Hodnota majetku: 90 miliárd dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Spoločnosť Microsoft, ktorá stojí za operačným systémom Windows či produktami Microsoft Office.Reuters
StoryEditor

Zvládanie stresu. Takto to robia šéfovia úspešných firiem

27.06.2017, 18:01
Autor:
ČTKČTK
Chvíle napätia sa týkajú všetkých, vrátane šéfov úspešných spoločností. Je preto dôležité naučiť sa, ako stres zvládať. O tom, ako to známe osobnosti robia, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ako sa zveril spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, každý večer, bez ohľadu na to, kedy ide spať, číta aspoň hodinu predtým, ako zhasne lampu. Len týmto spôsobom sa dokáže skutočne odpútať od každodenných starostí.

Časopisu Fortune odhalil, že sa už niekoľko rokov riadi niektorými radami Warrena Buffeta, z ktorých najdôležitejšie je tá, aby sa naučil sústreďovať na jednoduché veci, predovšetkým na to, čo má skutočný význam.

Ignorujte cynikov, radí šéf Applu 

Generálny riaditeľ spoločnosti Apple - Tim Cook - potom, čo dostal čestný doktorát na Glasgowskej univerzite, vyzval mládež, aby zmýšľala pozitívne a ignorovala cynikov, ktorých je plný svet. "Keď tak nebudete robiť, vkradne sa ako rakovina do vašej mysle a do vašich myšlienok," povedal.

Podľa výskumu Kalifornskej univerzity môže stres okamžite zastrieť vykonávanie nejakého koníčka. Preto výkonná riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard Meg Whitmanová chodí na ryby.

Mieru stresu pomôže znížiť aktivita, stimulujúca mozog, ako je hra na hudobný nástroj. Warren Buffett, muž mnohých záujmov a jeden z najúspešnejších investorov na svete, začal hrať na ukulele.

Vypnutý telefón či ranný beh

Prevádzková riaditeľka Facebooku Sheryl Sandbergová sa zverila, že keď ide do postele, vypína telefón, aby nepodľahla pokušeniu ísť na sociálnu sieť alebo čítať elektronickú poštu. "Robí sa mi to ťažko, ale pokojný a ničím nerušený spánok mi dovoľuje, aby som potom vo dne ľahšie čelila stresovým situáciám," povedala.

Spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey odhalil tajomstvo, ako sa mu darí čeliť tisícom záväzkov počas týždňa: drží sa presne stanoveného harmonogramu. "Stres prichádza väčšinou z nečakaného, ​​a tým skôr je potrebné držať sa programu," uviedol Dorsey a takisto prezradil, že každé ráno behá.

Výkonná riaditeľka YouTube Susan Wojcicková vyhlasuje, že najlepším spôsobom, ako čeliť stresu, je vyhradiť si čas pre seba a rodinu. Pre ňu nie je nič dôležitejšie ako dovolenka s rodinou.

Aj úsmev pomáha

Elon Musk, ktorý vedie automobilku Tesla, prežil ťažké chvíle, ako z pracovného hľadiska (niektoré automobilové pobočky zbankrotovali), ako aj z osobného (rozviedol sa). Napriek tomu z týchto kritických momentov vyšiel posilnený a ako víťaz.

Jeho tajomstvo? Rozhoduje sa v pokoji a nenecháva sa ovplyvniť strachom, pretože ten je podľa neho "obmedzujúci, zatiaľ čo nádej je nekonečná". "A hoci máme strach zo zlyhania, nesmie nám to brániť v tom, aby sme sa o nejakú vec nepokúsili,“ povedal.

Zakladateľ amerického obchodného portálu Amazon.com Jeff Bezos sa, ak je v strese, najprv pekne usmeje a potom sa snaží identifikovať problém. Akonáhle sa mu to podarí, stáva sa pánom situácie a pristupuje k hľadaniu riešení.

"Stres vzniká predovšetkým z nečinnosti. Avšak samotná skutočnosť, že problému čelíme, výrazne znižuje akékoľvek napätie alebo znepokojenie, ktoré by z neho mohlo plynúť," zdôrazňuje.

01 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 05 - Modified: 2024-02-28 15:29:30 - Feat.: - Title: Mozgová hmla. Čo je jej hlavný vinník a ako sa s ňou vysporiadať?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:16