StoryEditor

Sigmund Freud bol falošným prorokom s vlastnou sektou, hovorila jeho vnučka

13.07.2022, 00:00
  • Sofia Freudová v detstve každý deň návštevovala starého otca Sigmunda, boli to tiché chvíle.
  • Musela sa spod jeho mena vymaniť. Bolo pre ňu blahorečením aj prekliatím.
  • Predovšetkým odmietala náhľad svojho slávneho predka na ženy a pacientky.

„Dostala som sa do bodu, keď som svoje prednášky začínala ohlásením, že sa ma naňho nikto nesmie pri otázkach opýtať,“ vysvetľovala Sofia Freudová v roku 1993 denníku The Guardian.

Domnievala sa, že ako vedkyňa v oblasti psychosociológie a ako sociálna pracovníčka za sebou už zanechala sama významnú stopu, že svoj odbor obohatila, urobila zásadnú prácu v teórii i teréne.

A nemohla zabúdať, že verejnosť si ju stále spája s jej preslávnym predkom, že stále býva ešte nazeraná skôr ako meno z jeho rodiny než ako svojbytná osobnosť a autorka. Snažila sa z tieňa bielofúzatého apoštola psychoanalýzy vymaniť.

Jeho teórie považovala navyše za vratké, jeho nasledovníkov za nekritických sektárov a jeho samotného za falošného proroka dvadsiateho storočia.

image

Záhady mozgu. Naozaj si ho môžeme preprogramovať?

Návštevy deda ako obrad v kostole

Narodila sa vo Viedni v roku 1924 v rodine, ktorá bola poznačená verejnou slávou, spoločenským uznaním, dokonca uctievaním, ale tiež vnútornými konfliktami Jej otec Martin Freud viedol vydavateľstvo psychoanalytickej literatúry, matka Esti bola logopédkou.

Nebolo to šťastné manželstvo. Sofia Freudová neskôr poznamenala, že matka k svojmu mužovi pred sobášom vzhliadala ako k synovi Sigmunda Freuda, k rozprávkovému, očarujúcemu princovi. A že nablýskaná zbroj muža čoskoro po svadbe vybledla.

Sigmund Freud neveril na manželské terapie, prinajmenšom nie v tomto prípade, glosovala ironicky Sofia Freudová neskôr, keď sa obzerala na svoje detstvo už ako dospelá.

Priznávala, že hudobnou kulisou jej detstva bol krik, hysterické scény, slzy a násilie. Ich domácnosť v židovskom gete pre vyššiu strednú triedu bola poznačená nielen odlúčenosťou matky a otca, ale tiež nepriateľským vzťahom medzi Sofiou a bratom a tiež neustálou prítomnosťou všemožných starých rodičov a tetiek z mnohých strán.

K jej detským rokom tiež patrili každotýždenné návštevy starého pána. K dedovi do Berggasse 19 chodila každý týždeň v nedeľu, do svojich štrnástich rokov.

Boli to tiché chvíle, Sigmund Freud trpel rakovinou úst, hovoriť mohol len málo, a tieto momenty vyhradzoval svojim pacientom a spolupracovníkom. Zvyčajne len mlčky počúval, ako hovorí malá Sofia.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-14 13:04:27 - Feat.: 0 - Title: Záhady mozgu. Naozaj si ho môžeme preprogramovať?
01 - Modified: 2023-02-27 09:43:43 - Feat.: - Title: Anatómia šialenstva Vladimira Putina 02 - Modified: 2022-07-17 10:35:55 - Feat.: - Title: Vnučka Sigmunda Freuda odhalila jeho tajomstvá. Bol podľa nej falošným prorokom s vlastnou sektou 03 - Modified: 2021-08-18 13:55:44 - Feat.: - Title: Kľúč k človeku a nevedomiu. Psychoanalýza sa stala zaklínadlom minulého storočia 04 - Modified: 2019-10-27 20:40:54 - Feat.: - Title: Otec psychoanalýzy Sigmund Freud: Kvôli bratovej smrti mal ťažké výčitky svedomia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 03:29