StoryEditor

Výrobcovia sa nepoučili, ukázal nový test. Slováci stále dostávajú horšie potraviny ako v Rakúsku

02.10.2017, 12:57
Veterinári vykonali senzorické a analytické posudzovanie výrobkov, ktoré boli nakúpené v Bratislave, Senci a vo Viedni.

Kauza produktov horšej kvality trvá v krajinách V4 už niekoľko mesiacov. Aj keď sa krátko po jej prepuknutí objavili informácie, že niektorí výrobcovia sa rozhodli zrovnať receptúru svojich výrobkov vo všetkých krajinách Európy, druhá fáza testovania to vôbec nenaznačuje.

Podľa testovaní Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je situácia stále kritická. “Na základe počtu sú výsledky ešte horšie ako v prvej fáze,” tvrdí ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Pri testovaných 33 výrobkoch sa zisitli rozdiely až u polovice.

Veterinári vykonali senzorické a analytické posudzovanie výrobkov, ktoré boli nakúpené v Bratislave, Senci a vo Viedni.

Niektoré druhy potravín boli analyzované opakovane, ďalším výberom sme pokryli aj iný sortiment ako v predchádzajúcom teste,” dodal Bíreš.

Medzi testovanými potravinami boli aj rybie prsty, ktoré boli sporné už v predchádzajúcom testovaní, ale takisto aj mrazená pizza s chudobnejšou oblohou. “U šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší podiel soli, viac dusitanov a menej bielkovín,” ozrejmila šéfka agrorezortu Gabriela Matečná.

Okrem toho napríklad v syre ementál bol na Slovensku pridaný škrob, susedný Rakúšania zasa kupovali čistý syr. ​

Kauza sa netýka len V4, ale aj Lotyšov, Slovincov či Rumunov. V Slovinsku sa však vyskytli aj opačné prípady, kde našli inšpektori kvalitnejšie výrobky, ako v Rakúsku.

Tým pádom si podľa Matečnej začínajú uvedomovať aj ďalšie štáty tento problém, ktoré si dovtedy mysleli, že sa ich duálne potraviny netýkajú

Ktoré výrobky sa testovali:

sedem mliečnych výrobkov, tri mäsové, tri rybacie, jeden pekárenský výrobok, tri druhy nápojov, dva druhy korenín, jeden snack, jedna zmrzlina, jeden škrobový výrobok, mrazený polotovar, dva druhy cukroviniek, jeden cereálny výrobok, dva druhy orechov, jedno sušené ovocie, štyri zeleninové výrobky​

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 05 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:57