Sú vaše liekové kombinácie bezpečné alebo nie? Dozviete sa v článku.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Slováci a užívanie tabletiek. Ako lieky nepremieňať na jed

25.12.2023, 00:00
  • Tieto malé kúsky hmoty nám dokážu zachrániť život, ale nezriedka ho aj pozvoľna ničiť či oslabovať.
  • Aký je vzťah Slovákov k liekom?
  • Kde by sme mali ubrať a kde pridať, aby sme z nich vyťažili to najlepšie?

K desiatim až dvadsiatim percentám hospitalizácií dochádza pre nesprávne užitie liekov – hlásia štatistiky slovenských zdravotných poisťovní. Obvykle ide o dôsledok zlej kombinácie viacerých druhov, spôsobujúci bolesti a zápaly svalov či poruchy obličiek. A nezriedka aj zlyhanie srdca a smrť.

Ale s liekmi je to ako s dopravou. Hoci najväčší rešpekt máme z lietadla, oveľa pravdepodobnejšie nám ublíži auto. Najviac intoxikácie (čiže otráv liekmi) na svete má na konte paracetamol. A dôvodom je práve jeho časté a neopatrné užívanie.

Slovami farmaceutky Veroniky Pytlovej: „Na Slovensku je zaregistrovaných približne osemdesiat liekov s účinnou látkou paracetamol, pričom až dve tretiny z nich sú voľnopredajné. Je to obľúbený a najpoužívanejší liek pri domácej liečbe bolesti a teploty.“

image

Rizikoví ničitelia bolesti: Ktoré voľnopredajné lieky vás môžu zabiť?

Problémom je, že pri viróze si nezriedka paralelne nasadíme liečiv aj viac – jeden na nádchu, ďalší na teplotu... – a často si neuvedomíme, že v každom z nich môže byť prítomná rovnaká účinná látka. Pritom viac než 10 gramov paracetamolu (obdoba 20 paralenov) sa už považuje za smrteľnú dávku. Štatisticky vyšším rizikom je však kumulatívne predávkovanie, teda to, ktoré vzniká následkom jeho dlhodobého užívania.

„Paracetamol má veľmi špecifický účinok na pečeň a pečeňové bunky, kde pôsobí toxicky. V prípade predávkovania či u ľudí s chorou pečeňou môže viesť až k zlyhaniu pečene, ktoré môže byť nezvratné,“ upozorňuje Ondřej Slanař, prednosta Farmakologického ústavu 1. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity.

A keďže za posledných tridsať rokov stúpol výskyt ochorení pečene o štyristo percent – a na Slovensku sa dostali na tretie miesto v príčinách úmrtia –, je skutočne najvyšší čas prehodnotiť, či analgetiká a lieky všeobecne viac nezneužívame ako užívame.

Výrok švajčiarskeho filozofa a lekára Paracelsa – iba od dávky závisí, či je niečo jedom alebo liekom – zostáva platný aj po piatich storočiach. V súlade s úvodnou vetou nášho textu ho však možno rozšíriť takto: liek plus liek sa za istých okolností môže rovnať jed. A je dobré tie okolnosti poznať.

Grep, cesnak a iné riziká

Slovenská lekárnická komora v roku 2017 spustila osvetovú kampaň zameranú na interakcie liekov. Jej súčasťou je aj webová stránka s rovnomenným názvom (interakcieliekov.sk), ktorú by mal povinne navštíviť každý, kto dlhodobo užíva akýkoľvek medikament.

A, samozrejme, ideálne aj všetci ostatní, ktorí chcú mať istotu, že si zbytočne nespôsobia problémy niečím, čo bolo stvorené na opačný účel. Súčasťou webu je aplikácia s bezplatnou registráciou, ktorá vyhodnotí, či sú vaše liekové kombinácie bezpečné alebo nie.

„Pri vyššom klinickom riziku ponúka pacientovi možnosť konzultácie v niektorej lekárni zapojenej do projektu,“ uvádza Slovenská lekárnická komora.Tie zas majú prístup do databázy viac než 160-tisíc potenciálnych liekových interakcií aj s ich klinickým významom a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-12 13:52:44 - Feat.: 0 - Title: Koniec behania po lekárňach vďaka mobilu. Jedna z poisťovní spustila online novinku 02 - Modified: 2023-12-08 12:21:05 - Feat.: 1 - Title: "Grüß Gott, hier ist mein Rezept". Slováci hľadajú svoje lieky aj za hranicami
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 09:47