StoryEditor

Rezortu vnútra hrozí pokuta

12.01.2006, 23:00
Rezortu vnútra hrozí pravdepodobne ďalšia pokuta pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Kontrola rezortu financií zameraná na správnosť a oprávnenosť použitia prostriedkov Schengenského prechodného fondu totiž odhalila hneď niekoľko chýb, ktoré malo ministerstvo urobiť.

Rezortu vnútra hrozí pravdepodobne ďalšia pokuta pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Kontrola rezortu financií zameraná na správnosť a oprávnenosť použitia prostriedkov Schengenského prechodného fondu totiž odhalila hneď niekoľko chýb, ktoré malo ministerstvo urobiť. Keďže ministerská kontrola nemá kompetenciu trestať takéto prehrešky, postúpila svoje zistenia Úradu pre verejné obstarávanie. "Ak sa skutočnosti, ktoré deklaruje kontrola ministerstva financií, preukážu, úrad začne správne konanie o pokute," povedal pre HN podpredseda ÚVO Rudolf Kulman. Peňažná sankcia za porušenie zákona je v tomto prípade 500-tisíc korún.
Aké chyby vlastne ministerstvo malo urobiť? Nákup šifrovacích súprav za niekoľko miliónov korún realizoval riaditeľ odboru šifrovej ochrany informácií Bezpečnostného úradu Milan Bóla, ktorý nemal oprávnenie vykonávať verejné obstarávanie. Podpis zmluvy by mal byť zadokumentovaný aj vo vestníkoch, v tomto prípade sa tak však nestalo. Chýbal aj doklad o vyžadovaní a poskytnutí zábezpeky, ktorá je v takomto prípade nevyhnutná, a záznam o splnení všetkých podmienok účasti uchádzača alebo záujemcu o účasť vo verejnom obstarávaní. Porušenie zákona v spomínaných tendroch potvrdila aj vnútrorezortná kontrola ministerstva. Šéf rezortu Vladimír Palko avizoval, že voči riaditeľovi ministerského Bezpečnostného úradu a Bólovi vyvodí zodpovednosť.

01 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zimná tvár kože
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:07