StoryEditor

Kauza harvardy naberá na obrátkach

Kauza údajného tunelovania Harvardských investičných fondov naberá na obrátkach. Slovenská polícia v piatok začala v tejto veci trestné stíhanie pre podvod. "Obvinená zatiaľ nie je žiadna konkrétna osoba," povedal HN hovorca policajného prezídia Martin Korch. Bližšie informácie polícia odmieta zverejniť.

Kauza údajného tunelovania Harvardských investičných fondov naberá na obrátkach. Slovenská polícia v piatok začala v tejto veci trestné stíhanie pre podvod. "Obvinená zatiaľ nie je žiadna konkrétna osoba," povedal HN hovorca policajného prezídia Martin Korch. Bližšie informácie polícia odmieta zverejniť. "Vzhľadom na náročnosť vyšetrovania tohto prípadu to nie je vhodné." Pre údajné finančné machinácie v kauze harvardov už česká polícia obvinila podnikateľov Viktora Koženého a Borisa Vostrého. U nás sa začalo vyšetrovanie po trestnom oznámení, ktoré koncom apríla podal likvidátor Harvardského holdingu Zdeněk Častorál. Podľa neho malo na Slovensko smerovať približne 50 miliónov amerických dolárov. "Žiaľ, neboli včas zablokované, takže môžu byť rozptýlené do množstva firiem kontrolovaných Druhou strategickou, a.s."

Široký sa bráni
Členom predstavenstva tejto firmy je známy podnikateľ a predseda slovenského hokejového zväzu Juraj Široký. Ani včera sa nám s ním nepodarilo skontaktovať. "Je na rokovaní mimo kancelárie a dnes (včera - pozn. red) už sa nevráti," odkázali nám na sekretariáte jednej z jeho firiem. Za Širokého však reagoval známy bratislavský advokát Pavel Hagyari. "Pán Široký dôrazne odmieta akékoľvek obvinenie z tunelovania českých Harvardských fondov alebo iných spoločností a spájanie svojho mena s aktivitami Viktora Koženého."
Široký podľa Hagyariho v českých ani slovenských Harvardských fondoch nikdy nevykonával nezákonnú činnosť, ktorá by poškodzovala drobných akcionárov. "Zmluvné vzťahy Harvardských fondov v Českej republike a firiem, v ktorých vystupuje pán Široký, niekoľkokrát preverovala česká polícia, pričom voči osobe Juraja Širokého nebolo preukázané ani len podozrenie zo spáchania akéhokoľvek trestného činu."

"Úsmevné tunelovanie"
Akékoľvek spojenie s údajným tunelovaním českých Harvardských fondov poprel aj predseda predstavenstva Druhej strategickej Pavel Hollý. "Disponujeme spomínanými 50 miliónmi, nad tým, že boli vytunelované, sa musím pousmiať," povedal pre TA3. Odkiaľ sa peniaze vzali, však nespresnil. "To sú vnútorné záležitosti, ktoré si riešia v rámci Harvardského priemyselného holdingu. Podstatné je, že Daventree Trustees, ktorá disponuje týmito prostriedkami, dáva pokyn na výplatu záloh pre akcionárov holdingu. Informácie, že 240-tisíc akcionárov čaká na svoje peniaze, sú teda nepravdivé, pretože takmer 119-tisíc akcionárov už dostalo svoje zálohy."
Podľa Hollého dostali akcionári z celkovej sumy 50 miliónov dolárov už vyše 30 miliónov dolárov. Celkovo malo byť cez trusty vyplatených 45 miliónov.

Snaha o zastrašenie?
"Celá mediálna kampaň bola spustená až potom, čo trust odmietol vyplatiť prostriedky pre spoločnosti, proti ktorým sú vedené aktívne žaloby spojené s dlhom voči Harvardskému priemyselnému holdingu. Predpokladáme, že zdrojom celej kampane sú ľudia, ktorí sa takto snažia dosiahnuť neoprávnené vyplatenie podielov," tvrdí Hollý. Ako dodal, o tom, že uvedené finančné prostriedky boli poukázané na účet Druhej strategickej, bola informovaná česká aj slovenská polícia už v roku 2003. "Od vtedy až do posledných týždňov bolo všetko v poriadku. Až teraz sa z médií dozvedáme, že boli podané trestné oznámenia, a to nátlakovou formou, ktorá má za cieľ zastrašiť štatutárne orgány našej spoločnosti a vykresliť ju v tom najnepriaznivejšom svetle. Nie sme si vedomí žiadnych konaní, ktoré by mohli poškodzovať podielnikov trustu." Častorál trvá na tom, že v Druhej Strategickej skončili prostriedky Harvardského priemyselného holdingu. "S tými nemôže disponovať nikto okrem likvidátora spoločnosti."

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekvalifikácia je nástroj hodný podpory 02 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Recidivisti nemajú nárok na súcit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 12:15