StoryEditor

Monika Beňová pre HN: Fico si prešiel katarziou a zmenil sa. Chcem, aby bol líder Smeru

16.10.2021, 00:00
Europoslankyňa za Smer Monika Beňová v rozhovore hovorí o tom, či chce byť Ficovou Šofranko, o vzťahu s Kočnerom či Bašternákom. A tiež, prečo nemá ambície byť líderkou strany a čo si myslí o kolegoch, ktorí podporili Záborskej návrh na obmedzenie interrupcií.

Ste zaočkovaná? Nosievate rúško?
Áno, som dvakrát zaočkovaná, nosievam rúško. A práve dnes som čítala, že je tu možnosť dať sa aj tretí raz zaočkovať a určite sa dám. Akurát ma mrzí, že som zaočkovaná AstraZenecou, aj som si ju priamo vybrala, na Slovensku už nie je, ponúkajú len Pfizer alebo Modernu. Skúsim v parlamente v Bruseli, či tam nebude možnosť dať sa zaočkovať práve AstraZenecou. No tam fungujeme podľa belgického systému, takže asi musím ešte počkať.

Prečo má opozícia s očkovaním a nosením rúšok problém?
Nemyslím si, že je to problém len u nás, vychádzam aj z toho, že sme predvčerom mali v Bruseli stretnutie predsedov delegácií a aj tam jednoznačne zaznievalo, že očkovanie by nemalo byť povinné a že skôr treba informovať o výhodách očkovania. Toto je taká celoeurópska doktrína, nerobiť to nasilu. Za seba poviem úprimne, myslím si, že učitelia, zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb, ale aj ľudia vo vyššom veku, rizikoví, by mali byť očkovaní povinne. U nás v strane prevláda opačný názor, ale rešpektujem to.

Nejde len o názor, ale vaši stranícki kolegovia protestujú, vyzývajú ľudí, aby nemali rúška a podobne. S týmto ste stotožnená?

Moji kolegovia protestujú aj vyzývajú na protesty proti vláde, nie proti očkovaniu a rúškam, ale proti zlej sociálnej a ekonomickej situácii v krajine.

Koľko rokov ste už vo vysokej politike?
Od roku 1999 a v roku 2002 som bola prvý raz zvolená do Národnej rady.

Zmenila sa za tie roky?
Zmenila sa aj v Európskom parlamente. Je viac marketingová, menej o obsahu a viac o forme. Nehovorím, že my sme pri začiatkoch nerobili politický marketing, ale robil sa na inej báze, ako sa robí dnes. Sociálne siete do toho priniesli iný rozmer. Ťažko vysvetlíte v statuse na sociálnej sieti obsah, vždy je zrejme pre niekoho lepšie na niekoho zanadávať, uraziť a získať si tak pozornosť. Takže, áno, absentuje tam obsah aj v Európskom parlamente. Na Slovensku je politika navyše veľmi vulgárna. To je jedna z vecí, ktorú vyslovene zazlievam Igorovi Matovičovi, lebo on tento typ politiky priniesol v takom rozsahu, v akom ho vidíme.

No mnohí si ešte pamätáme bilbordy Smeru, že ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne za Dzurindu a podobne...
Áno, aj my, keď sme v roku 2002 začínali, tak sme boli v opozícii a aj vtedy bol koalično-opozičný súboj celkom prirodzený, a áno, aj vtedy sa hovorilo, že Mikloš kradol, Dzurinda kradol, ale nikdy nebol vulgarizmus v takom rozsahu, ako ho vidíme dnes, či už priamo v pléne alebo v statusoch Igora Matoviča.

Predsa len smerák Ľuboš Blaha a jeho spôsob robenia politiky tiež nie je práve korektný.
Netvrdím, že čiastočne nenaskočil na túto vlnu, ale nie je to Ľuboš Blaha, kto tento spôsob komunikácie priniesol do vysokej politiky. Tým bol práve Matovič.

Podľa exministra Eduarda Kukana robí Blaha Slovensku hanbu. Sama ste sa vyjadrili, že ho budete pozorne sledovať. A že veríte, že ako podpredseda pochopí, že nereprezentuje seba, ale celú stranu, a podľa toho má voliť aj slovník.
Čítala som si jeho posledné statusy a ak prehliadnem, že je niekedy zbytočne sarkastický alebo cynický, lebo zas toľko vulgarizmov tam nie je ako v statusoch súčasného ministra financií Matoviča, tak je to jeho spôsob komunikácie. Ja by som to tak možno nenapísala, ale obsahovo sú tam veci, o ktorých nemôžem povedať, že by som s nimi úplne nesúhlasila.

A nie je Blahova prezentácia v rámci Smeru taktik...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:48