StoryEditor

Chvejú sa vám viečka a padajú vlasy? Tak pozorne čítajte

25.06.2014, 11:59
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Bezdôvodná nevoľnosť, vyrážky, akné ako v puberte či boľavý chrbát. Niektoré fyzické príznaky stresu sú ľahko zameniteľné s úplne inými zdravotnými problémami. Ako ich spoznať? Nepríjemnou pravdou totiž je, že všetci sa dnes a denne z niečoho stresujeme, až to môže vyzerať, že stres je vlastne veľmi normálna a bežná záležitosť. Berieme ho ako neoddeliteľnú súčasť nášho života, ktorú tak nejako zvládame, kým nepadneme vyčerpaním.
    
Stres je pritom zákerný nepriateľ a následky dlhodobého stresu sa približujú veľmi pomaly a nenápadne, aby nakoniec udreli plnou silou. Nadmerný stres sa však nemusí prejaviť len emočným vyčerpaním a duševnou prázdnotou, ale tiež sa môže veľmi viditeľne prejaviť na tele. "Jedným z najväčších problémov, ktoré vídam vo svojej praxi, sú ženy, ktoré prichádzajú s mnohopočetnými fyzickými znakmi stresu," hovorí Nancy Molitor, profesorka psychiatrie z Northwestern University Feinberg School of Medicine. Vedci v nedávnej štúdii objavili spojitosť medzi stresom a ďalšími negatívnymi emóciami a chabým fyzickým zdravím u viac ako 150-tisíc osôb zo 142 krajín. Myseľ a telo sú totiž vzájomne prepojené. Ako vysvetlila doktorka Molitor, stres spúšťa uvoľňovanie stresových hormónov, ako je kortizol, ktorý, ak je produkovaný neustále, bráni správnej funkcii imunitného, ​​gastrointestinálneho, nervového a muskoskeletálního systému. Navyše fyzické príznaky, ktoré sú dôsledkom stresu, zase prispievajú k emočnej úzkosti. Ak tento cyklus neprerušíte, zostane vám zlá slučka spätnej väzby, ktorá zvyšuje riziko vážnych ochorení ako obezita, depresie a srdcové ochorenia.

Najlepším spôsobom, ako znížiť stres, je dostatok spánku (sedem až deväť hodín pre väčšinu ľudí), zdravá strava, cvičenie a spoločnosť blízkych osôb, ktoré vás podporia. "Existuje mnoho metód, vrátane relaxačných techník, ktoré nám pomôžu znovu získať pokoj a pohodu. Samozrejme vnútorný nepokoj a nepohoda prinášajú i zlý spánok, zlú životosprávu, hypoaktivitu alebo hyperaktivitu, nadmerné užívanie liekov, kávy, alkoholu, a z toho potom vyplývajú aj fyziologické problémy organizmu, ako sú vyrážky, zažívacie ťažkosti, problémy s nervovým systémom všeobecne," vysvetľuje Petra Řehořková, wellness trénerka a odborníčka na zdravý životný štýl. A dodáva, že ideálne je bojovať proti stresu tým, čo vám najviac sedí. "Športujte, tancujte, čítajte, pracujte s radosťou, venujte sa svojim blízkym a rodine. Starajte sa o seba fyzicky, ajk psychicky. Budete odolnejší a slovo stres budete používať minimálne." Ak sa chcete vyhnúť dlhodobým zdravotným problémom, ktoré môže trvalý stres vyvolať, naučte sa rozpoznať varovanie tela.



Server womenshealthmag.com zostavil zoznam výstražných znamení, ktoré naznačujú, že ste viac vystresovaní, než si myslíte:

Nevoľnosť a bolesti brucha
Doktor Binya Abraham, gastroenterológ z Baylor College of Medicine v Houstone hovorí, že nervový systém mozgu je spojený s črevami, takže duševný stres môže napáchať spúšť na našom gastrointestinálnom trakte. Lekári vám v tomto prípade väčšinou odporučia lieky na zmäkčenie stolice alebo lieky proti nevoľnostiam, prípadne odporučia zmenu stravy a zvýšený prísun vlákniny. To všetko môže samozrejme pomôcť, ale skvelou prírodnou cestou proti zápche, hnačke, nevoľnosti alebo vracaniu zo stresu je cvičenie. Najskôr to je to posledné, čo by ste v prípade bolenie brucha chceli robiť, ale napríklad beh podporuje produkciu endorfínov, ktoré vám zlepšia náladu a prospejú aj vašim črevám.

Vypadávanie vlasov
Prežili ste veľkú stresovú udalosť, ako je vyhadzov z práce, bolestivý rozchod alebo úmrtie blízkej osoby? Potom sa tento emočný šok môže za tri až šesť mesiacov prejaviť na vašej hrive. Približne sto vypadnutých vlasov denne sa považuje za normálne, ale ak je zrazu váš kefa alebo sprcha plná vlasov, niečo nie je v poriadku. Doktorka Roberta Sengelmann, dermatologička zo Santa Barbary v Kalifornii vysvetlila, že príliš vysoké hodnoty pohlavného hormónu androgénu, ktorý telo pri strese uvoľňuje, prispievajú k prechodnej strate vlasov. Aj keď je na trhu dostatok prípravkov, ktoré majú pomáhať pri vypadávaní vlasov, doteraz nie je vedecky potvrdené, že by nejaký potravinový doplnok takto fungoval. Dôležitá je predovšetkým vyvážená strava a kľud.

Chvenie viečok
Svalové kŕče, ktoré sa zvyčajne vyskytujú okolo jedného oka, trvajú len pár minút, ale môžu byť veľmi nepríjemné. Jednou z hlavných príčin mykania viečok je práve stres, aj keď odborníci nevedia presne vysvetliť prečo sa to tak deje. Ak zaznamenáte mykanie viečok, zatvorte oči, snažte sa relaxovať a zhlboka dýchajte. Vyskúšajte tiež relaxačné dychovú techniku. Štyri sekundy sa nadychujte, potom na sedem sekúnd zadržte dych a potom dlho osem sekúnd vydychujte. Opakujte štyrikrát a jemne pritom tlačte prstom na viečko, ktoré sa skáce. Doktorka Anne Sumers z American Academy of Ophthalmology odporúča umelé slzy, pretože suché oči môžu trhania ešte zhoršovať a umelé slzy môžu pomôcť zmierniť kŕče.

Ekzém a akné
Stres môže priniesť záhadné vyrážky a ďalšie kožné problémy. Je to tým, že stres poškodzuje imunitný systém a tým pádom aj obranu pokožky. Ako hovorí doktorka Sengelmann, pleť rovnako ako vlasy je veľmi citlivá na vyššie ako normálne hodnoty androgénov, čo sa môže prejaviť vyrážkou a akné. To potvrdzuje aj lekárka Petra Samková, odborníčka na klasickú a estetickú dermatológiu z Petra Clinic: "Pri strese dochádza k zhoršeniu existujúcich kožných ťažkostí, najmä atopického ekzému, lupienky, akné. Naviac svrbenie sprevádzajúce kožné ochorenia sa pri stresových situáciách výrazne zhoršuje. " Ak ste už prekročili hranicu puberty a napriek tomu sa vám akné stále vracia, rozhodne sa poraďte so svojím dermatológom. Chronický zápal pleti totiž môže viesť k zjazveniu tváre. Pravdepodobnosť jaziev navyše stúpa, ak ste v strese a váš organizmus nie je dostatočne silný, aby jazvám dokázal zabrániť.

Bolesť v chrbte
Hormóny, ktoré telo pri strese vyplavuje, prispievajú k fyzickej reakcii "bojuj, alebo uteč", ktorá spolu s narastajúcim krvným tlakom a zvýšeným srdcovým rytmom spôsobuje aj svalové napätie. "Ak sa snažíte utiecť pred dravcom, tak sa to hodí," hovorí doktorka Joanne Borg-Stein z Harvard 's Spaulding Rehabilitation Hospital. "Ale ak sa tak deje stále, môže tento typ chronického stresu viesť k bolesti." Najlepším liekom je pohyb, takže ak je váš chrbát stiahnutý, každú hodinu sa postavte a trochu sa ponaťahujte. Ak máte možnosť, skúste sa tiež aspoň desať minút dvakrát denne prejsť.

Marcela Svobodová, idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí kanoisti vybojovali zlaté double
01 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 05 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:37