StoryEditor

Všetci o nej hovoria. Ale toto je pravda o kyseline hyalurónovej

07.01.2015, 17:50
Autor:
stlstl

Či už v kozmetike alebo v ortopédii, prípadne pri obyčajnej nádche. Všade tam pomáha. Pritom v našom tele sa bežne nachádza. Kyselina hyalurónová. Kde všade nám dokáže pomôcť?

Kyselina hyalurónová sa v ľudskom tele vyskytuje prirodzene, ako číra a priehľadná látka. „V ľudskom organizme sa nachádza zhruba 15 gramov. Nachádza sa v koži, pupočnej šnúre, kĺbovej tekutine a v sklovci. Je tiež dôležitou súčasťou medzibunkových priestorov dýchacích ciest a prirodzenou súčasťou sliznice nosa,“ spresnila MUDr. Renáta Kučerová z ORL ambulancie pre deti a dospelých v Bratislave. Okrem pľúc sa významné množstvo nachádza aj v obličkách, mozgu a vo svaloch. Kyselina hyalurónová funguje v medzibunkových priestoroch ako špongia a má výraznú hydratačnú schopnosť. Rozpad kyseliny hyalurónovej v ľudskom tele je však pomerne rýchly.

Najčastejšie sa s kyselinou hyalurónovou môžeme stretnúť pri zmierňovaní ťažkostí súvisiacich s kašľom, prechladnutím a s nádchou. Často sa využíva pri dýchacích a iných infekciách, keď ju treba dodávať zvonka. Prípravky s obsahom kyseliny hyalurónovej pomáhajú pri ochoreniach horných i dolných dýchacích ciest, sú prírodné, hypoalergénne, bez konzervantov, s regeneračným účinkom, nevytvárajú návykovosť, je možné ich bezpečne a dlhodobo užívať, sú vhodné pre deti i dospelých. „V dýchacích cestách totiž udržiava vlhké prostredie, znižuje opuch a zmierňuje zápal,“ dodala lekárka. Tým, že dokáže vypĺňať priestory medzi bunkami, zabraňuje prieniku baktérií, vírusov a cudzorodých látok do organizmu. Vytvára akýsi filter alebo bariéru proti šíreniu toxických látok.


Kde sa využíva kyselina hyalurónová

Ochorenie dýchacích ciest
- v dýchacích cestách udržiava vlhké prostredie
- znižuje opuch sliznice a zmierňuje zápal
- obnovenie správnej hydratácie slizníc podporuje vlastné obranné mechanizmy organizmu prirodzeným spôsobom

Ortopédia
- podáva sa do kĺbov na potlačenie bolesti pri artróze, ale aj mimo kĺbu na potlačenie zápalovej bolesti
- môže sa podávať aj diabetikom do oblasti zapálených a poškodených šliach

Kozmetika a plastická chirurgia
- najčastejšie sa využíva na vyhladenie vrások, napnutie pleti, výplň pier
- okrem toho hydratuje, regeneruje a chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi
- urýchľuje hojenie rán

Oftalmológia
- v očnej chirurgii sa využíva už od roku 1979, chráni jemné očné tkanivá, predovšetkým endotel rohovky pred poškodením počas chirurgického výkonu
- využíva sa aj ako náhrada sklovca pri operácii šedého zákalu


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-08 20:40:22 - Feat.: 0 - Title: Vážny sa chcel zastať kartelu. Neuspel
01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili 05 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 10:59