StoryEditor

Detoxikačnými kúrami sa trápime zbytočne. Organizmus nedokážu očistiť

14.11.2016, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Detoxikácia sľubuje dve veci: vyčistiť organizmus od škodlivých látok a rýchlo schudnúť. Faktom ale je, že organizmus sa čistí sám, a to vďaka obličkám a pečeni. A že kilogramy, ktoré rýchlo zhodí, sa zvyknú rovnako rýchlo vrátiť. Majú teda očistné kúry vôbec zmysel?

Vedci najnovšie zašli v svojich upozorneniach ešte ďalej. Tvrdia, že detoxikačné nápoje nečistia organizmus a navyše spomaľujú jeho metabolizmus.

Flickr

Očista... od výčitiek svedomia
Keď sa cítime previnilo, že sme to prehnali s jedlom a pitím, máme často zároveň pocit, že sme intoxikovaní. Prečo teda nevyskúšať nejakú tú očistnú kúru, ktorými sa to na internete len tak hemží? Detoxikácia nám sľubuje, že očistí organizmus od škodlivých látok a zároveň nám umožní veľa a rýchlo schudnúť. Ide však o falošné sľuby. V jednom z dokumentov Harvardskej univerzity sa zdôrazňuje, že existenciu údajných toxínov by bolo treba najprv preukázať.

"Medicína pozná len jednu reálnu detoxikáciu, a to od alkoholu, liekov a jedov pomocou špecifických procedúr. Toxíny, ktoré sú zodpovedné za bolesti hlavy, tráviace problémy, únavu či depresiu, sa neodstránia takzvanú očistnou kúrou, ale zlikviduje ich samotný organizmus, ktorý je na to dokonale vyzbrojený. Obličky a pečeň postupne neutralizujú a vypudzujú z tela kovy a chemické látky, ktoré by nám mohli škodiť. Džús alebo niečo podobné nám v tom nepomôže," uvádzajú vedci z Harvardu.

Príliš drastické metódy
Pokiaľ ide o zhadzovanie kilogramov, všetky očisťovacie kúry drasticky znižujú bazálny metabolizmus. Organizmus, ktorý je vystavený takmer pôstu (nápoje väčšinou nahrádzajú jedlo), nastolí pohotovostný režim a spomalí svoje funkcie. Vďaka tomu, že konzumujeme málo kalórií, síce chudneme, dostavujú sa ale vedľajšie účinky – napríklad únava, návaly neovládateľného hladu, problémy s dýchaním, bolesť hlavy a problémy so stolicou.

Po ukončení detoxikácie sa zhodené kilogramy rýchlo vracajú. Navyše strácame tekutiny. Takže hneď ako sa vrátime k bežnému stravovaniu, vráti sa nám aj pôvodná váha, upozorňujú vedci.

Neverte všetkému
V detoxikačných programoch často chýbajú proteíny a ďalšie podstatné výživné látky. Očistné kokteily a elixíry obsahujú málo sacharidov a často sú doplňované preháňadlami, ktoré vyvolávajú dehydratáciu, stratu elektrolytov, ktoré kontrolujú vodnú rovnováhu v tele, a spôsobujú aj problémy s črevami. Detoxy môžu ťažko poškodiť črevnú mikroflóru a ak ich často opakujeme, vystavujeme sa riziku metabolickej acidózy. Tá ohrozuje elektrolytickú rovnováhu, kedy sa krv stáva kyslejšou, čo môže viesť k veľmi vážnym následkom.

Technikám, ktoré sľubujú prečistenie čriev, je preto lepšie neveriť. Údajný odpadový materiál totiž v črevách neprilieha k stenám, preto je zbytočné ich premývať v dobrej viere, že sa tak zbavíme teoreticky toxických látok z črevných stien. Riziká, ktoré pri detoxikačných kúrach vznikajú, prevyšujú podľa vedcov ich prípadný prínos.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:20