StoryEditor

Tri veci, čo by ste mali vedieť o strese. A jeho zmierňovaní

08.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Stresu je v našej dobe stále viac. Aspoň tak to väčšina z nás cíti. O to kľúčovejšie je – a naďalej bude – naučiť sa s ním pracovať. Prinášame vám tri rady podľa portálu motto.time.com.

1. Zistite, čo naozaj funguje
Väčšina vecí, ktorými sa ľudia snažia zmierniť svoj stres inštinktívne, jednoducho nefungujú. Aspoň podľa prieskumu Americkej psychologickej asociácie. Napríklad – iba 16 percent ľudí, ktorí stres zaháňajú jedlom, potvrdili, že im aj skutočne pomáha odbúravať stres. Iná štúdia zase zistila, že čokoláda, ktorou ženy zaháňajú úzkosť alebo depresiu, im spoľahlivo prinesie akurát zvýšený pocit viny.
Takže, čo v skutočnosti funguje?
K najviac efektívnym stratégiám zmiernenia stresu podľa psychologickej asociácie patrí cvičenie alebo šport, modlitba, alebo návšteva bohoslužby, počúvanie hudby, trávenie času s rodinou, alebo priateľmi, masáž, prechádzka, meditácia, joga, alebo kreatívny koníček. K najmenej efektívnym stratégiám patria hazardné hry, nakupovanie, fajčenie, pitie, jedenie, hranie videohier, surfovanie po internete a sledovanie televízie, alebo filmov dlhšiu dobu ako dve hodiny.



2. Stres je o pocite kontroly
Ako sa často hovorí, stres nie je o tom, čo sa vám prihodí, ale o tom, ako na to budete reagovať.
Nie sme v strese, pokiaľ máme pocit, že veci sú pod kontrolou. Dokonca aj iluzórny pocit kontroly môže eliminovať stres. Čokoľvek, čo zvyšuje náš pocit kontroly nad situáciou – či už ju zvyšuje aj v skutočnosti, alebo nie – môže podstatne znížiť úroveň stresu. Výskum Steva Maiera z univerzity v Colorade dokazuje, že iba nekontrolovateľné stresory môžu byť deštruktívne.
Prečo sa napríklad ľudia rozhodnú stať sa živnostníkmi, hoci to často znamená viac hodín práce za menej peňazí? Množstvo štúdií dokazuje, že hlavnou motiváciou je „rovnováha medzi pracovným a súkromným životom“. Realita je potom taká, že síce väčšina malých podnikateľov pracuje viac hodín za menej peňazí, no zároveň je schopná naplniť viac svojich vlastných možností a celkovo má svoje dni viac pod kontrolou.
Inými slovami, najlepším spôsobom, ako znížiť stres, je získať jasnú predstavu o tom, čo sa od vás očakáva. A tiež: zorganizovať si sami deň tak, aby ste v ňom mieru stresu čo najviac znížili. Ideálne je, ak si pracovný deň neplánujete doma, ale ešte pred odchodom z práce.

3. Na to, aby ste boli dobrí, nejaký stres potrebovať budete
Veľký časový tlak prináša stres a zabíja kreativitu. Avšak ani úplná absencia termínov nie je optimálna. Najlepšie výsledky prináša mierny časový tlak.
Dokazujú to aj skúsenosti manažérov. Neúmerný časový tlak spôsobuje, že zo zamestnancov sa stávajú nešťastní, nemotivovaní a vyhorení ľudia. Ľudia napriek tomu nenávidia nudu – a preto sa ako najoptimálnejší javí nízky až stredný časový tlak.
Ľudia, čo nezažívajú žiadny stres, nie sú zenoví majstri. Len sa naučili, ako zapnúť a vypnúť. Sú schopní plne relaxovať aj počas úplne krátkej doby odpočinku. A práve to im bráni pred vyhorením počas nasadenia. 

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 13:30