ochrnutie výskumAlain Herzog/EPFL
StoryEditor

Ochrnutí budú môcť opäť chodiť. Vedci vyvinuli unikátny mozgový implantát

14.11.2016, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Ochrnutí ľudia by mohli znovu začať chodiť vďaka mozgovým implantátom, ktoré premenia myšlienku na elektrický impulz. Vedci zatiaľ nové zariadenie úspešne otestovali na opiciach a veria, že by mohlo fungovať aj u ľudí, píše denník The Daily Telegraph.

Ľudia, ktorí utrpia zranenia chrbtice, nemôžu chodiť alebo stáť, hoci ich nohy sú stále schopné chôdze. Príčinou je prerušenie spojenia medzi mozgom a svalmi, ktoré zaisťuje miecha. Medzinárodný vedecký tím teraz prišiel s nápadom, ako zranenia obísť a prepojiť mozog s nepoškodenou časťou miechy.

Bezdrôtové zariadenie tvorené dvoma implantátmi vedci úspešne otestovali na čiastočne ochrnutých opiciach. Technológia by podľa nich mohla fungovať aj u ľudí.

Dva malé implantáty

"Prvýkrát si dokážem predstaviť, že úplne paralyzovaný pacient by mohol znovu hýbať nohami vďaka tomuto spôsobu spojenia mozgu a chrbtice," uviedla neurochirurgička Jocelyne Blochová z univerzitnej nemocnice v Lausanne.

"Primáty boli schopné chodiť, akonáhle sa aktivovalo spojenie medzi mozgom a chrbticou. Nebola potrebná žiadna fyzioterapia ani tréning," dodal neurológ Erwan Bezard z univerzity v Bordeaux.

Pohyb ľudského tela ovláda mozog jemnými elektrickými výbojmi, ktoré sa prostredníctvom miechy šíria do ďalších častí tela. Pokiaľ dôjde k poraneniu hornej časti chrbtice, komunikácia medzi mozgom a dolnou polovicou tela sa preruší.

Vedci sa pokúsili vytvoriť zariadenie, ktoré napodobňuje prirodzené spojenie mozgu a svalov. Tvoria ho dva malé implantáty, jeden je umiestnený v mozgu a druhý v chrbtici. Bezdrôtovým spojením sa signály z mozgu prenášajú do chrbticového implantátu a riadia tak pohyb.

Obnovenie prirodzených spojov

Funkčnosť aparátu testovali na dvoch makakoch, ktorí kvôli léziám na chrbtici ochrnuli na jednu nohu. Okamžite po spustení zariadenia zvieratá začali ochrnuté končatiny spontánne používať na chôdzu. "Ich pohyb bol takmer prirodzený," uviedol spoluautor štúdie David Bortone.

Skoršie výskumy postavené na podobnom princípe - teda dekódovanie signálov z mozgu a ich využitie pre pohyb - sa zameriavali na možnosť pohybovať robotickými končatinami alebo protézami. Nikdy ale nešlo o priamu stimuláciu svalov.

Vedci sa navyše domnievajú, že ich vynález by nemusel slúžiť iba k umelému spojeniu mozgu a chrbtice. V dlhodobom horizonte by mohol viesť aj k obnoveniu prirodzených spojov.

"Myšlienka je taká, že ak zrazu zapojíme mozog a miechu, budeme v priebehu rehabilitácie schopní podporiť rast spojov. To je jeden z hlavných cieľov našej práce a všeobecne výskumu v tejto oblasti," poznamenal Bortone.

Výnimočný pokrok

Zariadenie však má niekoľko "múch". Jednou z nich je zatiaľ iba jednostranná komunikácia, späť k mozgu sa žiadny signál nedostane. Nie je tiež jasné, či nebude problém s väčšou váhou ľudských končatín.

Podľa britských odborníkov je experiment "veľmi sľubný a vzrušujúci". "V podstate je to prenosné na ľudských pacientov. Otázkou teraz je, ako tento prístup pomôže kvalite liečby a aký bude vplyv na kvalitu života. To stále nie je úplne isté," uviedol profesor neurológie londýnskej Imperial College Simone Di Giovanni.

Snaha využiť elektronické implantáty na prekonanie prerušených neurologických spojenie sa vo výskumoch objavuje od 70. rokov minulého storočia. V posledných rokoch sa však podarilo dosiahnuť výnimočný pokrok, súdi ďalší britský neurológ Andrew Jackson.

"Nie je nerozumné špekulovať o tom, že prvé klinické testy spojenia mozgu a miechy by sme mohli uvidieť do konca desaťročia," myslí si Jackson.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 20:46