V novej štúdii mladí dospelí, ktorí sa v noci dopustili nárazového pozerania filmov či seriálov, hlásili väčšiu únavu, viac príznakov nespavosti, horšiu kvalitu spánku a väčšiu ostražitosť pred spaním. V porovnaní so svojimi náprotivkami, ktorí to nerobili, mali o 98 percent vyššiu pravdepodobnosť zlej kvality spánku. Dokonca aj jedna noc bez spánku je nebezpečná. "Výkonnosť po deprivácii spánku, dokonca za jednu noc, je podobná výkonnosti osôb, ktoré sú opité, a tak nadmerné pozeranie počas času na spánok je ako jazda pod vplyvom alkoholu."pxhere.com
StoryEditor

Spanie pri zapnutej televízii alebo monitore sa nevypláca. Pridá kilá aj roky

14.06.2019, 16:53
Autor:
jobjob
Zdravý spánok vyžaduje nielen pokoj a dobre vyvetranú miestnosť, ale tiež sa odporúča vysťahovať zo spálne všetky rušivé svetelné zdroje ako televízne obrazovky či monitory počítačov. Nová štúdia navyše prišla s ďalším pádnym argumentom - ženy, ktoré spia pri žiariacej televízii, majú sklon priberať.

Výskumný tím doktora Yong-Moon Parka zistil, že ženy, ktoré boli počas spánku vystavené svetlu z televíznej obrazovky, oveľa pravdepodobnejšie pribrali viac ako tie, ktoré spali potme, uvádza iDNES.cz.

Mohol by sa tak potvrdiť predpoklad, ktorý v minulosti naznačilo skúmanie na laboratórnych zvieratách, že svetlo narúša cirkadiánny rytmus a mení stravovacie návyky, čo môže v krajnom prípade viesť až k obezite.

Štúdie sa zúčastnilo 44-tisíc žien vo veku od 35 do 74 rokov, ktoré po takmer šesť rokov zaznamenávali svoje spánkové zvyklosti. Ukázalo sa, že ženy, ktoré spali v miestnosti so žiariacou obrazovkou alebo im do okna svietila lampa z ulice, mali o 17 percent vyššiu pravdepodobnosť, že priberú aspoň 5 kilogramov, v porovnaní s tými, ktoré spali potme.

Podľa vedcov môže nedostatok spánku spôsobovať zvýšenú produkciu hormónu, ktorý povzbudzuje chuť do jedla, a narušovať metabolizmus. Okrem toho možno u človeka, ktorý sa dobre nevyspal, predpokladať nižšiu fyzickú aktivitu počas dňa.

Autori štúdie si síce vzali na mušku "len" umelé svetlo a to tzv. modré, ktoré vyžarujú mobilné telefóny, tablety a notebooky, vo vzťahu k riziku obezity neskúmali. Pre magazín LiveScience však naznačili, že efekt bude zrejme podobný. Uvidí sa, čo prinesú ďalšie a detailnejšie výskumy.

Nie je to však len priberanie v spánku, čím si dobrovoľne škodíme, keď sa necháme ožarovať výdobytkami modernej doby. Iná štúdia ukázala, že žiarenie displejov a monitorov, ktoré má vysokú energiu, preniká hlboko do pleti a urýchľuje jej starnutie.

"Modré svetlo môže prenikať hlboko do pokožky, do hlbších vrstiev, kde dochádza k produkcii kolagénu a elastínu, kožu potom stenčuje, a tá je tiež krehkejšia. Zvýšené ožarovanie týmto svetlom môže spôsobiť znateľné oxidatívne poškodenie kože," tvrdí britská dermatologička doktorka Susan Mayouová.

Čo s tým? Najlepšie je samozrejme prístroje vypnúť, schovať do tašky alebo do zásuvky, a ísť sa von prejsť, prebehnúť alebo sa poriadne vyspať. Znižovať negatívne účinky modrého aj ultrafialového žiarenia môžu tiež antioxidanty, ako polyfenoly zo zeleného čaju, čokolády či červeného vína, rôzne farbivá v ovocí a zelenine či vitamíny C, A, D alebo E.

01 - Modified: 2019-05-17 11:35:54 - Feat.: 0 - Title: Deťom škodia obrazovky a displeje. Ale inak, ako si rodičia zvyčajne myslia
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 01:11