StoryEditor

Začínajúca učiteľka pre HN: V meste by som z nástupného platu nevyžila

10.10.2021, 00:00
Ľudia v mojom okolí žili v bubline, že učiteľ odučí päť hodín a potom má voľno. Teraz vidia, že sú za tým hodiny prípravy, povedala účastníčka programu Teach for Slovakia Marta Hlavatá.

Čomu ste sa venovali pred tým, než ste sa stali učiteľkou?
Popri vysokej škole som pracovala ako dobrovoľníčka v neziskovej organizácii AIESEC. Štyri roky som pracovala na dobrovoľných projektoch, čo zahŕňalo aj zahraničných študentov. Robili sme projekty pre študentov z Indonézie, z Číny, z Japonska a zo Španielska, ktorí prišli k nám na šesťtýždňovú stáž. My sme poslali našich do 126 krajín sveta, aby si tam prešli stážou. Na konci dobrovoľnej cesty v AIESEC som aj ja takú stáž absolvovala. Bola som šesť týždňov v Brazílii, kde som učila deti v neziskovej organizácii anglický jazyk. Potom som skončila vysokú školu a pracovala v korporáte ako projektová manažérka takmer dva roky.

Čo vás priviedlo k učiteľskému povolaniu?
Z veľkej časti to bola práve skúsenosť v AIESEC, pretože sme spolupracovali s Teach for Slovakia. Robil nám vtedy semináre a workshopy, takže som ho registrovala a vedela som, čo robí, asi štyri roky pred tým, než som nastúpila do programu. Uvedomovala som si, že nie som korporátne orientovaná, čo sa po dvoch rokoch aj ukázalo. Rozhodla som sa, že to nie je pre mňa a jednou z prvých možností bol program Teach for Slovakia. Poznala som totiž ľudí, čo tam pracujú, a taktiež som poznala aj tých, čo si už programom prešli. Ich vízia a práca ma veľmi oslovili a rozhodla som sa, že to chcem skúsiť. Nebolo to však automatické. Musela som si prejsť výberovým procesom.

Akú vysokú školu ste študovali? Doplnili ste si potom aj pedagogické vzdelanie?
Vyštudovala som anglický jazyk v odbornej komunikácii v Trnave. Pedagogické vzdelanie zatiaľ nemám. Teach for Slovakia funguje tak, že dva roky môžu mladí vyštudovaní ľudia učiť na školách bez toho, aby mali pedagogické vzdelanie. Ak chcú potom pokračovať tretí rok, musia si ho minimálne začať robiť. Ja som začala svoj druhý školský rok a učím bez neho.

Mohli by ste bližšie vysvetliť, čím sa program Teach for Slovakia zaoberá?
Pôsobí na viacerých školách naprieč celým Slovenskom. Ja učím vo Veľkých Levároch. Vízia je, aby všetky deti mali šancu v živote uspieť. Tento program sa sústreďuje na spoluprácu so školami, ktoré navštevujú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Nie každé dieťa má rovnakú šancu v triede. Narodili sa v chudobnejších aj bohatších rodinách. Program chce deťom pomôcť dostať sa ďalej, ako by sa dostali bez tejto pomoci. A robí to cestou budovania komunity ľudí, ktorí získajú reálnu skúsenosť zo škôl. V ďalšej kariére učiteľa alebo v inštitúciách ministerstva školstva či v neziskovom sektore potom spoločne pracujú na zmenách v školách a aj mimo nich.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť?
Presvedčila ma stáž v Brazílii. Učila som tam anglický jazyk deti, ktoré nemali poriadne základy vzdelania, pretože nemali doma prostredie, kde by sa mohli učiť. Vtedy som začala zisťovať, ako je to na Slovensku a či všetky školy a rodiny poskytujú deťom vhodné prostredie na vzdelávanie. Zistila som...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-09-06 17:00:03 - Feat.: 0 - Title: Učiteľ Peter Farárik: Aj na dedinách sú školy, ktoré inšpirujú celé Slovensko 02 - Modified: 2021-09-27 12:26:55 - Feat.: 0 - Title: Hlavný faktor je podľa ministerstva učiteľ 03 - Modified: 2021-10-01 10:10:13 - Feat.: 0 - Title: Paradox na školách: Na upratovačku sa hlási viac záujemcov ako na post učiteľa 04 - Modified: 2021-10-02 06:54:32 - Feat.: 0 - Title: Gröhling chce byť bližšie k učiteľom. Pomôcť má nová inšitúcia
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 05:22