StoryEditor

Máte sedavú prácu? Hodina cvičenia zníži riziko zdravotných problémov

02.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Pravidelné osemhodinové sedenie v práci zvyšuje riziko chorôb či úmrtnosti, no nová analýza spojená s predošlými štúdiami ukázala, že pokiaľ si zacvičíte aspoň hodinku denne, tieto riziká sa zmenšujú, píše portál health.com.

Odborné výsledky publikované tento týždeň v časopise Lancet hovoria o tom, že ľudia dlhodobo pracujúci v sedavom zamestnaní by si mali každý deň dopriať hodinovú pohybovú aktivitu. Je to dôležité nielen pre telo, ale aj pre psychiku. Štúdie zamerané na prepojenie medzi sedavou prácou a úmrtnosťou totiž dokázali priamo porovnať mieru ich vplyvu počas určitého časového úseku medzi ľuďmi s rôznymi stupňami sedavej práce a fyzickej aktivity.

„Skúmanie účinkov týchto druhov správania je dôležité,“ píšu výskumníci a dodávajú, že „je to preto, lebo sa väčšina ľudí zapojila do oboch druhov činností každý deň.“ Medzinárodný tím zistil, že sedavý spôsob života je skutočne prepojený s neskorším zvýšeným rizikom úmrtia. Čím viac boli ľudia aktívni, keď „nesedeli“, tým viac sa znižovalo toto riziko. A u ľudí, ktorých fyzická záťaž bola aspoň 60 až 75 minút, riziko úmrtia zmizlo takmer úplne.

Flickr

Z výskumu vyšiel aj zaujímavý fakt. Ľudia, ktorí sedeli aj 8 hodín, no najviac cvičili, mali oveľa nižšie riziko úmrtia než tí, ktorí síce sedeli len 4 hodiny, no cvičili maximálne pár minút denne. Rovnako tak výskumníci sledovali, či má vplyv dlhé sedenie pri televízore. Opäť zistili, že príliš veľa takto stráveného času nám neprospieva a aj 5-hodinové sledovanie televízie prispieva k vyššej miere zdravotného rizika.

Rovnako tak našli jeden významný rozdiel: Aj priveľa cvičenia len eliminovalo, no úplne neodstránilo riziko úmrtia. Spoluautor Ulf Ekelund, profesor športovej medicíny na Norwegian School of Sports Science v Nórsku hovorí, že hodina primeranej fyzickej aktivity denne je dobrým cieľom pre veľa ľudí. „Výsledky naznačujú, že čím menej budete sedieť alebo sledovať televíziu a čím ste aktívnejší, tým pre seba robíte lepšie,“ hovorí. „Seďte menej, viac sa hýbte a budete sa cítiť lepšie,“ dodal.

Nevyhnutne to však neznamená, že musíte žiť v posilňovni, aby ste sa udržali zdraví a znižovali riziko zdravotných problémov. „Dobré je aj vstať zo stoličky možno každých 5 až 10 minút, prejsť sa, chodiť po schodoch a možno si aj naplánovať fyzickú aktivitu ako jogu či ranný beh, veď všetko, čo zachráni život, sa počíta,“ dodal lekár a hovorca American College of Sports Medicine, Pam Peeke.

Flickr

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Sprcha po cvičení nie je všetko. Fitká sú plné nebezpečných baktérií, hygiena je tu omnoho dôležitejšia, ako si myslíš
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:22