StoryEditor

Čo robiť, keď vás trápi slnko? Poradí odborníčka

11.06.2015, 16:35
Vyrážky, spálenie či pigmentové škvrny. Štyri spôsoby ako ich odstrániť alebo sa im vyhnúť.

Väčšina ľudí má dôvod tešiť sa na leto: napríklad na víkendy pri vode, večery na grilovačke, cyklovýlety, obedy v záhradnej reštaurácii alebo na dovolenku pri mori. Lenže tieto príjemné aktivity majú spoločného menovateľa - Slnko, ktoré nás vie nabiť vitamínom D dobrou náladou, dodať nám zdravú farbu,... ale tiež nás slušne potrápiť.

1. Vyrážky
Nemusí ísť hneď o slnečnú alergiu, hovorí Zuzana Kulíková, špecialistka na estetickú dermatológiu z pražskej kliniky LaserPlastic. „Často ide o jav zvaný polymorfná svetelná erupcia. Inak zdravá koža a bezproblémová koža sčervenie, objavia sa na nej pupáčiky a začne nepríjemne svrbieť. „Zmiasť nás môže, že reakcia nastane po niekoľkých hodinách, niekdy i dňoch po slnení.“

Najdôležitejšie je podľa nej prevencia. „Slnte sa opatrne, vystavujte sa lúčom postupne, používajte krémy s vysokým ochranným filtrom," radí lekárka s tým, že ľudia s citlivou alebo problematickou pleťou to už väčšinou vedia, ale nepríjemná reakcia kože na slnko môže stretnúť každého.


Snímka: 7-themes.com

Ak sme sa už  „vysypali", mali by sme navštíviť dermatológa, ktorý stav kože zhodnotí a vyberie vhodný prípravok na upokojenie. „Inak sa môže stať, že ju rôznymi krémami a gélmi podráždite ešte viac."

Niekedy za kožnú reakciu môže kombinácia pobytu na slnku a niektorých liekov. „Ide o takzvanú fotoalergickú reakciu, ktorú môžu vyvolať lieky potrebné na odvodnenie (diuretiká), niektoré antibiotiká či sulfónamidy," vysvetľuje Zuzana Kulíková. „Slniečko dokonca môže podráždiť aj pokožku ošetrenú zdanlivo bežnými mastičkami - napríklad lokálnou protizápalovou látkou." Pomôže čítať príbalové letáky: ak sa v nich píše, že sa máme vyhnúť opaľovaniu, neradno to podceňovať.

2. Spálenie
To, ako ľahko sa spálime, závisí od nášho fototypu. Chrániť by sme sa ale mali všetci a všade. „Veľa ľudí si stále myslí, že opaľovanie nastáva až v okamihu, keď sa vyzlečú do plaviek," hovorí dermatologička. „Slnečné lúče si nás ale nájdu aj pri pochôdzkach po meste alebo pri práci na záhradke." Svetlejšie fototypy by podľa nej mali začínať s ochrannými prípravkami s SPF okolo 30, tmavšia pokožka znesie aj slabšie UV filtre.

V dňoch, keď svieti slnko, je potrebné na ochranu myslieť aj pri líčení. Je dobré zaradiť hydratačný, podkladový alebo BB krém s SPF. „Nič nepokazíte ani pudrovaním, púder totiž obsahuje malé minerálne zrnká, ktoré na koži vytvoria ďalšiu protislnečnú bariéru," odporúča lekárka. Upozorňuje tiež, že ak sa cez deň osviežujeme termálnou vodou v spreji, ochranné prípravky tak nechtiac zmývame. Nie je preto od veci ich občas doplniť.


Snímka: homeremedyshop.com

3. Hyperpigmentácia

Nepekné hnedé škvrnky čiže melasmy, ktoré môžu na koži vystúpiť práve po slnení, majú genetickú a hormonálne príčinu. Preto sa často objavujú v tehotenstve a po pôrode, " opisuje Zuzana Kulíková. Dodáva, že typickým rysom pigmentových škvŕn je to, že už nezmiznú a každý rok sa na jar a v lete ešte zhoršujú.

Aj tu je podľa nej podstatná hlavne prevencia: „Krém s vysokým ochranným filtrom skombinujte s hustejším krémom, ktorý obsahuje aj filtre minerálne. Malé minerálne zrniečka totiž na pokožke fungujú ako bariéra, ktorá slnečné lúče odráža. Hodia sa navyše aj pre citlivú pokožku, pretože nedráždia a nealergizujú. „S výberom vhodného prípravku vám poradí lekára aj lekárnik.“

Zvlášť starostlivo by sme sa mali natierať na miestach, kde máme drobné poranenia, jazvičky (vrátane tých po akné) aj väčšie jazvy napríklad po lekárskych zákrokoch. Práve tieto miesta majú totiž sklon na slnku tmavnúť. „Okrem tváre nezabudnite ani na krk, dekolt a chrbty rúk," radí dermatologička. V prípade, že už sa hnedé škvrny na koži objavili, odporúča nejaký čas počkať. „Pred koncom leta potom pleť zjednoťte chemickým peelingom a tmavé ložiská si na jeseň nechajte ošetriť vhodne zvoleným typom lasera."

 

4. Unavená pleť
V lete by sme všetci chceli vyzerať oddýchnuto a sviežo, lenže pleť vystavovaná slnku máva skôr sklon pôsobiť unavene. V horúcich dňoch jej podľa lekárky najlepšie pomôžeme hydratáciou - ako zvnútra (počas celého dňa je dobré piť obyčajnú, ale aj minerálnu vodu), tak zvonku pomocou vhodného krému alebo séra. Zuzana Kulíková odporúča aj metódu, ktorej sa hovorí mezoterapia: „"Do kože sa pri nej vpravujú vitamíny, aminokyseliny a kyselina hyaluronová, ktoré pomôžu pleť dôkladne zavodniť."

V tom, aby sme v lete predišli poškodeniu a predčasnému starnutiu pokožky, pomôže strava bohatá na antioxidanty. Z potravinových doplnkov potom Zuzana Kulíková odporúča betakarotén: „Pôsobí ako významný antioxidant, ale je dôležité si uvedomiť, že jeho užívanie nezabráni tomu, aby sme sa spálili." Ak nechcete hltať tabletky, skúste príjem betakaroténu zvýšiť prirodzene: do jedálnička zaraďte mrkvu, papriku, rajčiny, špenát či brokolicu.

iDnes.cz

01 - Modified: 2007-06-22 13:18:00 - Feat.: 0 - Title: Government isn't Keeping Promises in Social Sphere, SMK Complains
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 05:48