StoryEditor

Malý nástupca raketoplánu pri prvom štarte havaroval

02.11.2013, 17:14
Prvý let stroja Dream Chaser, ktorý bojuje o titul nového dopravného prostriedku NASA, skončil v púšti.

Prvý let stroja Dream Chaser, ktorý je jedným z uchádzačov o titul nového dopravného prostriedku NASA, skončil s nevysunutým podvozkom v piesku Mohavskej púšte. Až do tejto chvíle vraj všetko prebiehalo v poriadku. V sobotu 26. októbra sa stroj, ktorý všetkým okrem rozmerov pripomína slávny "Space Shuttles", najprv zavesený pod vrtuľníkom dostal do výšky 3 800 metrov. Do vzduchu sa pod vrtuľníkom dostal už v lete, kedy v závese uletel niekoľko kilometrov, aby sa preverili funkcie elektroniky a ďalších zariadení vrátane podvozku. V sobotu sa však Dream Chaser zo závesu uvoľnil a vydal sa na cestu na domovské letisko sám, samozrejme len kĺzavým letom bez vlastného pohonu.

Až k prahu pristávacej dráhy všetko prebiehalo správne. Lietadlo bez posádky zvládlo kĺzanie bez väčších ťažkostí, udržalo správnu polohu aj rýchlosť. V záverečnej fáze sa však nevysunula ľavá noha podvozku, a stroj sa tak po pristátí neudržal na pristávacej dráhe. Zaujímavé je, že podvozok prototypu bol len "vypožičaný" zo sériovo vyrábaného prúdového lietadla (lyža namiesto predného kolieska je však originál pre Dream Chaser). Na svoje ostré roky by mal mať miniraketoplán iný podvozok. V tejto chvíli nie je jasné , ako veľmi bol pri tejto nehode poškodený, ale podľa firmy Sierra Nevada, ktorá Dream Chaser vyvíja, nie je poškodenie príliš vážne a stroj bude môcť znovu lietať.

Firma tiež zverejnila video z letu, ktoré však cudne končí tesne predtým, než sa stroj dotkne dráhy. Je vidieť, že sa podvozok nevysunul, ale už nie priebeh nehody. Ten firma nezverejní minimálne do chvíle, než sa celá "anomália" vyšetrí, povedali jej zástupcovia na tlačovej konferencii koncom októbra. "Raketoplánik" Dream Chaser pre až sedemčlennú posádku je čiernym koňom vesmírnej súťaže, ktorá v súčasnosti prebieha v USA. NASA hľadá dopravcu na obežnú dráhu, sú tam firmy SpaceX s upravenou loďou Dragon a Boeing s konceptom lode CST - 100. Dream Chaser, ktorý má štartovať do vesmíru na rakete Atlas 5, je jediný, ktorý má byť schopný vrátiť sa na zem kĺzavým letom. (Na druhej strane firma SpaceX vyvíja koncept viacnásobne použiteľného nosiča "vo veľkom" ) NASA už platí firmám peniaze na vývoj lodí, spoločnosť Sierra Nevada od štátnej agentúry do konca tohtoročného septembra dostala necelých 230 miliónov dolárov.

Podoba Dream Chaser s raketoplánom samozrejme nie je náhodná, stroj je založený na aerodynamických experimentoch, ktoré predchádzali vývoju amerických raketoplánov. Jedným z takýchto experimentov bol napríklad aj stroj M-2/F2, ktorého (vtedy pilotovaný) let v roku 1967 skončil spektakulárnou nehodou, a to na rovnakej Edwardsovej základni, kde teraz havaroval Dream Chaser. Cez vážny priebeh nehody z nej našťastie pilot Bruce Peterson vyšiel živý a pomliaždený len do tej miery, že sa mohol k lietaniu pomerne skoro vrátiť.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-20 18:34:27 - Feat.: 0 - Title: Španělsko truchlí. Konal se státní pohřeb zahynulých vojáků
01 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 02 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 03 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 04 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 05 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 23:41