tým viac pomáham mozgu vytvárať si ochrannú bariéru.

Dôležitá je tiež pravidelnosť. Mozog je veľmi vnímavý na to, aký spôsob života žijeme. U väčšiny ľudí nastupujú neurodegeneračné zmeny okolo päťdesiatky. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-05-11 16:33:16 - Feat.: 0 - Title: Skvelá správa z Česka. Vedci vyvíjajú test a liek proti Alzheimerovej chorobe 02 - Modified: 2021-01-18 10:33:21 - Feat.: 0 - Title: Vedci popísali proces, ktorý možno vedie k Alzheimerovej chorobe
01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 02 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 03 - Modified: 2024-03-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-08 15:20:27 - Feat.: - Title: Nové zistenia o demencii: Má päť odlišných variantov a ako špáranie sa v nose môže zvýšiť jej riziko
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:51