TASR/Marko Erd
StoryEditor

Žiga reagoval na aktuálnu situáciu ohľadne kauzy okolo Bžána

10.11.2017, 11:36
Sledujte brífing ministra hospodárstva Petra Žigu o kauze okolo spoločnosti MH Manažment.

Peniaze vyplatené štátom advokátovi Radomírovi Bžánovi polícia zaistila na účte jeho advokátskej kancelárie. Vyšetrovateľ po dohode s prokurátorom začal vo štvrtok (9.11.) trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.

"Od momentu, kedy došlo k zverejneniu, že tieto zmluvy môžu byť problémové a môže byť poškodený štát na týchto zmluvách, sa polícia začala vecou zaoberať a niekedy v mesiaci október sme prijali anonymné podnety na konanie," uviedol Gašpar. Dodal, že 10. októbra im bolo odstúpené aj konkrétne trestné oznámenie fyzickej osoby.

To bolo doručené na Generálnu prokuratúru a cestou úradu špeciálneho prokurátora bolo postúpené až na Národnú kriminálnu agentúru na ďalšie konanie. „V rámci tohto podnetu treba povedať, že sa dotýkal viacerých zmlúv, ktoré mohli uzavrieť za spoločnosť MH Manažment a ktoré by nemuseli byť v súlade so zákonom, resp. zjavne nevýhodné pre štát," povedal prezident PZ.

Dodal, že na základe ďalšieho vývoja informácií o pravdepodobnom vyplatení prostriedkov zo strany Ministerstva hospodárstva (MH) SR a k ďalším krokom, ktoré budú právnym spôsobom riešiť výšku odmeny ako primeranú, sa rozhodol vyšetrovateľ urobiť vo veci istý posun. „S využitím prostriedkov Trestného poriadku sme sa rozhodli resp. vyšetrovateľ, že zaistí tieto prostriedky na účte už spomínanej advokátskej kancelárie" vysvetlil Gašpar. Zdôraznil, že vec bola komunikovaná s MH, pretože minister oznámil ďalšie kroky, okrem toho, že sa bude súdnou cestou domáhať, aby odmena bola upravená iným spôsobom.

"Vyšetrovateľ 9. novembra začal trestné stíhanie vo veci trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku," povedal Gašpar.

Trestný čin podľa neho spočíva v tom, že zodpovedné osoby, ktoré sa majú starať o zverený majetok sa nenáležite, s nenáležitou odbornou starostlivosťou o tento majetok starajú. "V tomto kontexte sa bude skúmať a vyšetrovať, či pri uzatváraní predmetnej zmluvy alebo aj ďalších zmlúv nedošlo k nenáležitej odbornej starostlivosti, a teda aj k spáchaniu trestného činu," objasnil.

V rámci možností, ktoré Trestný poriadok dáva, vyšetrovateľ vo štvrtok podal dozorujúcemu prokurátorovi návrh na vydanie príkazu na zaistenie prostriedkov na účte, tento návrh prokurátor akceptoval a vo štvrtok bol vydaný príkaz, ktorý bol aj doručený a bolo zrealizované zaistenie takej časti finančných prostriedkov, ktorá bola vyplatená MH na účet advokátskej kancelárie.

Gašpar zdôraznil, že nechce, aby vznikol dojem, že k spáchaniu trestného činu už došlo, resp. že by odmena nebola nárokovateľná. Domnieva sa, že diskusia, verejná aj v trestnom konaní, bude hlavne o tom, v akej výške. Domnieva sa, že potom, ako prebehne procesné vyšetrovanie či súbežné konanie iniciované MH, budú prostriedky uvoľnené v nejakej výške alebo celosti, pokiaľ súd rozhodne o tom, že odmena je v primeranej výške a v súlade so zákonom.
"My sme vytvorili týmto zaistením podmienky preto, aby nedošlo k tomu, aby sa prostriedky niekde ďalej presúvali alebo bol potom problém s ich ďalším zaistením," zdôraznil Gašpar.

Advokátska kancelária Radomíra Bžána zastupovala Slovenskú republiku v arbitráži týkajúcej sa Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v ktorej SR uspela. Minister hospodárstva Peter Žiga 7. novembra oznámil, že štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku (FNM) SR, zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži, ale s výhradou, bude ho žalovať.

Uhradením faktúry vo výške 17,5 milióna eur sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by štát niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-03-28 10:22:09 - Feat.: - Title: Rozruch okolo Sliača znovu vyvolal exšéf SaS Richard Sulík 02 - Modified: 2024-02-10 23:00:18 - Feat.: - Title: Prerod skvostu na strednom Slovensku sa zasekol. Zástupcovia Sasky a Hlasu sa sporia, kde je 30 miliónov eur 03 - Modified: 2024-01-24 11:33:54 - Feat.: - Title: Ani po vyše roku nie je posun v rokovaniach o Poliklinike Tehelná. V hre je viacero variantov 04 - Modified: 2023-02-04 10:31:00 - Feat.: - Title: Rokovania s MH Manažment o Poliklinike Tehelná v Bratislave nie sú stále ukončené 05 - Modified: 2022-12-07 10:27:14 - Feat.: - Title: NAKA začala trestné stíhanie pre obstarávanie právnych služieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:57