YouTube
StoryEditor

Bojujte so stresom. Rozbite tanier alebo zničte chladničku basebalovou palicou, radí odborník

25.07.2017, 12:04
Rozbite taniere, zničte chladničku alebo mikrovlnnú rúru basebalovou palicou a pocítite uvoľnenie.

Vo Francúzsku existuje spoločnosť, ktorá v spolupráci so sofrologičkou (sofrológia sa používa aj s pojmom sugestológia a jej cieľom je zvýšiť efektivitu učenia tak, aby učenie prebiehalo v súlade s prirodzeným spôsobom učenia sa mozgu) ponúka záujemcom možnosť bojovať so stresom a každodennou frustráciou, píše agentúra AFP.

"Len raz som niečo rozbila, a to tanier," spomína účastníčka terapie Elora Towlsonová. Mladá žena je vybavená motorkárskou helmou a rukavicami. Rozhodným krokom pristupuje k zabezpečenému boxu v jednej sťahovacej firme v Noyal-Châtillon-sur-Seiche v Bretónsku na západe Francúzska. "Som zvedavá, či sa mi podarí prekonať nesmelosť a obavy a či sa odvážim niečo také urobiť pred ľuďmi," hovorí 20-ročná žena.

Zábava aj terapia

Povzbudená sofrologičkou (zaoberajúca sa interakciou intelektu, citu a telesnosťou človeka) a šiestimi ďalšími účastníkmi roztĺka golfovou palicou sklenené fľaše na tisíce kúskov. "Je to zároveň zábava a terapia, ľudia sem prichádzajú, aby sa zabavili alebo niečo rozmlátili. V tejto dielni môžu ventilovať svoje pocity, vypudiť zo seba napätie a hnev, ktoré sa v človeku neustále hromadí. Keď niečo rozbijú, cítia sa skutočne uvoľnenie," tvrdí sofrologička Jennifer Le Guenová, ktorá si priniesla túto koncepciu z Japonska.

Myšlienka si už našla svojich priaznivcov v Spojených štátoch (rage room či anger room) a vo Francúzsku (Paríž, Lyon). Trvá to hodinu a pol až dve hodiny a vládne tu tímový duch. Rany sú uvoľnenejšie, ľudia vykrikujú a v boxe sa za zvukov rockovej hudby hromadia úlomky všetkého druhu.

"Začíname od sklenených fliaš, cez riad a nakoniec príde na rad nejaký elektrický spotrebič. Končíme seansou sofrológie, aby sa ľudia dostatočne uvoľnili," opisuje Jennifer Le Guenová, ktorej špecializáciou je zvládanie stresu.

Nepotrebné predmety

Každý účastník si vyberie 15 nepotrebných predmetov, určených na likvidáciu a predtým ako účastníci začnú hádzať misky, popolníky alebo kanvice o múr, napíšu na ne to, čo ich trápi. Elorina matka Jany Towlsonová bez váhania vrhá tanier s nápisom "dôchodok", iní na riad diskrétne píšu meno bývalej lásky.

"Keď hádžem nejaký predmet, som uvoľnená a cítim sa príjemne. Nie je to uspokojenie z násilníctva, ale skôr sa uvoľňujem vo vnútri," hovorí 26-ročná Clémence, ktorá prišla s 29-ročným priateľom Gaëlom, len aby si vyskúšala, ako terapia funguje.

Teraz sa už zúčastňuje seáns zadarmo, ale v najbližších týždňoch budú účastníci už platiť 50 až 70 eur. "Zaplavuje ma stres a otravuje mi život, nekontrolujem sa natoľko ako Gaël," pripúšťa mladá žena.

Obaja, vybavení palicami, sa púšťajú do chladničky. "Nemal som o tom veľkú mienku, ale už tá skutočnosť, že vydávam všetky svoje sily, mi umožňuje niečoho sa zbaviť. Robí mi to dobre," priznáva Gaël.

Aj Elora končí vyčerpaná. "Bolo to veľmi príjemné, ale fyzicky náročné. Keď som sem prišla, nedokázala som si predstaviť, že rozmlátim chladničku, ale teraz mám chuť začať znova," usmieva sa.

01 - Modified: 2017-06-27 17:08:33 - Feat.: 0 - Title: Zvládanie stresu. Takto to robia šéfovia úspešných firiem 02 - Modified: 2017-07-20 13:23:58 - Feat.: 0 - Title: Stres na pracovisku. Zbavte sa ho kaskádovými záhradami a vôňami
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 22:10