bolesť chrbtaFlickr
StoryEditor

Trápia vás bolesti chrbta? Experti upozorňujú aj na nezvyčajné príčiny

28.08.2016, 09:50
Autor:
ČTKČTK

Ničnerobenie na pohovke pred televízorom, fajčenie, depresia či bolesti v úplne iných častiach tela môžu vyvolávať bolesť chrbtice. O ôsmich nezvyčajných príčinách bolesti v chrbte píše taliansky denník Corriere della Sera.

1. Ak sa celé hodiny rozvaľujeme na pohovke pred televízorom, je to to najhoršie pre dolnú časť chrbtice, pretože v tejto pozícii sú svaly povolené a nedokážu sa posilniť. "Ak vás už predtým bolelo v chrbte, potom také sedenie po tak dlhú dobu môže bolesť len predĺžiť či priamo zhoršiť," hovorí doktor Kaixuan Liu, zakladateľ a prezident organizácie Atlantic Spine Center v New Jersey. Radí zdvihnúť sa z pohovky každú polhodinu a urobiť si niekoľko cvikov, aby sa svaly pretiahli.

2. Štúdia publikovaná v časopise Human Brain Mapping ukázala, ako fajčenie zvyšuje riziko chronickej bolesti chrbta. "Nikotín obmedzuje zdravý prietok krvi v celom tele, a to platí aj pre stavce a medzistavcové platničky, ktorých stav sa môže zhoršovať, a tým vyvolávať zápal a bolesť," vysvetľuje Liu.

3. Bolesti zjavne nesúvisiace s oblasťou chrbtice môžu byť v skutočnosti príčinou bolestí chrbtice, pretože vyvolávajú bolesť, ktorá môže pôsobiť dojmom, že zahŕňa chrbticu. Tieto reflexné bolesti sa môžu týkať tráviaceho ústrojenstva či ústnej dutiny rovnako ako poranenia svalu. "V prípade tŕpnutia končatín či ich znecitlivenia, prípadne horúčky a svalovej slabosti, je vždy lepšie zájsť k lekárovi," radí americký expert.

4. Súvislosť medzi bolesťami chrbtice a depresiou preukazuje štúdia uverejnená v časopise PAIN. U tých osôb, ktoré trpia depresiami a úzkosťami, je pravdepodobnosť toho, že budú mať bolesti chrbtice, 1,6 krát vyššia ako je priemer. "Je to tak preto, že stres vyvoláva obrovské svalové napätie v oblasti chrbtice," uvádza doktor Liu. Nie náhodou ukázal výskum z roku 2009 dôležitosť meditácie ako prirodzeného prostriedku na zmiernenie bolestí svalového pôvodu.

5. Ďalšou príčinou bolestí chrbtice je preháňanie fyzickej aktivity. Zdvíhanie príliš ťažkých bremien či opakované zohýnanie môže vyvolať bolesť chrbta a svalové napätie. "Väčšinou normálna svalová bolesť z fyzickej námahy prejde do 24 hodín," vysvetľuje doktor David Geier, ktorý pracuje ako ortopéd v Charlestone. "Ak bolesť pretrváva alebo v nasledujúcich dňoch ešte silnie, je potrebné navštíviť odborníka," dodáva.

6. Ako vysvetľuje urológ Brian Norouzi zo St. Joseph Hospital v Kalifornii, infekcie v močovom ústrojenstve môžu vyvolávať zápal močového mechúra a bolesti v bruchu, ktoré vystreľujú do chrbta. V prípade močových kamienkov dochádza k poruchám odtoku moču, čo zase vyvoláva bolesti v chrbte.

7. Bolesti chrbtice môžu tiež súvisieť s rôznymi vážnymi chorobami, ako je osteoporóza či rakovina maternice alebo vaječníkov alebo dokonca pľúc. Preto musí byť prvým krokom diagnóza špecialistov ešte predtým, ako sa začne nejaká terapia. "Nie je vždy možné identifikovať špecifickú príčinu bolestí chrbtice, ale vďaka moderným diagnostickým technikám, ako je napríklad magnetická rezonancia, môžeme pacientovi umožniť život bez utrpenia," uvádza doktor Liu.

8. Dlhodobá nerovnováha vyvolaná nosením ťažkej kabelky prehodenej cez rameno je najrozšírenejšou príčinou bolesti chrbtice u žien. Vyvolávať ich však môže aj príliš tesné spodné prádlo. "To obmedzuje pohyblivosť chrbtice, čo spolu s tlakom, ktorý vyvoláva oblečenie, ovplyvňuje normálne fungovanie stabilizačných svalov, takže chrbtica je náchylnejšia k bolesti i prípadnému poraneniu," vysvetľuje ortopéd Jeremy Smith z Hoag Orthopedic Institute v Kalifornii.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 08:28