StoryEditor

Humor či robotika. Taký bude Týždeň vedy a techniky

10.11.2014, 15:05
Autor:
TASRTASRstlstl

Výstavy, prednášky, ale aj technologická myšlienková burza a filmový festival.  Tohtoročný Týždeň vedy a techniky prinesie viac ako 300 podujatí na celom Slovensku, ktorý dnes otvorili v priestoroch Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR zástupcovia ministerstva školstva a partnerov podujatia. 

„Na Slovensku je, myslím si, dostatok mladých ľudí, ktorí majú záujem o vedu a techniku. Dúfam, že aj vďaka takýmto akciám ich počet rastie," povedal v príhovore štátny tajomník ministerstva školstva Juraj Draxler. Tento týždeň by mal byť predovšetkým o stretávaní sa odborníkov a širokej verejnosti. Aj preto napríklad Slovenská akadémia vied (SAV) otvorí svoje pracoviská a návštevníci sa budú môcť zoznámiť aj s prístrojmi, technológiami, materiálmi či pracovnými postupmi, ku ktorým sa za normálnych okolností nedostanú. Navštíviť tak môžete oddelenia v Bratislave, Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici, Zvolene a Tatranskej Lomnici.

Popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi chcú aj zástupcovia Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, ktorí sériou podujatí predstavia svoj projekt prvej slovenskej družice. Týždeň vedy a techniky predstaví aj mladé vedecké nádeje, žiakov a študentov, ktorí sa zaoberajú vedeckým výskumom a svoje objavy prezentujú na súťažnom Festivale vedy a techniky, ktorý organizuje Asociácia pre mládež vedu a techniku (AMAVET).

Z  akcií vyberáme napríklad dvojdňové prednáškové podujatie s názvom HUMORITY – dve samostatné vedecko-popularizačné prednášky s diskusiou k téme Humor a minority. V dňoch 11. a 12. novembra si odborníci SAV Peter Salner a Arne Mann posvietia v etnologickom ústave na špecifiká humoru o menšinách (témay sú: Obraz sveta v židovskom humore a Anekdoty o Rómoch). 

Alebo podujatie Veda netradične plné experimentov, prednášok či interaktívnych stánkov, ktoré bude prebiehať  v Centre vedecko-technických informácií na Lamačskej ceste v Bratislave. Mladí nadšenci si zas budú môcť vymeniť skúsenosti na workshope Programovanie aplikácií v stredu 12. novembra na SOŠ Ostrovského v Košiciach. Či sa dozevdieť, ako sa dá učiť robotika s využitím sociálnych sietí na Katedre informatiky Univerzity Mateja Bella v Banskej Bystrici. Prvýkrát bude súčasťou podujatia tiež filmový festival vedeckých filmov. Podrobný program nájdete TU.

 

 

01 - Modified: 2006-12-15 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Atentát na Haníju, zranili jeho syna, zabili ochrankára
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:51