Ján Počiatek, Ladislav Bašternák a Robert KaliňákKoláž HN
StoryEditor

Polícia vytvorí majetkové profily Bašternáka, Kaliňáka a Počiatka

06.12.2017, 13:01
Autor:
TASRTASR
Generálna prokuratúra preverovala pôvod peňazí, ktoré do B.A. Haus vložil Bašternák a firma ich teraz vypláca spolumajiteľovi Kaliňákovi.

Polícia vyhotoví majetkové profily Ladislava Bašternáka, ministra Roberta Kaliňáka i exministra Jána Počiatka (obaja Smer-SD), ktorí sa podieľali na obchodných transakciách spoločnosti B.A. Haus. Pokyn k tomu vydala Generálna prokuratúra, v stredu o tom informoval jej námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Generálna prokuratúra preverovala pôvod peňazí, ktoré do B.A. Haus vložil Bašternák a firma ich teraz vypláca spolumajiteľovi Kaliňákovi. Podľa Šufliarskeho prebehlo štandardné preverovanie z hľadiska podozrenia z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Skončilo sa bez pozitívneho výsledku.

„Po opätovnom preskúmaní veci takéto podozrenie nebolo. Aj napriek tomu sa vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi, aby zabezpečil v tejto konkrétnej veci vykonanie majetkových profilov všetkých osôb, ktoré sa na obchodných transakciách zúčastnili,“ uviedol Šufliarsky, ktorý v zastúpení generálneho prokurátora pokyn podpísal.

Majetkové profily sa podľa slov Šufliarskeho nevykonávajú v rámci trestného konania, nad ktorým by vykonával dozor prokurátor, ale v rámci kriminálneho spravodajstva, čiže operatívno-pátracej činnosti polície. „Nemám žiadnu vedomosť o priebehu alebo výsledkoch takéhoto kriminálneho spravodajstva,“ dodal námestník Generálnej prokuratúry.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová informáciu Šufliarskeho potvrdila. "Pokyn špeciálnemu prokurátorovi na vykonanie objasnenia skutočností súvisiacich s pôžičkami, a to predovšetkým z hľadiska legálnosti požičaných finančných prostriedkov, bol odstúpený na ďalšie konanie na NAKA, Národnú jednotku finančnej polície, ktorá vo veci koná," informovala.

Ministrovi Kaliňákovi prišli na jeho účet v Tatrabanke státisícové platby od firmy B.A. Haus. Informácia o tom prenikla na verejnosť potom, čo sa na účet pozrel ako zamestnanec banky asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára, za čo teraz stojí pred súdom.

Kaliňák kúpil majetkový podiel v B.A. Haus od Bašternáka, ktorý je v súčasnosti po medializácii kauzy vyšetrovaný pre vyplatené podozrivé vratky DPH. V minulosti polícia podnet Finančnej správy ohľadom týchto vratiek odmietla.

Polovičný podiel vo firme kúpil Kaliňák za 8000 eur, zaplatil aj 422-tisíc za pôžičku, ktorú do firmy vložil Bašternák. Peniaze sa mu vracajú a práve ich pôvod preverovala Generálna prokuratúra.

Kaliňák sa stal spoluvlastníkom dvoch bytov a ďalších nehnuteľností v centre Bratislavy. Generálna prokuratúra však nezistila, že by mohlo ísť o úplatok za to, že Bašternáka nebudú v kauze vratiek DPH vyšetrovať.

01 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 02 - Modified: 2020-03-10 13:23:39 - Feat.: - Title: Kandidátom Smeru na podpredsedu parlamentu je Pellegrini, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2021-10-08 09:43:22 - Feat.: - Title: Matovič bol na Francúzskej riviére. Natočil vilu, v ktorej má bývať Počiatek 04 - Modified: 2019-12-20 14:31:45 - Feat.: - Title: Kaliňák prehovoril o Ficovom obvinení: K tomu videu sa prihlásim dokonca aj ja 05 - Modified: 2019-12-03 18:44:07 - Feat.: - Title: Smeru môže nahrávka Počiatka s Trnkom uškodiť. Súperenie s Kiskom by bolo výraznejšie, tvrdí politológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:24