Umelá inteligencia
StoryEditor

Roboti rozpútajú masovú nezamestnanosť, varujú vedci

21.02.2016, 13:21

Rapídny vývoj umelej inteligencie a robotov môže v oblasti práce vyvolať najväčšiu revolúciu od dôb priemyselného veku pred viac ako dvomi storočiami. Do tridsiatich rokov by sa podľa niektorých odborníkov mohol počet ľudí bez práce extrémne zvýšiť. Nezamestnanosť podľa nich zasiahne takmer každého, píše idnes.cz

"Okamih, kedy stroje budú vedieť pri akejkoľvek úlohe prekonať človeka, sa nezadržateľne blíži," vyhlásil na stretnutí Americkej asociácie pre rozvoj vedy vo Washingtone Moshe Varde, profesor počítačových vied z texaskej Riceovej univerzity. 

Ľudstvo sa podľa neho chystá čeliť azda najväčšej výzve vôbec. Spoločnosť by preto mala tento fakt konfrontovať skôr, než sa stane realitou, píše britský denník The Independent

Pokiaľ bude rýchly vývoj pokračovať, vedci odhadujú, že ešte pred rokom 2 050 bude bez práce polovica populácie. "Keď budú vedieť stroje robiť takmer všetko, čo ľudia, čo potom bude robiť človek?" pýta sa profesor Varde. 

Typická odpoveď, že sa ľudia budú venovať voľnočasovým aktivitám, Vardimu nestačí. "To by neboli príliš dobré správy do budúcnosti. Som presvedčený, že práca je pre ľudské blaho podstatná," dodáva Varde. 

Príde revolta proti strojom? 

Experti navyše varujú pred novodobými „Ludditmi“. Počas priemyselnej revolúcie vo Veľkej Británii títo ľudia, väčšinou remeselníci a robotníci, ničili stroje a snažili sa zabrániť ich zavedeniu do prevádzky práve preto, že ich pripravili o prácu. 

Zatiaľ, čo niektorí ľudia si budú naozaj môcť dovoliť užívať voľný čas, ďalší budú musieť čeliť dlhodobej nezamestnanosti. Očakáva sa, že roboti ľudí prevalcujú nielen v riadení automobilu, veľmi dokonalé budú aj drony a taktiež inteligentné stroje, ktoré budú slúžiť na finančné obchodovanie.

Spoločnosti, ako sú Google, Facebook, IBM alebo Microsoft, do rozvoja systémov umelej inteligencie investujú miliardy dolárov ročne. 

Aj podľa Barta Selmana, profesora počítačových vied z Cornellovej univerzity, sa umelá inteligencia veľmi rýchlo presúva z akademických pracovísk do reálneho sveta. "Počítače začínajú počuť a ​​vidieť rovnako dokonale ako človek." 

Autá bez vodiča

Najrýchlejšie sa rozvíja práve oblasť samoriaditeľných automobilov. Odhaduje sa totiž, že by sa tieto vozidlá mohli stať bežným dopravným prostriedkom už do dvadsaťpäť rokov.

Zástancovia áut bez vodiča majú silný argument. Ich zavedením by sa mala znížiť nehodovosť o viac ako 90 percent. "S toľkými zachránenými životmi je ťažké byť proti tomu," konštatuje Selman. 

Lenže len v Spojených štátoch tvorí zamestnanie vodič okolo desať percent z celkového množstva pracovných miest. 

Profesor Bart Selman bol preto tiež jedným z iniciátorov otvoreného listu zaslaného Inštitútom o budúcnosti človeka v Massachusetts americkým politikom. Vedci v ňom zákonodarcov nabádajú, aby riziká spojené so stále inteligentnejšími robotmi brali naozaj vážne.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:47