syr obalReuters
StoryEditor

Obaly by už nemuseli byť z ropy ale z mlieka. A dali by sa aj zjesť

28.08.2016, 13:36
Autor:
kriskris
Ľahko rozložiteľné, alebo dokonca jedlé obaly sú na vzostupe.

V budúcnosti by sa syry či mäso mohli baliť do jedlých fólií vyrobených z mliečneho proteínu. Jedlo by sa tak mohlo konzumovať dokonca aj s obalom.

V obchodoch nájdete ekologické tašky, môžete nakupovať v predajniach do vlastných nádob, v Amerike zase vymysleli jedlé držiaky na sixpack, čo ale tie tenké plastikové fólie, do ktorých sa balia napríklad syry alebo mäso?

Ukazuje sa, že tieto obaly je zložité recyklovať, ako píše agentúra Bloomberg. Podľa niektorých výskumov dokonca uvoľňujú do jedla chemikálie. Navyše prispievajú k rýchlejšej kazivosti potravín. Preto sa vedci v USA rozhodli nájsť takú fóliu, ktorá by tieto problémy vyriešila a výsledok je navyše jedlý.

Mlieko obsahuje proteín zvaný kazeín, z ktorého sa dá vyrobiť jedlý ochranný obal. Nová fólia na báze kazeínu je až päťstokrát účinnejšia v ochrane potravín pred kyslíkom. Je dokonca efektívnejšia ako súčasné jedlé obaly vyrábané zo škrobu a zároveň chráni potraviny, ktoré sú citlivé na svetlo.

"Všetko je stále v menších a menších obaloch, čo je skvelé napríklad na obedy do školy, ale potom sa produkuje strašne veľa odpadu," hovorí Laetitia Bonnaillie, jedna z vedkýň pracujúca na vývoji fólie. "Jedlé obaly môžu byť na tieto účely výborné," dodáva.

Fólia sa vyrába z vody a kazeínového prášku, navyše vedci pridali glycerol a citrusový pektín. Glycerol napomáha tomu, aby bola fólia jemnejšia, citrusový pektín zase zlepšuje štruktúru, aby bola odolnejšia proti vlhkosti a vysokým teplotám. A obal má aj ďalšiu výhodu.

Okrem ľahkej rozložiteľnosti je jedlý, telu prospešný, a do materiálu sa dajú pridať potrebné vitamíny. Takýto obal by mal využitie aj pri príprave instantných polievok či kávy, jednoducho by bol súčasťou konzumovateľnej časti. Napríklad káva by sa pripravovala vo vode aj s obalom.

To je ale zároveň aj určitou nevýhodou jedlej fólie, pretože by sa rozpustila vo vode. To znamená, že by sa produkt musel baliť do ďalšieho ochranného obalu, aby zostal čistý. Podľa vedcov by však aj tak kazeínový obal pomohol životnému prostrediu, pretože sa rovnako produkty balia často do niekoľkých vrstiev.

Obal by sa v tenkej vrstve mohol rozprašovať napríklad na cereálie, ktoré si udržujú chrumkavosť vďaka cukrovej pokrývke. S kazeínovým filmom by zostali chrumkavé aj bez cukru.

Zatiaľ je ale výroba rozložiteľného plastu z kazeínu relatívne drahá, predovšetkým v čase, keď je cena ropy nízka. Podľa vedcov potrvá ešte dlho, než sa začne kazeínová fólia široko používať.

01 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 03 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 04 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 02:28