StoryEditor

Päť skrytých zdravotných výhod rajčín

15.02.2014, 23:00

Omáčky, polievky, šaláty - rajčiny sú nielen lahodnou a nízkokalorickou potravinou, ktorá sa hodí do množstva pokrmov, ale tiež prospievajú zdravi . Červené plody sú najbohatším zdrojom výnimočne silného antioxidantu lykopén, ktorý môže pomôcť chrániť proti rakovine.
Spor o to, či je paradajka zelenina či ovocie, je stále nevyriešený. Botanici majú jasno v tom, že rajčiny botanicky spĺňajú parametre ovocie, ale chuťovo a kulinársky sa radia medzi zeleninu. Na niečom sa ale oba tábory zhodnú - rajčiny ponúkajú veľa zdravotných výhod.


„Rajčiny obsahujú vyššie dávky lykopénu, rovnako ako iné druhy zeleniny s červeným sfarbením. Lykopén je účinný antioxidant, ktorý pomáha likvidovať voľné radikály v tele. Najväčší úžitok máme z rajčín tepelne upravených, " hovorí dietologička Lenka Kaprhálová.

Udržujú zdravé kosti
Jedna šálka rajčín obsahuje takmer 18 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu K, ktorý prispieva k zdraviu kostí. Vitamín K je rozpustný v tukoch a je nevyhnutný k procesu mineralizácie kostí.

Pôsobia proti zrazeninám
V tele je vitamín K uchovávaný len v malom množstve a jeho zásoba sa bez pravidelného denné príjmu rýchlo vyčerpáva. Nedostatok vitamínu K, ktorý sa zvyčajne prejaví modrinami, krvácaním z nosa a ďasien či krvou v moči a stolici. Ak paradajky nepatria medzi vašu obľúbenú zeleninu, ďalšími dobrými zdrojmi vitamínu K sú špenát, kapusta, brokolica, sója, mangold alebo petržlen.

Znižujú krvný tlak
Rajčiny sú dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak, udržiava správnu funkciu nervového a svalového systému a hrá zásadnú úlohu v správnej činnosti srdca. Nedostatok draslíka sa prejavuje bolesťami hlavy, ospalosťou, kŕčmi vo svaloch alebo nepravidelným srdcovým rytmom. Jedna šálka rajčín obsahuje až 11,4 percenta odporúčanej dennej dávky draslíka, preto je obohatenie jedálnička o rajčiny ednoduchým spôsobom, ako bojovať s vysokým krvným tlakom bez nutnosti liekov. Medzi ďalšie potraviny bohaté na draslík patria banány, citrusy, losos, tuniak, špenát, zemiaky, jogurt a hydina.

Znižujú hladinu cholesterolu
Rastlinný pigment lykopén, ktorý dodáva rajčinám ich červenú farbu, patrí do skupiny karotenoidov, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Podľa odborníkov lykopén tiež pomáha znižovať zlý LDL cholesterol a naopak zvyšovať ten dobrý HDL cholesterol, hoci vedci doteraz nepoznajú presný mechanizmus tohto javu.
Veľkou výhodou paradajok je, že si oproti iným druhom zeleniny zachovávajú niektoré dôležité fytolátky ako lykopén aj po uvarení. Z tohto hľadiska sú spracované rajčiny dokonca výživnejšie ako čerstvá, pretože väčšie množstvo lykopénu sa uvoľní až po tepelnom spracovaní. Rajčinové omáčky a kečupy, ak sú bez konzervantov a bez pridaného cukru, sa teda dajú radiť do zdravej stravy.

Udržujú zdravé oči
Paradajky sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré prospievajú očnému zdraviu. Ak si chcete udržať zrak v kondícii a znížiť riziko očných chorôb, ako sú katarakty (šedý zákal) a makulárnej degenerácie, zaraďte rajčiny do svojho jedálnička.
Okrem vitamínov A  E a C paradajky tiež obsahujú antioxidanty zeaxantín, luteín a lykopén, ktoré chránia oči pred poškodením svetlom. Luteín spolu so zeaxantín podľa odborníkov hrá ochrannú úlohu proti oxidačnému poškodeniu oka voľnými radikálmi a existuje tiež spojitosť medzi príjmom luteínu a znížením rizika rozvoja šedého zákalu . Ľudské telo si samo nedokáže tieto látky vyrobiť , preto je nutné dodávať ich pravidelne potravou .

 

01 - Modified: 2006-01-23 20:48:12 - Feat.: 0 - Title: Latinská Amerika: Návrat do budúcnosti?
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:14