StoryEditor

Tajomné štruktúry majú 8-tisíc rokov a sú obrovské. Vedci sú zmätení

04.11.2015, 23:00
Autor:
chocho
Tieto štruktúry by mohli spôsobiť kompletné prehodnotenie nášho chápania raného ľudstva, tvrdia odborníci.

Nasa je zmätená obrovskými, 8-tisíc rokov starými, tajomnými štruktúrami v Kazachstane, ktoré pripomínajú staroveké kruhy v obilí. Nasa vydala zábery obrovských vzorov, ktoré sú vykreslené v zemi v Kazachstane, v snahe vyriešiť záhadu, ako sa tam dostali. Obrovské útvary sú známe ako Steppe geoglyfy. Vedci majú iba malú predstavu o tom, ako vznikli, ale domnievajú sa, že vyriešenie záhady ich vzniku by mohlo viesť k radikálnej zmene v tom, ako vnímame príbeh ľudstva.

Nachádza sa tam približne 260 obrazcov, ktoré sú vyryté do zeme a dotvarované z hromady zeminy do štvorcov, kruhov a svastiky, píše portál Independent. Najstaršie z nich môžu mať až 8-tisíc rokov.

Prvýkrát boli vzory spozorované v roku 2007 kazašským nadšencom, ktorý ich zbadal pomocou Google Earth. Dmitriy Dey, ktorý pracuje ako ekonóm, sledoval reláciu o pyramídach a pozrel sa, či podobné stavby nenájde aj v Kazachstane - a našiel podivné štruktúry. No napriek tomu, že sú známe už takmer 10 rokov, Kazachstan pre ich preskúmanie toho veľa neurobil.

Krajina okolo symbolov bola kedysi kľúčový cieľ pre kmene z doby kamennej, ktoré hľadali loviská. Ale vedci neočakávali, že pravekí ľudia mali čas a organizáciu na tvorbu podobných obrovských symbolov.

"Myšlienka, že zberači by mohli zhromaždiť množstvo ľudí potrebné pre výstavbu obrovských projektov - ako bolo vytvorenie geoglyfov v Kazachstane - núti archeológov hlboko prehodnotiť povahu a načasovanie sofistikovanej rozsiahlej ľudskej organizácie ako jedinej, ktorá predchádzala usadlej a civilizovanej spoločnosti," pre The New York Times povedal Persis B Clarkson, archeológ na winnipegskej univerzite.

Nie je jasné, či boli vytvorené ako skorá forma umenia, alebo mali praktickú funkciu. Mohli slúžiť aj ako solárne observatóriá, špekulujú niektorí ľudia spôsobom podobným teóriám, ktoré obklopujú iné staroveké budovy ako napríklad Stonehenge.

Niektoré z podivných teórií tiež tvrdia, že štruktúry sa týkajú mimozemšťanov, alebo, že kvôli svastike boli spojené s nacistami. Kým viaceré z teórií môžu byť ľahko zamietnuté - napríklad svastika bola používaná v množstve významov už pred Hitlerom - iné sú ťažie vyvrátiteľné, pretože vieme veľmi málo o tom, ako štruktúry vznikli.

01 - Modified: 2007-10-30 12:34:20 - Feat.: 0 - Title: "Orli" vymenili hotel za Irak
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:41