StoryEditor

Spoznajte 5-minútové ranné rituály, ktoré zlepšia každý deň

21.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Nemusíte ráno vstávať o tri hodiny skôr, aby ste zlepšili svoj deň. Niekedy na to stačí len päť minút a vedieť, čo treba urobiť, aby ste svoj deň naštartovali tým správnym smerom. Portál independent.co.uk prináša niekoľko tipov, čo sa dá za päť minút stihnúť a vďaka čomu bude celý váš deň jeden veľký úspech.

Ak závidíte všetkým tým úspešným ľuďom, ktorí vstávajú o štvrtej ráno a zvládajú meditáciu, čítanie aj výdatné raňajky, zbystrite. Nemusíte vstávať o hodiny skôr od svojho bežného denného rytmu, aby ste boli šťastnejší a produktívnejší. V skutočnosti na to stačí 5 minút, možno aj menej. Portál Quora, ktorý sa zaoberá najrôznejšími otázkami a odpoveďami, hovorí, že si má človek položiť otázku: “Čo môžem urobiť za 5 minút počas rána, aby bol môj deň lepší?“

1. Napíšte si 3 veci, za ktoré ste vďační
Používateľka Nela Canovic navrhuje napísať si 3 veci, za ktoré sme vďační. „Majte na mysli veci, ktoré sa reálne nachádzajú vo vašom živote,“ hovorí. „Nezameriavajte sa však len na materiálne veci, ako napr. auto či počítač, ale aj na jednoduchšie a základnejšie veci.“ Napríklad môžete vyjadriť svoj postoj k priateľom, rodine, vzdelaniu ... Táto stratégia sa podobá cvičeniam Martina Seligmana, profesora psychológie na University of Pennsylvania a jedného zo zakladateľov pozitívnej psychológie. On a jeho tím vyzvali ľudí, aby si každý večer našli čas na tri pozitívne dojmy, ktoré sa im v ten deň stali rovnako s vysvetlením, prečo sa udiali. Našťastie, ranné cvičenie je jednoduchšie, pretože si zapíšete veci, na ktoré ste vďační vo všeobecnosti.

2. Myslite na to, čo môže váš deň urobiť skvelým 

Ďalším perspektívnym cvičením je napísať si jednu vetu s tým, na čo sa počas dňa tešíte a práve to vo vás vzbudí pocit, že deň pred vami bude produktívny, pozitívny a unikátny. Môže to byť aj niečo jednoduché, napr. ísť spať pred polnocou, aspoň hodinu mať program so svojou láskou... Akonáhle budete presvedčení o tom, že ste šťastní a tešíte sa na to, sila pozitívneho myslenia pomôže a reálne sa to stane.

3. Meditujte
Vedci už dávno prišli na to, že meditácia má množstvo benefitov, pretože pomáha zdolávať stres aj negatívne emócie, nakopáva pamäť a posilňuje imunitný systém. Ale meditácia neznamená len sedenie v tichu celé hodiny. Aj pokojné 5-minútové sedenie v hlbokom tichu dokáže pozitívne zmeniť deň. Ak neviete, ako začať, stačí si na internete nájsť krátke ukážky či rôznych sprievodcov meditáciou.

4. Zacvičte si
Minh Killy Le odporúča cvičenie hneď po tom, ako sa zobudíte. Jeho obľúbeným cvikom je plank, ktorý spevňuje celé telo a poriadne ho natiahne. Pri tomto cviku si však dajte pozor, keďže aj zvládnutie jeho techniky chce asi najskôr skúsený dohľad. Vedci zistili, že cvičenie pred raňajkami pomáha k spaľovaniu tukov a nakopne vás energiou. Nezávisle od toho, či si na cvičenie zvolíte hodinu alebo päť minút, každý čas strávený v pohybe pomáha telu aj mysli a zahrieva, čím podporuje správne prekrvenie a preberie vás do nového dňa.

5. Upracte si posteľ
Raviteja Chirala nedá dopustiť na to, keď sa vráti večer domov a má úhľadne ustlanú posteľ. Aj žurnalista Charles Duhigg v knihe Sila zvyku hovorí o tom, že upratanie si postele pomáha nakopnúť dennú produktivitu na zvyšok dňa. Je to preto, lebo ide o kľúčový zvyk počas ranného rituálu, ktorý môže spustiť reťazovú reakciu ďalších nových návykov.

Flickr

6. Určite si priority
Chirala rovnako hovorí, že napísať si zoznam vecí, ktoré chceme stihnúť v daný deň, je jedným zo svetlých bodov dňa. Práve vďaka tomu si totiž dokážete upratať aj informácie v hlave a určiť si priority na najbližšie pracovné hodiny. Psychológ Travis Brandberry hovorí, že aj tento druh plánovania zvyšuje šance na dosiahnutie svojich cieľov. Osobne tiež obľubuje nastavenie si denných priorít v rámci praxe.

7. Predstavte si zvyšok dňa
Harrison Thorne odporúča, aby ste si ráno predstavili deň, ktorý je pred vami. „Predstavte si svoje krátkodobé aj dlhodobé ciele daného dňa a pri nich si premyslite, čo všetko budete na ich uskutočnenie potrebovať,“ hovorí. V jeho druhej knihe „Múdrejšie – Rýchlejšie - Lepšie“ načrtáva podobnú techniku: Premyslite si, ako bude deň prebiehať. V tomto prípade si totiž viete v mysli predstaviť aj rôzne scenáre, ako by asi mohli situácie či úlohy prebiehať a skôr sa na ne pripravíte. Podporuje tiež vytvorenie si návyku trávenia ranného času, vďaka ktorému si dokážete predstaviť zvyšok dňa.

01 - Modified: 2016-06-17 15:10:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete byť úspešní? Dobre sa vyspite, radia vedci
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-02-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Vieš čo máš robiť, keď ti spadne iPhone do vody? Apple vydal jasný návod, na ryžu rýchlo zabudni 03 - Modified: 2023-12-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Nočná mora sa môže stať skutočnosťou. Zadržiavaš kýchanie? Chyba! Mužovi sa kvôli tomu v hrdle vytvorila diera 04 - Modified: 2023-11-11 14:32:27 - Feat.: - Title: Chystáš sa letieť lietadlom? Letušky prezradili veci, ktoré by pasažieri mali prestať robiť 05 - Modified: 2023-10-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Beriete každé ráno vitamíny? Chyba. Niektoré nie je dobré užívať po prebudení, sú to tieto
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:13