Vyčerpaný zdravotník počas testovania na COVID-19. FOTO: REUTERS/Callaghan O'Hare
StoryEditor

Štúdia: Väčšina postcovidových pacientov prekonala covid-19 doma

23.05.2022, 11:55
Autor:
ČTKČTK

Experti evidujú asi 200 rôznych príznakov dlhého covidu, vrátane problémov s dýchaním a vyčerpanosti. Podľa štúdie sa ochorenie vo veľkom prejavilo aj u celkom zdravých ľudí, ktorí nemali ťažký priebeh covidu-19.

Dlhotrvajúce zdravotné komplikácie v nadväznosti na ochorenie covid-19 zďaleka nehrozia len tým, ktorí boli pri nákaze koronavírusom vážne chorí, naznačuje rozsiahla štúdia zo Spojených štátov.

Asi tri štvrtiny z desaťtisícov zahrnutých pacientov s takzvaným dlhým covidom podľa nej neboli v akútnej fáze natoľko chorí, aby museli byť hospitalizovaní.

Denník The New York Times označuje zistenia za zarážajúci dôkaz o vážnych a pretrvávajúcich dôsledkoch covidu-19.

Nie je vôbec ojedinelý

Analýza od neziskovej organizácie FAIR Health, ktorá mapuje fungovanie zdravotnej starostlivosti v USA, je ďalšou črepinkou postupne sa črtajúcej skladačky o post-covidových ťažkostiach, na ktoré sa pacienti sťažujú od prvých mesiacov pandémie.

image

Lekárka o živote s dlhým covidom: Ako keby ste mali v sebe baterku, ktorú nesmiete prekročiť

Teraz sa zdá, že príznaky môžu zasahovať prakticky celý organizmus od mozgu až po trávenie, pacienti s nimi bojujú aj dlhšie ako rok a že tieto komplikácie nie sú nijako výnimočné. Vládny kontrolný úrad v USA v marci upozornil na odhady, podľa ktorých sa môžu týkať desať až 20 miliónov Američanov.

Štúdia FAIR Health sa týkala asi 78 000 ľudí, u ktorých bola medzi októbrom 2021 a tohtoročným januárom použitá novokodifikovaná diagnóza "nešpecifikovaného post-covidového ochorenia".

"Väčšina (75,8 percenta) pacientov, u ktorých takto diagnostikovali postcovidové ochorenie, nebola s covidom-19 hospitalizovaná," uvádzajú autori.

Taktiež konštatujú, že tento podiel bol vyšší u žien ako u mužov a že najčastejšie bola diagnóza s označením "U09.9" použitá u zástupcov vekovej skupiny od 36 do 50 rokov.

Aj ľahší priebeh ochorenia je rizikový

Podľa NYT ide o nový dôkaz o tom, že akokoľvek je po vážnom priebehu covidu-19 riziko dlhodobých ťažkostí vyššie, ochromujúce príznaky dlhého covidu môžu zažívať aj ľudia po miernom alebo stredne vážnom priebehu, ktorí tvoria drvivú väčšinu nakazených.

Televízia MSNBC zase v komentári usudzuje, že výsledky od FAIR Health prináša "zlú správu v zásade pre každého".

"Vytvára to pandémiu ľudí, ktorí neboli hospitalizovaní, a predsa skončili s takýmto hendikepom," komentoval nové dáta odborník na infekčné choroby z Pensylvánskej štátnej univerzity Paddy Ssentongo, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

Upozorňoval pri tom na ďalší zo záverov FAIR Health, podľa ktorého skoro tretina pacientov s dlhým covidom nemala v záznamoch skoršie chronické ťažkosti.

Ssentongo povedal, že by očakával výrazne nižší podiel takýchto prípadov. "Sú to ľudia, ktorí boli zdraví a teraz hovoria: Niečo so mnou nie je v poriadku," povedal.

U každého iný

Intenzita príznakov a ich trvanie sa môže prípad od prípadu výrazne líšiť, pričom v extrémnej podobe dlhý covid znamená mnohomesačnú neschopnosť pracovať alebo napríklad riadiť auto, opísala minulý týždeň reportérka NYT.

image

Očkovanie po infekcii môže znížiť riziko dlhého covidu, ukazuje veľká štúdia

Experti údajne evidujú asi 200 rôznych príznakov od kašľa a problémov s dýchaním cez zrýchlený srdcový tep a únavu až po zhoršenie pamäti a ďalších kognitívnych schopností označované niekedy ako "zahmlenie mysle".

Dozorný úrad GAO vo svojej správe pripomína, že "postvírusové" syndrómy sú zdokumentovaným sprievodným javom mnohých infekcií.

O príčinách problémov po covide-19 však stále vedci nemajú jasno, pričom sa pracuje predovšetkým s teóriami okolo zápalového pôsobenia koronavírusu SARS-CoV-2 alebo reakcie imunitného systému.

Neistota pretrváva aj vo vzťahu k faktorom zvyšujúcim riziko dlhého covidu alebo účinku vakcinácie.

Napriek týmto medzerám v poznatkoch zaznievajú hlasy, podľa ktorých je potrebné danú tému zdôrazňovať. "Neistota obklopujúca dlhý covid musí byť vysvetľovaná verejnosti," napísala dvojica docentov filozofie Danielle Wennerová a Gabriela Arguedas Ramírezová v komentári na webe STAT News, ktorý sa špecializuje na zdravotnícke témy.

"Ignorovanie dlhého covidu pripravuje verejnosť o vedomosti potrebné na pochopenie rizík spojených s rôznymi aktivitami, robenie informovaných rozhodnutí o podstupovaní rizík a na pochopenie toho, čo sa s nimi deje, keď sa dlhší čas necítia dobre," uviedli.

01 - Modified: 2022-05-20 09:26:42 - Feat.: 0 - Title: Lekárka o živote s dlhým covidom: Ako keby ste mali v sebe baterku, ktorú nesmiete prekročiť 02 - Modified: 2022-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alergológ: Táto peľová sezóna je ťažká, ambulancie máme plné aj postcovidových pacientov 03 - Modified: 2022-05-13 08:54:53 - Feat.: 0 - Title: Ako sme prežili covid 04 - Modified: 2022-05-23 09:23:12 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie po infekcii môže znížiť riziko dlhého covidu, ukazuje veľká štúdia 05 - Modified: 2022-05-22 10:37:39 - Feat.: 1 - Title: Rýchlosť nákazy je nezvyčajne rýchla. Britskí vedci očakávajú nárast počtu prípadov opičích kiahní
01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:09