TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Skupiny odporcov rúšok terorizujú potraviny po celom Slovensku, obchodníci sú bezradní

29.10.2021, 22:02
Autor:
TASRTASR
Dochádza aj k nezanedbateľným hospodárskym škodám, pretože v niekoľkých prípadoch došlo až k uzavretiu obchodných prevádzok na niekoľko hodín.

Slovenská aliancia moderného obchodu, združujúca najväčších predajcov potravín na Slovensku, upozorňuje na stupňujúce sa problémy v obchodných prevádzkach vyvolávané správaním sa skupín ľudí bez náležitého nosenia rúšok. Informoval o tom predseda aliancie Martin Krajčovič.

Tieto osoby vo väčšom počte, zjavne organizovaným spôsobom, podľa neho navštevujú predajne potravín na rôznych miestach Slovenska a nechránené rúškami na tvári vykonávajú nákupy. Následne sa združia pri pokladniciach, na ktoré vyložia svoj tovar. Tam dochádza k sporom s personálom predajne, ktorý odmieta tovar nablokovať a dožaduje sa v zmysle predpisov, aby si nasadili rúška, čo však títo ľudia odmietajú.

"Obchodníci nedokážu takýmto situáciám efektívne zabrániť vlastnými silami. Jednak preto, lebo v čase, keď vchádzajú do predajne okolo zamestnanca SBS, majú rúško nasadené a zložia si ho až následne v predajni. Tiež však preto, lebo sú v početnej presile. Jedinou našou možnosťou je apelovať na týchto ľudí, aby si rúška nasadili, a po neuposlúchnutí zavolať políciu, čo aj robíme," priblížil Krajčovič.

Obchodníci preto podľa Krajčoviča apelujú na všetky kompetentné orgány, najmä políciu, Úrad verejného zdravotníctva a krízový štáb, aby sa touto situáciou urgentne zaoberali a prijali rýchle a účinné opatrenia.

Zdôraznil, že organizované skupiny návštevníkov predajní bez rúšok totiž uvedeným konaním nielenže ohrozujú zdravie ostatných nakupujúcich, prítomného personálu, ale aj svoje. V neposlednom rade pri agresívnom správaní týchto osôb dochádza aj k ohrozeniu bezpečnosti všetkých prítomných, pričom skúsenosti ukazujú, že privolaná polícia nekoná v takýchto prípadoch vždy efektívne, údajne v dôsledku chýbajúcich právomocí.

"Polícia musí mať právomoc takýchto nedisciplinovaných ľudí z predajne okamžite vykázať, aby sa nenarúšal riadny chod predajní a nedochádzalo k ohrozovaniu zdravia. Ľudia majú právo bezpečne si nakúpiť a doplniť si potraviny do domácností, zvlášť teraz, pred nadchádzajúcimi sviatkami, ale aj kedykoľvek potom," dodal Krajčovič.

Upozornil, že dochádza aj k nezanedbateľným hospodárskym škodám, pretože v niekoľkých prípadoch došlo až k uzavretiu obchodných prevádzok na niekoľko hodín, kým sa situácia vyriešila, a takýto stav je ďalej neúnosný. Súčasne v týchto situáciách dochádza aj k značnému znehodnocovaniu potravín, napríklad mrazených a chladených výrobkov, u ktorých dochádza v danom čase k narušeniu predpísaného teplotného reťazca.

01 - Modified: 2021-11-01 05:34:55 - Feat.: 0 - Title: Covid automat: V čiernej farbe je už vyše 20 okresov, oranžová z mapy mizne (+prehľad opatrení) 02 - Modified: 2021-10-29 18:58:58 - Feat.: 0 - Title: Covid na Slovensku: Pribudlo takmer päťtisíc prípadov, druhý najväčší prírastok počas celej pandémie 03 - Modified: 2021-10-29 07:28:18 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie dostalo silný impulz. Desaťtisíce Slovákov sa hlásia na booster
01 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 04 - Modified: 2024-04-13 13:44:42 - Feat.: - Title: Muž polial benzínom a zapálil jednu z brán pri Úrade vlády. Ku skutku sa priznal, teraz čelí obvineniu 05 - Modified: 2024-04-13 08:44:53 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v Sydney zahynulo päť ľudí. Útočník je mŕtvy, oznámila polícia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 01:44