StoryEditor

Ženy infarkt často podceňujú. Majú iné príznaky ako muži

09.08.2015, 00:00
Myslia si, že sú prepracované a unavené. Pritom ich podcenenie často stojí život.

Aj keď si mnohí myslia, že infarkt je len mužskou záležitosťou, je to práve naopak. Choroby obehového systému sú najčastejšou príčinou smrti u žien. Vyžiadajú si viac životov než zhubné novotvary, píše Zdena Lacková pre magazín Rodina DNES.

Iné príznaky ako muži

Pritom ako by táto téma bolo stále tabu. „Nehovorí sa o tom. Riešime starnutie pleti, gynekologické problémy, straší nás rakovina prsníka alebo nezvyčajne vyzerajúci pehy, ale infarkt, ten naozaj ženy nepreberajú. Jedine snáď že stretol nášho známeho, " hovorí Zdenka Nová, ktorá zástavu srdca prekonala už v štyridsaťpiatich rokoch.

Vtedy jej začalo byť zle v lete, takže motanie hlavy, pocit obrovské únavy a bolesti v bruchu pripisovala horúčave a prepracovanosti. Bola by si šla ľahnúť a vyspať sa z toho, ale manžel bol našťastie nekompromisný a odviezol ju na pohotovosť. To jej zachránilo život. Ženy si jednoducho myslia, že „im sa to stať nemôže." Navyše príznaky prehliadajú, mnohokrát ich ani nerozpoznajú. Infarkt u nich totiž neprebieha navonok nijako dramaticky a viditeľne.

Časť pociťuje bolesť na hrudi, rovnako ako muži, ale mnohé necítia nič mimoriadne, „len" dýchavičnosť, slabosť či malátnosť. Občas sa objavuje nevoľnosť, závrat, pálenie záhy, tlak v hornej časti brucha alebo bolesť v hornej časti chrbta. Ženy často tieto príznaky prisudzujú tráviacim alebo reumatickým ťažkostiam, zvádzajú ich na zlú kondíciu, prepracovanie alebo stres.

Infarkt sa môže odhaliť až z krvi

Ako teda lekár v týchto prípadoch infarkt rozpozná? Pre laboratórnu diagnostiku infarktu myokardu, ktorý nemá jasné známky na EKG, sa používa stanovenie koncentráciou troponínu v krvi. Je to bielkovina, ktorá sa uvoľní pri poškodení srdcového svalu počas zástavy srdca. Vyšetrenie si lekár vyžiada pri podozrení na srdcovú zástavu ihneď po príchode pacienta na pohotovosť alebo pri akútnom príjme v nemocnici. Môže byť opakované po šiestich či dvanástich hodinách.

Dobrou správou nielen pre ženy je, že v laboratóriách majú teraz k dispozícii novú generáciu testov. „Skôr používané metódy stanovenia troponínu neumožňovali zistiť malá zvýšenie ich koncentrácie, takže najmä u žien nemuselo byť malé poškodenie srdcového svalu zachytené," vysvetľuje doktorka Janka Franeková, vedúca Oddelenia klinickej biochémie IKEM v Prahe. Lekári tak podľa nej vďaka novým, vysoko citlivým metódam stanovenia troponínu môžu skôr a efektívnejšie diagnostikovať nielen infarkt myokardu, ale akékoľvek poškodenie buniek srdcového svalu.

Zatiaľ čo niektoré z rizikových faktorov vzniku srdcového infarktu, ako je vek, pohlavie, rodinné dispozície, možno ovplyvniť len ťažko, mnoho sa dá regulovať úpravou životosprávy a pomocou liekov. Kardiológ Michal Vráblík odporúča nahrádzať tuky menej vhodné - nasýtené a trans - za vhodnejšie nenasýtené. Okrem toho by si podľa neho mali dať ľudia pozor najmä na jednoduché cukry, teda prírodné sladidlá, a medzi nimi potom zvlášť na tie s vyšším obsahom ovocného cukru - fruktózy.
 

01 - Modified: 2007-08-15 06:39:00 - Feat.: 0 - Title: Slovakia's GDP Growth Accelerated in Q2
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:48