Marian Kotleba a Milan UhríkTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Niekedy je prospešné sedieť na dvoch stoličkách. To, čo kotlebovci kritizovali, teraz obhajujú

15.10.2017, 13:00
Autor:
TASRTASR
Kandidáti OĽaNO a SaS by sa v prípade úspechu v župných voľbách vzdajú postov v parlamente.

Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov z SaS a OĽaNO, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady SR, sa v prípade zvolenia do čela kraja vzdajú poslaneckého mandátu. Kandidáti zo Smeru-SD nie a ĽSNS jasne neodpovedala. Poslanci môžu byť v NRSR a súčasne predsedami krajov. Plný plat však môžu brať len za jeden mandát, za ďalší dostávajú minimálnu mzdu.

SaS a OĽaNO hovoria, že sedieť na dvoch stoličkách a vykonávať obe funkcie riadne sa nedá. Smer-SD zdôrazňuje úspešné pôsobenie svojich predsedov krajov, ktorí sú súčasne aj poslancami. ĽSNS v minulosti kritizovala europoslanca Smeru-SD Vladimíra Maňku, keď bol aj šéfom Banskobystrického kraja, že sedí na dvoch stoličkách. Tvrdí, že to je iné, ako keď to robí Marian Kotleba, ktorý je šéfom Banskobystrického kraja aj poslanec NRSR.

Z poslancov SaS kandiduje Juraj Droba (Bratislavský kraj), Renáta Kaščáková (Trenčiansky kraj), z OĽaNO Erika Jurinová (Žilinský kraj) a Jozef Viskupič (Trnavský kraj).

"Považujem za povinnosť naplno sa venovať jednej práci. Kraj si vyžaduje človeka na 100 percent. Neviem si predstaviť, ako by sa tieto dve práce dali robiť poctivo. Chcem sa kraju venovať naplno," povedal pre TASR Droba. Vzdanie sa poslaneckého mandátu v prípade zvolenia za šéfa kraja považuje za samozrejmé aj Kaščáková. "Práca župana a poslanca NRSR sa súbežne nedajú plnohodnotne vykonávať, pokiaľ majú byť vykonávané zodpovedne," vysvetlila.

Podobný názor má aj Viskupič. Pripomína, že OĽaNO je zástancom pravidla jeden mandát stačí. "Chcem sa naplno venovať krajským problémom," doplnil Viskupič. "Ak chceme, aby sa kraj rozvíjal, tak sa tomu treba venovať na 100 percent, a nie part time, ako to robí súčasný župan," uviedla Jurinová.

Z poslancov Smeru-SD kandidujú Juraj Blanár (Žilinský kraj), Jaroslav Baška (Trenčiansky kraj), Richard Raši (Košický kraj) a Peter Chudík (Prešovský kraj).

Blanár je rád, že môže aj v súčasnosti Žilinský kraj zastupovať v parlamente. "Veľakrát bol už práve vďaka tomu vypočutý náš hlas z regiónu. Či už je to tvorba sociálnych zákonov, alebo pri rozvoji regionálneho odborného školstva. Aj vďaka kombinácii týchto dvoch funkcií viem omnoho lepšie lobovať za našu Žilinskú župu," uviedol Blanár.

Baška je podľa vlastných slov roky zvyknutý pracovať aj viac ako 12 hodín denne a rovnako aj cez víkendy. Funkcie predsedu kraja a poslanca NRSR sa podľa neho vo veľa prípadoch dopĺňajú. "Pre kraj a jeho obyvateľov je výhodou, ak je župan aj poslancom vládnej strany. Ak by som nebol presvedčený o tom, že moje pôsobenie v týchto funkciách je pre obyvateľov kraja výhodou a pomocou, tak to určite nerobím," zdôraznil Baška.

Dodal, že jeho znalosť regionálnych charakteristík a špecifík je nápomocná pri navrhovaní noviel zákonov v prospech obcí a miest, aj pri rozhodovaní, čo je pre krajské a obecné samosprávy najlepšie.

"Ako poslanec mám ešte lepšie možnosti spolupracovať s vládou a jednotlivými ministrami na zabezpečovaní rozvoja a stability pre kraj," povedal Chudík, ktorý je aj dnes predsedom Prešovského kraja.

Pripomína, že parlament rozhoduje o štátnom rozpočte o odblokovaní či neodblokovaní dlhovej brzdy a pod. "Všetky tieto otázky majú priamu súvislosť s financovaním rozvoja diaľničnej siete a rýchlostných ciest, a preto považujem za výhodu nášho kraja, ak ostanem v prípade zvolenia aj naďalej poslancom národného parlamentu," doplnil.

Raši je v súčasnosti okrem poslanca aj košický primátor. "Tak, ako sa ukázalo prospešné pre mesto Košice moje pôsobenie na pozícii primátora mesta Košice a zároveň poslanca Národnej rady, som presvedčený o tom, že toto spojenie môže priniesť, a určite prinesie v prípade môjho úspechu vo voľbách do VÚC, ďalšie pozitívne výsledky, tentoraz pre celý Košický kraj," uviedol Raši.

Postoj ĽSNS k vzdaniu sa poslaneckého mandátu je otvorený. "Bude to závisieť od toho, ako dopadnú voľby," povedal Milan Uhrík (Nitriansky kraj), ktorý kandiduje na predsedu kraja, ako aj Marian Kotleba (Banskobystrický kraj). Na otázku, prečo sa nevzdajú, keď v minulosti Maňku za sedenie na dvoch stoličkách kritizovali, uviedol, že je to iná situácia. Maňkovo pôsobenie v Bruseli je podľa Uhríka vzdialené od kraja a nedá sa takto fungovať. Naopak, kraju môže podľa Uhríka prospieť, keď má zástupcu v národnom parlamente, hoci sedí na dvoch stoličkách.

01 - Modified: 2022-10-30 12:35:29 - Feat.: - Title: Účasť v župných voľbách sa zvýšila, v komunálnych mierne poklesla 02 - Modified: 2022-10-30 12:52:58 - Feat.: - Title: U Fica a Pellegriniho vyhoreli, tvrdí pre HN politológ. Ako vysvetľuje veľké fiasko ĽSNS a Republiky? 03 - Modified: 2022-10-30 08:09:18 - Feat.: - Title: Kompletné výsledky spojených volieb 2022: Kto sa stal županom, primátorom a poslancom? (veľký prehľad) 04 - Modified: 2022-10-30 07:24:21 - Feat.: - Title: Voľby 2022: Výsledky vo VÚC. Pozrite sa, kto sa stal županom a kto krajským poslancom 05 - Modified: 2022-10-29 21:24:47 - Feat.: - Title: Ste na žúrke Teamu Bratislava, znelo v štábe Valla. Primátor sľubuje viac fyzickej zmeny mesta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:13