StoryEditor

Čaputová varuje pred zlou situáciou s pandémiou: Už je to otázka prežitia

09.11.2021, 16:53
Autor:
redred
Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila, že hlas konzília odborníkov, vedcov z iniciatívy Veda pomáha alebo zdravotníkov z nemocníc hovorí jasnou rečou.

V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou sme sa opäť ocitli v momente, keď je treba urobiť ťažké rozhodnutia, povedala v stanovisku prezidentka Zuzana Čaputová. 

Tvrdí, že tieto rozhodnutia si nemôžeme dovoliť ich odkladať a ani pred nimi uhýbať.

​Čaputová zdôraznila, že hlas konzília odborníkov, vedcov z iniciatívy Veda pomáha alebo zdravotníkov z nemocníc hovorí jasnou rečou.

"Stojíme pred katastrofickým vývojom v nemocniciach a jedinou možnosťou, ako ho aspoň čiastočne zvrátiť, je cielenými opatreniami spomaliť šírenie vírusu a zásadne urýchliť očkovanie. Aj dnes platí, že čím neskôr to urobíme, tým viac to bude bolieť."

Prezidentka oceňuje, že mnohí ľudia na Slovensku počas celého trvania pandémie urobili všetko, čo sa od nich žiadalo.

"Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa správali zodpovedne a ohľaduplne k svojmu okoliu. Je preto namieste, že očakávajú aj primerané uvoľnenie opatrení. Na druhej strane, ak preukázateľne vieme, že s vírusom končia v nemocnici mnohonásobne častejšie nezaočkovaní, je správne rešpektovať hlas odborníkov a opatrenia sprísniť.“

V súčasnom štádiu pandémie to už podľa prezidentky nie je politické rozhodnutie, ale otázka prežitia a zároveň aj cesta, ktorou sa vydáva väčšina okolitých krajín.

Kroky v boji proti pandémii nesmú ďalej určovať tí, ktorí existenciu pandémie odmietajú alebo zľahčujú. Aj keď sú niektorí z nich hlučnejší, ako reč faktov. Prvoradou úlohou štátu je chrániť zdravie a životy občanov a z tejto úlohy nesmie poľaviť. Ani tvárou v tvár populizmu, či vyhrážkam. Počúvajme svedectvá zdravotníkov z prvej línie. Oni sú denne konfrontovaní tým, aká strašná táto choroba vie byť, oni riskujú svoje zdravie a stoja pri pacientoch aj v posledných chvíľach ich života. Politické spory musia načas ustúpiť a tí lídri, ktorí nie sú schopní ísť príkladom a pomôcť zdravotníkom, by sa aspoň nemali stavať na odpor. Ľudskosť a veľkorysosť zdravotníkov a zdravotníčok k našim zlyhaniam tiež nemôže byť nekonečná.“

01 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 05 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:12